02.03 2022
Dieta planetarna? Ona może uratować nasz świat
Dieta planetarna? Według Komisji EAT-Lancet istnieją wystarczające dowody naukowe potwierdzające związek między tym, co jemy a zdrowiem człowieka i zrównoważonym środowiskiem. Celem działań jest osiągnięcie zdrowej diety planetarnej przez ponad 9,5 mld – szacowanej przez ONZ – ludzkiej populacji przed rokiem 2050.
Oprac. Julianna Staniewska
Systemy żywnościowe mają potencjał, żeby pielęgnować zdrowie ludzi i wspierać zrównoważone środowisko. Są to wszystkie elementy związane z wytwarzaniem żywności, zaczynając od rolnictwa, przez przetwarzanie, pakowanie, dystrybucję, sprzedaż i kończąc na konsumpcji.
A więc skoro jednym z ważniejszych obszarów, które wpływają na wadliwy system żywnościowy są diety, czyli to co i jak jemy, to my jako konsumenci mamy na to ogromny wpływ. Jedną z najprostszych rzeczy, jaką może zrobić każdy z nas, jest przyjęcie diety planetarnej. Czyli takiej, która ma niski negatywny wpływ na środowisko i jednocześnie oferuje duże korzyści zdrowotne.
I najważniejsze – nie trzeba od razu przechodzić rewolucji żywieniowej – czasem małe zmiany mogą wiele zmienić. Dieta planetarna w każdym zakątku świata będzie trochę inna. Bo nie ma jednej, która by pasowała wszystkim mieszkańcom Ziemi. Jednak w Europie zawsze jej elementem jest zmniejszenie konsumpcji produktów odzwierzęcych (mięsa, nabiału, jajek), a zwiększenie ilości produktów roślinnych.
Dieta planetarna
Planetarny talerz powinien składać się z ok. połowy talerza warzyw i owoców, a w drugiej połowie z produktów pełnoziarnistych, białek pochodzenia roślinnego, nienasyconych tłuszczów roślinnych i opcjonalnie ze skromnych ilości białka pochodzenia zwierzęcego.
Należy natomiast zdecydowanie ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, podrobów i wyrobów wędliniarskich, a także produktów wysokoprzetworzonych oraz cukrów dodanych.
Podstawę diety stanowią pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak: grube kasze, płatki pełnoziarniste, ryż brązowy, makarony razowe oraz pieczywo z mąki z pełnego przemiału. Dozwolone jest spożycie około 230 g tych produktów dziennie.