03.06 2023
Dieta sattwiczna przywracająca równowagę i zdrowie
Czym jest dieta sattwiczna? Sattwa to słowo pochodzące z sanskrytu, oznaczające harmonię i równowagę; oznacza ono również czystość i dobroć. Ajurweda od stuleci opisuje praktyki służące nasileniu sattwy w naszym życiu, a tym samym uzyskaniu stanu równowagi i zdrowia. Praktyki sattwiczne wzmacniają umysłowe, emocjonalne i duchowe podstawy naszego życia, dzięki czemu stajemy się bardziej zrównoważeni, spełnieni i szczęśliwi.
Tekst: Anetta Konstantowska
Zdjęcie: pixabay.com
Dieta sattwiczna – pokarm sattwiczny
Pokarm sattwiczny to taki, który zawiera dużo prany – uniwersalnej energii życiowej, bez której nie może istnieć żadna istota żywa. W starożytności kryteria pozwalające uznać pożywienie za sattwiczne były dość proste: produkty musiały być uprawiane na żyznej glebie, z dala od zanieczyszczonych miejsc. Należało je także zbierać o odpowiedniej porze roku. Obecnie trzeba dodać jeszcze kilka innych warunków do tej listy. Pokarm sattwiczny to pożywienie najwyższej jakości, świeże, lekkie, pełne prany, o naturalnym kolorze. To pokarm jak najmniej przetworzony, bez pestycydów, herbicydów, sztucznych nawozów, hormonów, enzymów.
Im prostszy posiłek, tym lepszy. Dieta sattwiczna to dieta laktowegetariańska, w której kładzie się nacisk na węglowodany złożone wysokiej jakości. Obejmuje ona takie grupy produktów, jak zboża, warzywa, owoce, orzechy, nasiona, nabiał (choć w bardzo ograniczonym zakresie), warzywa strączkowe i przyprawy. Wszystkie potrawy pożywa się natychmiast po ich przygotowaniu. Przyprawy dodaje się na ogół zgodnie z zaleceniami dla danej konstytucji.
Taka dieta sprzyja odzyskaniu równowagi osobom o różnej konstytucji. Istotnym jest, aby dostosować listę pożywanych produktów do własnych potrzeb.
Dziesięć cech zdrowego pokarmu
Klasyczny traktat ajurwedyjski Ćaraka Samhita opisuje 10 kryteriów określających, czy dany pokarm jest zdrowy. Zważywszy na to, że wskazówki te zostały zapisane mniej więcej 2000 lat temu, zdumiewa fakt, iż są nadal tak aktualne.
Należy zwracać uwagę na: naturę produktu, metody przetworzenia i przygotowania, sposób gotowania, z czym i jak łączymy produkty, właściwą ilość, klimat i miejsce zamieszkania, porę roku oraz porę dnia, konstytucję danej osoby, stan umysłu danej osoby, zasady właściwego przyjmowania pokarmów.
To tylko fragment artykułu. Cały przeczytasz w najnowszym numerze Mojej Harmonii Życia.
Kliknij i sprawdź!
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
[recent_posts category=”all”]