17.04 2023
Rusza Zielony Tydzień! Kupuj eko i dbaj o planetę
Nie tylko segregacja śmieci, jazda hybrydą czy całkowita zamiana samochodu na rower jest dobra dla naszej planety. Do spowolnienia negatywnych zmian przyczynia się także produkcja żywności ekologicznej, a co za tym idzie – również jej zakup. Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemi, który przypada 22 kwietnia, Polska Izba Żywności Ekologicznej przygotowała Zielony Tydzień. Kampania podkreśla, że warto kupować żywność ekologiczną dla planety. W ramach Zielonego Tygodnia 17-23 kwietnia jest dostępna w atrakcyjnych, promocyjnych cenach. Pod patronatem Mojej Harmonii Życia.
Jak pokazują badania Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, coraz więcej osób sprawdza, czy żywność, którą kupuje, jest eko – aż 74,3% respondentów robi to zawsze lub zazwyczaj[1]. Polacy kupują bioprodukty dlatego, że są one „lepszej jakości”, „smakują lepiej”, „są lepsze dla zdrowia”, a także „są produkowane lepszymi dla środowiska metodami”. I właśnie na ten ostatni aspekt zwraca uwagę Polska Izba Żywności Ekologicznej w ramach akcji Zielony Tydzień, która właśnie się rozpoczęła.
10 powodów, dla którego rolnictwo ekologiczne jest lepsze dla Ziemi
Rolnictwo konwencjonalne to sposób produkcji, który nastawiony jest na ilość. Całkiem przeciwnie niż rolnictwo ekologiczne – tutaj liczy się jakość. Jak pokazują nasze badania, blisko 91% Polek i Polaków kupuje produkty ekologiczne, ponieważ są one wytwarzane lepszymi dla środowiska metodami niż produkty nieekologiczne – mówi Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. – Dlaczego jednak rolnictwo ekologiczne jest lepsze dla Ziemi? Wyjaśniamy to w naszym najnowszym filmie i podajemy aż 10 powodów, dla których warto jeść eko.
Rolnictwo ekologiczne nie zanieczyszcza środowiska chemicznymi środkami ochrony roślin, emituje znacznie mniej gazów cieplarnianych, dba o dobrostan zwierząt czy rezygnuje z przemysłowych nawozów azotowych – to niektóre z powodów, dla których warto kupować ekoprodukty. Wszystkie 10 powodów można poznać w filmie wyprodukowanym przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej: https://www.youtube.com/watch?v=M6xPnavvlnQ
Kupuj eko i dbaj o planetę!
Już dzisiaj rozpoczął się Zielony Tydzień. W dniach 17-23 kwietnia w promocyjnych cenach każdy będzie mógł kupić coś dla siebie. Producenci bio oferują blisko ćwierć tysiąca produktów. Wśród nich te najbardziej kojarzące się z ekologicznym rolnictwem: świeże warzywa i owoce oraz ich różnorodne przetwory. Do wyboru są mrożone wersje, soczyste soki owocowe, ale też kiszonki, takie jak kapusta kiszona i ogórki konserwowe. Oleje – np. kokosowy i jabłkowy, produkty mleczne i zbożowe – mąki, makarony, kasze, ciastka, chleby tworzone na zamówienie. Dostępne są także niecodzienne produkty lub niecodzienne wersje znanych artykułów: ekologiczne słodycze, np. sezamki czy kulki mango w czekoladzie. Na udany wieczór – wina, na przyjemny poranek: kawy. Oprócz możliwości posmakowania różnorodnej żywności, jest również możliwość nabycia preparatów probiotycznych oraz kosmetyków, np. dezodorantów oraz przyborów do makijażu
Na stronie www.jemyeko.com/zielony-tydzien/ można znaleźć listę zarówno sklepów, jak i produktów, uporządkowanych według ich producentów.
Zielony Tydzień jest finansowany przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw oraz Fundusz Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Producenci biorący udział w akcji
2beBIO
Bartolini
Ben&Anna
Berries Polska
Biofood
Bioplanet
Botanica Farm
Cocoa
Croc-Crac (Bioveri)
Dolina Czerska
Eco Mindset
Eko Łukta
Eko Wital
Farma Świętokrzyska
Helpa
If you care
Juchowo Farm
Living Food
Manufaktura Maurera
Młyny Wodne
Organic House
Piekarnia Gzik
Polska Róża
Puffins
Purobio
Quba Café Serwis
Runoland
Świeże Warzywa i Owoce
VivoLoVin
Zakwasownia
Patroni medialni
Biokurier
Food and Friends
Przegląd Gastronomiczny
Food and Kitchen
Mistrz Branży
Moja Harmonia Życia
Wprost
Gotuj w stylu eko
[1] Raport śródokresowy kampanii „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia” 2023. Cały raport dostępny tutaj: https://jemyeko.com/wp-content/uploads/2023/03/Raport-srodokresowy-Eurolisc.pdf