08.07 2018
Jaja są bardzo zdrowe – twierdzą naukowcy
Były na świecie przed nami i jemy je, odkąd chodzimy po świecie. Ale ostatnio coraz mniej. A to niedobrze, bo jak twierdzą naukowcy, jaja są wyjątkowo zdrowe. Warto włożyć je do piknikowego koszyka.
Tekst: Magda Maciejczyk
Zdjęcie: pixabay.com
Kury po raz pierwszy udomowiono w Indiach ok. 5 tys. lat temu, ale są dowody archeologiczne na to, że jaja jedliśmy już w neolicie, czyli 8 tys. lat temu.
Wiadomo też, że starożytni Rzymianie gustowali w jajach pawich, Chińczycy w gołębich, Fenicjanie w strusich. Dziś w Europie za rarytas uważane są jaja przepiórcze. Ale coraz częściej w menu restauracji pojawiają się jaja kuropatwy, mewy.
A w Polsce…
Obecnie fermy w naszym kraju dostarczają do punktów skupu rocznie ok. 10,5 mld jaj: kaczych, gęsich, indyczych, kurzych. Tych ostatnich jemy najwięcej. Kura może znieść ich ok. 217 w ciągu roku. Statystycznie każdy z nas w tym czasie je średnio 145 kurzych jaj, niestety o 70 jaj mniej niż 10 lat temu. Według badań CBOS winna jest fama, że podnoszą nam we krwi zły cholesterol, tzw. LDL.
Tymczasem…
– Jajka wbrew powszechnej opinii nie podnoszą poziomu cholesterolu – mówi Tadeusz Trziszka z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego, znany w Polsce badacz jaj. – W jednym jajku znajduje się 180 mg cholesterolu, czyli 1/3 mniej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na ten składnik. I ok. 10 proc. tego, ile w ciągu dnia wytwarza nasze ciało do budowy błon komórkowych (od 1 do 3, średnio 2 g).
Poza tym, kiedy jemy jajka, organizm dostaje sygnał, że cholesterol jest już dostarczany z zewnątrz i by utrzymać jego właściwy poziom, ogranicza własną produkcję.
– Co więcej – jaja mają w sobie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytynę, które m.in. zapobiegają odkładaniu się płytki miażdżycowej. Prowadzone współcześnie na całym świecie badania naukowe wciąż dostarczają niezbitych dowodów, dla których warto jeść jaja – dodaje naukowiec.
Co nam z jaj?
Białko w jaju jest cenniejsze i lepiej przyswajalne od białka mięsa, mleka i ryb. Zawiera białko najwyższej próby, czyli mające w sobie wszystkie aminokwasy potrzebne człowiekowi do życia (w żółtku 16,6 proc., w białku 10 proc.). Takie, które organizm wytwarza sam oraz te, których potrzebuje z zewnątrz. Między innymi dlatego w piramidzie żywienia opracowanej przez naukowców z uniwersytetu Harvarda jaja awansowały do grupy produktów, które można spożywać codziennie.
Co najmniej jedno jajko w tygodniu powinny jeść osoby młode, aktywne fizycznie oraz rekonwalescenci. Dlaczego? Bo białko, czyli proteiny w jajach, pomagają budować masę mięśniową i jednocześnie spowalniają tempo utraty mięśni…
To tylko fragment artykułu…
Cały przeczytasz w najnowszej „Mojej Harmonię Życia” (do pobrania tutaj).
Znajdziesz nas również w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay.
Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj.