Glutation i jego niesamowite właściwości immunogenne


Poznanie roli glutationu (GSH) dla fizjologii i zdrowia człowieka było wynikiem trzech dekad badań naukowców z  całego świata. Odkrycia tej rangi nie zdarzają się w naukach medycznych zbyt często. Potencjalnie stoimy w obliczu  wiedzy, która może się stać przełomem w koncepcjach ochrony zdrowia, a także w podejściu do problemu starzenia i długowieczności.

 

Czym cechuje się ta cząsteczka, której nazwa jest obca przeciętnemu człowiekowi, a często również lekarzom?  Glutation (GSH) to tripeptyd, od którego zależy nasze życie. Bez niego komórki obumarłyby wskutek nagromadzenia  się toksyn i braku obrony przed wolnymi rodnikami. Nasz organizm byłby bezbronny wobec bakterii, wirusów i  nowotworów. Wiele systemów obronnych organizmu, działanie witamin (np. C i E), prawidłowa synteza wielu enzymów jest  uzależnionych od tej niezwykłej molekuły.

 

Wiadomo także, że GSH odgrywa zasadniczą rolę w układzie krążenia, chroniąc przed chorobami serca, udarem i  arteriosklerozą. GSH jest najskuteczniejszym detoksykantem organizmu wiążącym w chelaty i koniugaty wiele  groźnych substancji — w tym metale ciężkie i pestycydy. Immunogenne właściwości glutationu pozwalają walczyć z  AIDS, wirusowymi zapaleniami wątroby, opryszczką i przeziębieniami. Wyjaśniona została także jego rola w  zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Choroby autoimmunologiczne, zespół chronicznego zmęczenia, stany  immunosupresji, choroby neurodegeneracyjne – listę można by ciągnąć – wszystkie są związane z obniżonym poziomem GSH.

 

System immunologiczny jest w stanie ciągłej gotowości do walki z rakiem. GSH pomaga przeciwdziałać kancerogenezie, eliminując kancerogeny i mutageny z organizmu oraz opóźniając procesy uszkadzania DNA.

 

Konieczność dbania o prawidłowy poziom glutationu jest bezdyskusyjna. Pozostaje kwestia, w jaki sposób zrobić to  skutecznie. Niestety nie możemy go spożyć, gdyż ulegnie rozkładowi w przewodzie pokarmowym. Potrzebne są trzy aminokwasy: glutamina, glicyna i cystyna (cysteina związana). Pierwsze dwa, glutamina i glicyna, występują w diecie  w wystarczających ilościach. Poważny problem to niedobory cystyny.

 

Już ponad 20 lat temu szukano źródła naturalnych prekursorów GSH. Przez wiele lat barierą było stworzenie  technologii pozwalającej na zachowanie bioaktywności składników, które cechuje też termolabilność, brak  odporności na ciśnienie, mikrofiltrację, homogenizację i kontakt z metalem. Trudności zostały pokonane poprzez stworzenie izolatu białka z cysteiną związaną, tzw. cystyną. Dzięki niej cząsteczki budulcowe glutationu są w stanie  bezpiecznie przemierzyć drogę przez układ trawienny do wnętrza komórek naszego organizmu i tam rozpocząć  proces powstawania glutationu.

 

Skuteczność suplementacji cysteiną związaną w podnoszeniu odporności organizmu potwierdza m.in. prof. Luc  Montagnier, laureat Nagrody Nobla z 2008 (badania nad wirusem HIV).

 

Oprac. Daria Krzystyniak na podstawie artykułu Tomasza Lipińskiego

 

Reklama

 

[recent_posts category=”all”]

Komentarze

Jedna reakcja na “Glutation i jego niesamowite właściwości immunogenne

Dodaj komentarz