Cukier i ocet z bzu. Jak to zrobić samodzielnie?


Cukier i ocet z bzu. Jak to zrobić samodzielnie?

 

Tekst i zdjęcia: Shirin Kader

 

CUKIER Z BZU*

Składniki:

  • 2 szklanki kwiatów bzu (zebrane w możliwie czystym miejscu, daleko od spalin)
  • 2,5 szklanki białego cukru

 

W słoiku lub innym naczyniu warstwami układamy cukier oraz kwiaty bzu, w układzie warstwa kwiatów/ warstwa cukru. Taką mozaikę zostawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, potrząsając od czasu do czasu. Cukier zrobi się wilgotny i zacznie się zbrylać. Następnie wysypujemy cukier z kwiatami na blaszkę lub tacę i suszymy w piekarniku ustawionym na ok. 40°C. Można lekko uchylić drzwiczki piekarnika.

 

Podsuszony cukier blendujemy razem z kwiatami, można też użyć większego ręcznego młynka, o ile jest czysty i cukier nie przejdzie smakiem lub zapachem poprzednio używanych przypraw. W razie potrzeby powtarzamy miksowanie. Cukier aromatyzowany bzem nie popsuje się, więc można go długo przechowywać. Gdyby zbił się w grudki, wystarczy go poddać ponownemu mieleniu.

 

OCET Z BZU

Składniki:

  • Kwiatostany bzu – ok. 300 g
  • Ocet jabłkowy, ryżowy lub z białego wina – 1 szklanka (użyłam octu ryżowego z uwagi na neutralny kolor)

 

Oczyszczone i przebrane z owadów, gałązek czy resztek listków kwiaty bzu zalewamy octem w słoiku lub w szklanej butelce. Można dodać odrobinę cukru – ja dodałam cukru aromatyzowanego bzem dla wzmocnienia smaku. W miarę upływu czasu kwiaty bzu zaczną tracić kolor i brązowieć – to naturalny proces i nie ma się czym niepokoić. Ocet powinien stać ok. 2-3 tygodni. Następnie należy go przecedzić przez gazę i można już używać do sałatek lub innych potraw z dodatkiem octu.

 

* W przepisie kwiatostany bzu można zastąpić np. płatkami róży czy bzu czarnego.

 

[recent_posts category=”all”]

Dodaj komentarz