Dania na grilla. Zaskocz swoich gości nowymi smakami!


Wyjątkowe dania na grilla? Ogród, natura i… grill! Chyba niemal każdy z nas uwielbia ten sposób spędzania czasu. Grillowe klasyki, takie jak kiełbaski czy kaszanka, są nam dobrze znane. Ale repertuar dań do przygotowania na ruszcie jest znacznie szerszy. Nowych wrażeń smakowych dostarczyć mogą chociażby pyszne, roślinne alternatywy, które jednocześnie inspirują do poszerzania kulinarnych horyzontów.

Planując letniego grilla dla rodziny lub przyjaciół przygotuj różnorodne dania. Takie, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Także osoby, które nie jedzą mięsa, nie mają na nie ochoty lub chcą po prostu spróbować czegoś nowego. Na sklepowych półkach znajdziesz alternatywne rozwiązania, które są nie tylko pyszne, ale i pełnowartościowe. Podane w odpowiedni sposób zasmakują nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom!

Klasyki w roślinnej odsłonie

Nikt z nas nie wyobraża sobie grilla bez klasyków gatunku – kiełbasy i kaszanki. A co, gdyby zaserwować je w wersji… roślinnej? Takie produkty są pełnowartościowe, soczyste i dodatkowo przepyszne! Wyglądem, smakiem, teksturą przypominają mięsne opcje, dlatego przypadną do gustu nie tylko roślinożercom, ale każdemu, kto lubi testować nowości.

– Roślinne opcje, takie jak kiełbaski czy kaszanka, sprawdzą się doskonale, jeśli chcemy częściowo lub całkowicie zrezygnować z mięsa w swojej diecie, ale lubimy jego smak. Odpowiednia kompozycja składników, przypraw oraz tekstura sprawiają, że często nie jesteśmy w stanie odróżnić, czy coś jest mięsem, czy też nie. Dodatkowo stanowią one dobre źródło białka, które pozyskiwane jest z różnych roślin. Nie zawsze jest to kojarzona z produktami wegańskimi soja, ale również groch, ryż czy pestki dyni – komentuje Dominika Kowalewska, kierownik ds. badań i rozwoju produktów na temat rozwoju technologii w OneDayMore.

Roślinne kiełbaski z grubo mielonym pieprzem i ziołami możemy grillować tradycyjnie na ruszcie lub przyrządzić je z warzywami i zapiec w folii. To opcja dla zwolenników klasyki z ciekawym twistem, którym znudziły się tradycyjne potrawy z grilla, a także proste i szybkie do przygotowania danie, w sam raz na nieplanowaną, letnią wizytę gości!

Kofty – turecki przysmak podany nieco inaczej

Kofta to tradycyjne danie popularne w Turcji, Grecji czy na Bałkanach. Jest to szaszłyk z mielonego mięsa doprawiony orientalnymi przyprawami. W Polsce potrawa zyskuje na popularności i ma wielu fanów. W wersji roślinnej możesz przygotować ją na kilka sposobów. Najbardziej domowy i czasochłonny to wykonanie koft od podstaw, np. z czerwonej ciecierzycy i kaszy bulgur. Po obróbce termicznej i przyprawieniu należy uformować masę w odpowiedni kształt i grillować.

Możesz także zamiast tradycyjnego mięsa wybrać to roślinne – odpowiednio doprawione do złudzenia będzie przypominało mięsny smak dania. Jeśli skorzystasz z gotowych roślinnych koft dostępnych na rynku – przygotowanie posiłku zajmie Ci maksymalnie kilkanaście minut. Całość podaj z domowym dipem lub tzatziki, z opieczonymi warzywami przyprószonymi wyrazistymi przyprawami i solą morską, w pieczywie typu pita. Prosto z ogrodu zabierzesz swoich gości na greckie wakacje!

Cały artykuł przeczytasz w najnowszy wydaniu Mojej Harmonii Życia. 

Kliknij w obrazek i pobierz numer za darmo!

Dodaj komentarz