Jak uniknąć problemów trawiennych w lecie?


Już 12 milionów Polaków cierpi na problemy układu trawiennego, objawiające się nieprzyjemnymi gazami, zaparciami, biegunkami, refluksem i bólami brzucha. Jak się okazuje okres letni, kiedy temperatury powietrza są wysokie, potęguje te dolegliwości, ponieważ nasz układ trawienny naturalnie spowalnia.

 

Tekst: Daria Krzystyniak
Zdjęcie: pixabay.com

 

Grzechy główne

Nie tylko dzieci, ale także dorośli wyczekują smaków lata. Na wakacjach nie robimy sobie wyrzutów i często porzucamy konsekwentnie pielęgnowane nawyki żywieniowe na rzecz foodtracków i lodziarni. Jest to czas, kiedy w naszej diecie częściej pojawiają się potrawy z grilla, lody oraz zimne napoje gazowane, w tym alkoholowe. Wszystkie te smakołyki to prosta droga do niestrawności i zgagi.

 

Dodatkowy problem stanowią zatrucia. W lecie częściej jemy na zewnątrz: owoce prosto ze straganu, pikniki, ogniska i plażowanie. W tych warunkach dostęp do bieżącej wody jest ograniczony. Nie myjemy ani rąk, ani owoców, które jemy, co prowadzi do namnażania się groźnych bakterii, powodujących nudności, biegunkę oraz bóle brzucha.

 

Łatwo wówczas o odwodnienie i wyniszczenie organizmu. Najczęściej spotykaną bakterią jest salmonella, na którą możemy trafić w mięsie, mleku oraz jajkach, dlatego należy uważać na wszelkie desery, takie jak lody, kremy czy ciasta, a także majonez, tatar i pasztety.

 

Inną, dość często atakującą latem bakterią jest shigella, która wywołuje tak zwaną czerwonkę bakteryjną. Pałeczki tej bakterii znajdują się przede wszystkim w skażonych warzywach, owocach, a także mleku. Czerwonka silnie odwadnia, dlatego leczenie powinno polegać na uzupełnieniu wody oraz poziomu elektrolitów i węglowodanów w organizmie.

 

Do zatrucia może dojść również przez bakterię typową dla tak zwanej choroby brudnych rąk – e.coli. Pałeczka okrężnicy może znajdować się w wodzie lub na nieumytych produktach. Zatrucie objawia się poprzez bóle brzucha, zawroty głowy, wymioty oraz gorączkę.

 

Letnia dieta rządzi się swoimi prawami

Zachowując odpowiednie zasady spożywania żywności, jesteśmy w stanie w dużym stopniu ograniczyć wystąpienie niepożądanych objawów. Aby zmniejszyć ryzyko zatruć, powinnyśmy położyć większy nacisk na higienę oraz spożywanie świeżych produktów, pamiętając, że w cieple i na słońcu szybciej ulegają procesom gnilnym i fermentacyjnym.

 

Warto korzystać z przenośnych lodówek oraz mieć przy sobie mokre chusteczki do dezynfekcji rąk. Nie obciążajmy układu trawiennego dużymi porcjami i tłustymi potrawami. Jedzenie małych posiłków daje jelitom wystarczająco dużo czasu na przetworzenie i przyswojenie jedzenia. Zmniejszy to prawdopodobieństwo wystąpienia zaparć oraz wzdęć i nadkwasoty.

 

Ostatnią, równie ważną kwestią jest odpowiednie nawodnienie. Powolne ruchy jelit i nadmierna utrata wody w wyniku pocenia się zmniejszają ilość wody potrzebnej do trawienia. Pamiętaj, aby systematycznie pić wodę. Doskonałym źródłem wody i elektrolitów są także świeże ogórki lub woda kokosowa.

 

Mastiha na problemy trawienne

Okazuje się, że w sposób zupełnie naturalny możemy skutecznie zapobiegać negatywnym skutkom spowolnionego trawienia i letnich grzechów dietetycznych.

 

Mastiha – żywica z drzewa pistacji kleistej rosnąca w jednym miejscu na świecie, to skuteczny preparat w leczeniu zaburzeń układu trawiennego, problemów trawiennych, bólów żołądka, a także wrzodów żołądka i refluksu. W tradycyjnej medycynie greckiej stosowana była już 2500 lat temu, jako środek łagodzący zaburzenia żołądkowo-jelitowe, niestrawności, zapalenie żołądka czy wrzody.

 

Mastiha wykazuje bardzo silne działanie przeciwbakteryjne, eliminujące Helicobacter Pylori, przyczynia się do zapobiegania i leczenia objawów choroby Leśniowskiego-Crohna i stanowi najbardziej naturalny sposób leczenia zaburzeń trawiennych.

 

Ta wyjątkowa żywica składa się z różnych składników terapeutycznych i aromatycznych. Wyodrębnić możemy naturalny polimer, lotne i aromatyczne składniki, które tworzą olej eteryczny, olej lejowy, kwasy terpenowe, fitosterole, cząsteczki polifenoli i wiele innych składników. Niektóre z nich znajdują się w przyrodzie po raz pierwszy! I jedyny. Mastiha została poddana licznym badaniom klinicznym, z których wynika, że poza aktywnością w obszarze układu trawiennego działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo, przeciwnowotworowo i hepatoprotekcyjnie.

 

Dodaj komentarz