18.03 2019
Tempeh to brat tofu. Dobrze smakuje marynowany
Tempeh to brat tofu. Wytwarzany także z ziaren soi, które są poddawane procesowi fermentacji. Tym różni się od tofu, że ma charakterystyczną teksturę (całe ziarna soi) oraz lekko orzechowy smak.
Stosowany często w kuchni indonezyjskiej, trafił do Polski jako ciekawy zamiennik mięsa dla wegan. Dzięki swojej strukturze łatwo chłonie smak i aromat przypraw.
Składniki:
1 opakowanie tempehu (ok. 300 g)
Marynata:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki wędzonej
Wymieszaj składniki marynaty. Potnij tempeh na plastry grubości 1 cm i obtocz dokładnie w marynacie. Zostaw na 1-2 godziny.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż plastry na złoty kolor (ok. 1 min). Usmażony tempeh śmiało zastąpi kotleta w burgerze czy kurczaka w sałatce.
Smacznego!
[recent_posts category=”all”]