28.05 2024
Sałatka z cykorią. Przepis na wiosenną kuchnię
Wiosna przynosi do kuchni olbrzymie możliwości. Dzisiaj prezentujemy przepis na wyjątkową sałatkę. Oto sałatka z cykorią – przepis w sam raz na wiosenną kuchnię.
Sałatka z cykorią – składniki:
- 2 cykorie
- 1 burak
- 1/2 gruszki
- 1 rzodkiew
- mix sałat z botwinką baby
- 1 pęczek natki pietruszki
- 150 g chudego sera białego
- sos sojowy
- olej z pestek dyni
- cukier puder, sól
Przygotowanie:
Cykorię obieramy z pierwszych liści, odcinamy dolną część, ale tak, by się nie rozpadła. Buraka obieramy i kroimy w kostkę. Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę lub cienkie paski i wrzucamy do naczynia z zimną wodą, by nie ciemniała. Natkę siekamy, rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy, kładziemy cykorię i podsmażamy z obu stron, posypujemy ją szczyptą soli oraz cukrem (2 łyżki, wtedy cykoria nie będzie gorzka). Gdy cukier zacznie się karmelizować, wlewamy 200 ml sosu sojowego, zmniejszamy ogień i delikatnie dusimy.
Na drugiej patelni obsmażamy buraki z odrobiną soli (nie dłużej niż 15 min – warzywa muszą być al dente), wtedy nie racą cennych witamin. Wsypujemy posiekaną natkę.
Sposób ułożenia sałat, cykorii, buraków, gruszki zostawiam wam i liczę na waszą kreatywność. Ważne, by ser nie był krojony, tylko łamany – wygląda bardziej naturalnie. Po zdjęciu cykorii z patelni zostaje nam sos, którym możemy polać nasz mix sałat.
Chcesz wiedzieć więcej? Czytaj „Moją Harmonię Życia” (do pobrania tutaj).
Znajdziesz nas również w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay.
Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj.