19.01 2024
Kombucha, czyli grzyb będący eliksirem zdrowia
Kombucha jest znana ludzkości od tysięcy lat. Grzyb kombucha to inaczej grzyb herbaciany lub grzyb japoński. Co jest w nim wyjątkowego?
Tekst: Monika Gawlińska
Holistyczne podejście do zdrowia to założenie, że organizm człowieka stanowi całość. Jako mechanizm składa się z umysłu, ciała, duszy i emocji.
Jako naturopata, psychoterapeuta, psychotronik, właśnie w taki sposób podchodzę do osób, które do mnie się zgłaszają. Zawsze spoglądam na nich jako całość. Aby doszło do uzdrowienia, należy podejść do tematu psychosomatycznie. W mojej pracy stosuję oczyszczanie energetyczne, emocjonalne, ale też fizyczne. Dla ciała fizycznego potrzebne jest również użycie suplementów, które pomogą oczyścić, ale i wzmocnić organizm. Na rynku jest wiele specyfików, jedne mniej, drugie bliższe naturze.
Jednak mnie brakowało czegoś, czego jestem w 100% pewna, że jest naturalne, że tworzone jest z pasją, z miłością do ludzi i że działa. Pojawił się pomysł, żeby stworzyć kombuchę, ale inną niż do tej pory próbowałam, widziałam, słyszałam…
Kambucha – czym jest?
Kombuchę ludzkość zna od tysięcy lat. Grzyb kombucha to inaczej grzyb herbaciany lub grzyb japoński. Pod tą nazwą kryje się kolonia bakterii i specjalna kultura drożdży, która należy do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), czyli do grupy symbiotycznych kultur drożdży i bakterii.
W jej składzie wyodrębniono m.in. bakterie z rodzaju Acetobacter i Gluconobacter (różne gatunki i szczepy, które syntezują przede wszystkim kwasy organiczne) oraz drożdże z rodzajów Saccharomyces, Sacharomycodes, Schizosaccharomyces, Zygosaccharomyces, Dekkera, Candida, Torulospora, Koleckera, Picha, Mycotorula i Mycoderma (przede wszystkim rozkładają cukier i syntetyzują etanol).
Polifenole to strażnicy zarówno zdrowia, jak i odporności
Kombucha, często zwana po polsku kombuczą, to zdrowotny napój otrzymywany ze sfermentowanej herbaty. Otrzymuje się go w wyniku umieszczenia grzyba herbacianego w posłodzonej herbacie (najczęściej czarnej lub zielonej). Jest to symbiotyczny układ bakterii i drożdży, które mają formę żelowej, elastycznej struktury, przybierającej kształt naczynia, w którym przebiega proces fermentacji. Smak napoju jest lekko musujący.
Chciałam, aby było to coś wyjątkowego i udało mi się stworzyć „eliksir zdrowia”, na bazie ziół, które w większości sama zbieram, na bazie zdrowej źródlanej wody, z ogromną pasją i miłością tworzony.
Dlaczego nie herbata?
Wszystko, z czym pracuje SCOBY, zostaje wzmocnione. A to oznacza, że jak stworzymy napój na bazie chemizowanej herbaty, to również wzmocnimy chemię, którą naszpikowano herbata. W dzisiejszym świecie mamy dość trucizny, stąd pomysł, aby wszystko co dodaję do tworzenia kombuchy było naturalne, a tym samym zdrowe. Dzięki łączeniu różnych ziół, owoców, korzeni itd… powstały dodatkowo walory smakowe i kolorystyczne mojego „eliksiru zdrowia”.