Cynk, siarka, krzem – pierwiastki piękności


Bez nich próżno marzyć o gęstych, lśniących włosach, gładkiej skórze i mocnych paznokciach. Wpływają na nasze  zdrowie, wygląd i samopoczucie, wzmacniają odporność i łagodzą skutki stresu. Cynk, siarka, krzem – te trzy  składniki mineralne z powodzeniem mogłyby wejść w skład „eliksiru młodości”.

 

Cynk opóźnia procesy starzenia

Bardzo ważnym pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest cynk, który uczestniczy w syntezie wielu enzymów, bierze udział w produkcji hormonów, jest konieczny do prawidłowej syntezy białek  ustrojowych oraz kwasów nukleinowych, a także ma wpływ na odczuwanie przez nas smaku i zapachu oraz sprawne  działanie układu odpornościowego.

 

Cynk jest też antyoksydantem opóźniającym procesy starzenia, odpowiada za wzrost włosów i paznokci oraz  regenerację tkanek. Pierwiastek ten wpływa na koloryt i wygląd skóry, przyspiesza gojenie się ran, jest pomocny w  leczeniu trądziku pospolitego. Wpływając na substancje regulujące funkcje wydzielnicze skóry, odpowiada za ilość wytwarzanego sebum. Tlenek cynku jest popularnym składnikiem maści, zasypek, kremów o działaniu przeciwzapalnym, ściągającym oraz przeciwtrądzikowym. Chcąc utrzymać odpowiedni poziom w organizmie, potrzeba od 15 do 20 mg cynku dziennie. Do niedoboru może dojść na skutek nieprawidłowego żywienia lub  zaburzeń wchłaniania, których przyczyną mogą być choroby układu pokarmowego.

 

Objawy to sucha skóra, zajady, zaburzenia węchu i smaku, trudności w gojeniu się ran, problemy skórne, m.in.  trądzik. Gdzie szukać cynku? Przede wszystkim w chudym mięsie, podrobach, rybach, owocach morza, przetworach  mlecznych, produktach pełnoziarnistych, pestkach dyni, nasionach roślin strączkowych. Przyjmując cynk w  suplementach, należy zachować umiar, gdyż zbyt duże dawki mogą być szkodliwe.

 

Siarka na piękne włosy i paznokcie

Pierwiastkiem wykorzystywanym od dawnych czasów dla zdrowia i urody jest siarka. Już w starożytności znajdowała  ona zastosowanie w medycynie – szczególnie w łagodzeniu objawów chorób skórnych. Wchodzi w skład wszystkich  tkanek organizmu i jest bazą wielu związków biologicznie czynnych (jak heparyna, kwas laurynowy, tauryna). Siarka to bardzo istotny składnik białek, enzymów i hormonów (m.in. insuliny). W organizmie znajduje się m.in. w  białkach, które budują włosy, paznokcie, skórę (keratyna i kolagen), w tym aminokwasach: cysteinie, cystynie i metioninie. Nie są one magazynowane w ustroju, więc ich niedobór dość szybko odbija się m.in. na kondycji włosów czy skóry.

 

Zastosowanie siarki przynosi bardzo dobre efekty podczas leczenia schorzeń skórnych: działa przeciwbakteryjnie, reguluje pacę gruczołów łojowych i  poprawia ukrwienie skóry. Bioaktywną siarkę często zalecają dermatolodzy w  leczeniu takich zmian, jak łuszczyca albo atopowe zapalenia skóry. W kosmetyce wykorzystywana jest m.in. w preparatach do włosów przetłuszczających się i w kremach do cery tłustej.

 

Siarka ma poza tym działanie zwalczające  wolne rodniki i pomagające w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym i przedwczesnym starzeniem.

 

Siarkę  znajdziemy m.in. w jajkach, mleku, mięsie oraz podrobach, jej źródłem są także cebula, czosnek, groch,  kalafior czy kapusta.

Jeśli nasza dieta jest zbilansowana, o odpowiedniej podaży białka, zapotrzebowanie organizmu  na siarkę powinno zostać pokryte. Niedobory zagrażają nam jednak w przypadku nieprawidłowej diety bądź  większego zapotrzebowania, np. w okresie wzrostu, podczas dużego wysiłku fizycznego i intelektualnego, przy  narażeniu na szkodliwe czynniki lub w przypadku chorób, które wiążą się ze zwiększonym zużyciem siarki (np.  choroby stawów, skóry, wątroby, dróg oddechowych).

 

Poziom tego pierwiastka zmniejsza się także wraz z wiekiem. Niewystarczająca ilość siarki w organizmie może  wywołać takie objawy, jak: łamliwość paznokci, osłabienie i zmatowienie włosów, utratę jędrności skóry, pogorszenie nastroju, spowolnienie metabolizmu, dolegliwości wątroby, utrata elastyczności stawów, osłabienie wzroku. Przy    braku siarki trudno przyswajalne stają się tak niezbędne organizmowi minerały, jak magnez, krzem, sód, mangan,  wapń, żelazo, chlor, jod i potas, a to również przynosi konsekwencje w postaci pogorszenia samopoczucia i  rozregulowania pracy poszczególnych narządów. Uzupełnienie jadłospisu w siarkę zaleca się wszystkim, którzy  pragną jak najdłużej utrzymać dobrą formę i młodzieńczy wygląd, gdyż wykazuje ona działanie opóźniające oznaki   starzenia, uodporniające i rewitalizujące organizm.

Krzem – balsam dla skóry

Kolejny istotny dla urody składnik to krzem, występujący w płynach ustrojowych i tkankach organizmu w ilości ok. 7  g, z wiekiem jednak ta ilość maleje w poszczególnych narządach. Pierwiastek ten uczestniczy w biosyntezie kolagenu,  podstawowego składnika tkanki łącznej. Odpowiada za sprężystość i elastyczność skóry, wzmacnia ściany naczyń  krwionośnych, przyspiesza ponadto procesy gojenia się ran. Ma także korzystny wpływ na wzrost włosów i paznokci.

 

Krzem okazuje się cennym środkiem na wiele schorzeń skóry – kontroluje wydzielanie sebum, działa  przeciwtrądzikowo, przeciwzapalnie, łagodzi oparzenia. Znane jest jego korzystne działanie na płytkę paznokciową oraz włosy, które za sprawą krzemu rosną szybciej i mniej wypadają. Pierwiastek ten zaliczany jest także do  składników ograniczających nadmierną potliwość. W preparatach kosmetycznych najczęściej występuje w postaci  nieorganicznej. Cennym źródłem krzemu są ekstrakty roślinne otrzymywane m.in. ze skrzypu polnego, pokrzywy, mniszka lekarskiego, rdestu ptasiego, spore ilości gromadzą także glony i okrzemki.

 

Krzemionka działa  przeciwłupieżowo, wzmacnia cebulki włosów i zmniejsza przetłuszczanie się skóry. Dzienne zapotrzebowanie  organizmu na krzem wynosi 25-30 mg. Objawy niedoboru to pogorszenie  się kondycji skóry, osłabiona odporność czy obniżony nastrój. Krzem znaleźć można w takich produktach, jak chleb razowy, płatki owsiane, otręby pszenne,  ryby i owoce morza, algi, skórka owoców i warzyw, czosnek, ale przede wszystkim w roślinach zielarskich , jak skrzyp  polny czy pokrzywa.

 

Tekst: Beata Woźniak

Zdjęcie pixabay.com

 

[recent_posts category=”all”]

Dodaj komentarz