Dieta roślinna coraz częściej wybierana przez sportowców


Wyobraźcie sobie, że macie do przebiegnięcia maraton. Już na samą myśl o takim dystansie u większości z nas budzi się pytanie: jak to w ogóle możliwe? Przecież to tylko dla wybranych, super zdrowych i wysportowanych. I na pewno dobrze odżywionych. A teraz wyobraźcie sobie, że jesteście z tych wybranych. I nawet kiedyś już przebiegliście maraton. Zastanawiacie się, jak możecie pobić swój rekord i osiągnąć jeszcze lepszą formę. Co oprócz dobrze zaplanowanego treningu może wzmocnić wasz organizm i pokazać na co was stać?

 

Tekst: Izabela Turba 
Zdjęcie: pixabay.com

 

Wielu światowej sławy sportowców, a także zwykłych śmiertelników uprawiających sport dla zdrowia i przyjemności przekonało się na własnej skórze, że pełnowartościowa zbilansowana dieta roślinna jest odpowiedzią na powyższe pytanie. Większość z nich nie była w stanie uwierzyć, że można mocno trenować i  osiągać wyniki, nie jedząc białka odzwierzęcego. Przecież ze wszystkich stron jesteśmy bombardowani mitem o niewyobrażalnej ilości białka, które potrzebne jest do zbudowania silnych mięśni. Do tego wśród męskiej części sportowców panuje stereotyp prawdziwego mężczyzny, który odżywia się mięsiwem i dzięki temu jest mocny. Ci, którzy odważyli się spróbować diety roślinnej zauważyli jednak, że ich wyniki diametralnie się poprawiły.

 

Weganizm sam w sobie ma bardzo pozytywny wpływ na poprawę zdrowia. Spożywając więcej warzyw i  owoców dostarczamy naszemu organizmowi błonnik, który przyspiesza przemianę materii. Na strawienie i  wydalenie produktów odzwierzęcych potrzeba dużo więcej czasu na niż w przypadku roślin. Te pierwsze mogą przyczyniać się również do stanów zapalnych. Jelita, które szybciej się oczyszczają, nie są narażone na niepotrzebne toksyny, stąd większa odporność na przeziębienia i szybszy powrót do zdrowia po drobnych kontuzjach.

 

Po dużym wysiłku fizycznym każdy organizm potrzebuje czasu na regenerację. Sportowcy wegańscy zauważyli, że ten czas wyraźnie im się skrócił, odkąd odrzucili mięso, jajka i  produkty mleczne. Ich organizm nie musi zajmować się długotrwałym trawieniem. Dzięki temu mogą trenować więcej, szybciej się regenerować i  osiągać lepsze wyniki.

 

Bogactwo roślin dostarcza dodatkowo ogromnej ilości witamin i  mikroelementów, które potrzebne są do optymalnego zdrowia. Stąd też większa ilość energii wspominana przez wegan.

 

Kto więc przeszedł już na roślinną stronę mocy? Przedstawię wam trzech światowej sławy sportowców, którzy są przedstawicielami dużo większej i stale rosnącej grupy.

 

To tylko fragment artykułu…

Cały przeczytasz w najnowszej „Mojej Harmonię Życia” (do pobrania tutaj).

Znajdziesz nas również w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay.

Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj.

Dodaj komentarz