Sałatka z cykorią. Przepis na wiosenną kuchnię


Wiosna przynosi do kuchni olbrzymie możliwości. Dzisiaj prezentujemy przepis na wyjątkową sałatkę. Oto sałatka z cykorią – przepis w sam raz na wiosenną kuchnię.

 

Sałatka z cykorią – składniki:

  • 2 cykorie
  • 1 burak
  • 1/2 gruszki
  • 1 rzodkiew
  • mix sałat z botwinką baby
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 150 g chudego sera białego
  • sos sojowy
  • olej z pestek dyni
  • cukier puder, sól

Przygotowanie:

Cykorię obieramy z pierwszych liści, odcinamy dolną część, ale tak, by się nie rozpadła. Buraka obieramy i kroimy w  kostkę. Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę lub cienkie paski i wrzucamy do naczynia z zimną wodą, by nie  ciemniała. Natkę siekamy, rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju,  rozgrzewamy, kładziemy cykorię i podsmażamy z obu stron, posypujemy ją  szczyptą soli oraz cukrem (2 łyżki, wtedy cykoria nie będzie gorzka). Gdy cukier zacznie się karmelizować, wlewamy  200 ml sosu sojowego, zmniejszamy ogień i delikatnie dusimy.

Na drugiej patelni obsmażamy buraki z odrobiną soli (nie dłużej niż 15 min – warzywa muszą być al dente), wtedy nie  racą cennych witamin. Wsypujemy posiekaną natkę.

Sposób ułożenia sałat, cykorii, buraków, gruszki zostawiam wam i liczę na waszą kreatywność. Ważne, by ser nie był  krojony, tylko łamany – wygląda bardziej naturalnie. Po zdjęciu cykorii z patelni zostaje nam sos, którym możemy  polać nasz mix sałat.

 

Chcesz wiedzieć więcej? Czytaj „Moją Harmonię Życia” (do pobrania tutaj).

Znajdziesz nas również w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay.

Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj.

 

Tekst: Sebastian Diavolo, Karolina Szymańska
Zdjęcie: pixabay.com

Dodaj komentarz