Tandyr – niepowtarzalny smak z glinianego pieca


Wykonany z naturalnych surowców, znany od tysięcy lat, jest też piękny w formie. W Turkmenistanie jego nazwa  brzmi ,,tono”, w Tadżykistanie mówi się na niego ,,tanur „. W Armenii – ,,tonir”, w Gruzji ,,tone”, a po arabsku to ,,tannūr”. Najbardziej jednak znany jest jako indyjski ,,tandoor”. To kwintesencja tamtejszej kuchni. Potrawy w nim przygotowane mają niepowtarzalny smak i nazywane są tandoori.

Pod tymi wieloma nazwami kryje się gliniany piec. Czasem bywa też z cegły – w kształcie amfory, używany jest na Bliski i Dalekim Wschodzie. W Polsce najczęściej nazywamy go tandyr. Opalany bywa węglem drzewny, drewnem, nawozem, a konserwuje się go liśćmi szpinaku.

Dzięki bardzo wysokiej temperaturze panującej we wnętrzu pieca, a sięgającej nawet ponad 480 st. C, potrawy gotowe są w kilka minut. Zachowując niezwykłą soczystość i chrupkość.

Tandyr pod każdym względem bije na głowę tak popularne u nas grille.

Dania mogą być w nim gotowane, pieczone, a nawet wędzone. Przygotujemy w nim: mięso, warzywa, owoce morza, upieczemy chleb. Hindusi pieką w nim chlebki naan, będące podstawą ich codzienne diety.

Pod względem zdrowotnym tandyr daje możliwość szybkiego i równomiernego gotowania. Co przyczynia się do ochrony pierwiastków mineralnych zawartych w składnikach potraw.

Wielbiciele grillowania wiedzą jak uciążliwy potrafi być wiatr i dym podczas pieczenia.

Używając tandyra eliminujemy obie te niedogodności. W piecu umieszczonym w ogrodzie, na tarasie, przed domem, można przygotowywać potrawy nie zważając na deszcz, wiatr, a nawet mróz. Dzięki temu, że piec jest zamykany, utrzymuje stałą temperaturę w swoim wnętrzu i można używać go przez okrągły rok.

Tandyr

Potrawy przygotowywane w tandyrze nie są też narażone na działanie niezdrowego dymu, który w przypadku grilla powstaje ze spalania wytapianego tłuszczu, spadającego wprost na rozżarzony węgiel.

Piec można postawić nie tylko na otwartej przestrzeni, ale także we wnętrzu np. restauracji.

W swojej liczącej 7 tysięcy lat historii, służył również do ogrzewania domów. Był stawiany na środku izby, by ciepło rozchodziło się równomiernie po pomieszczeniu.

Tandyry występują w dwóch formach: w pierwszej cały piec jest zakopany w ziemi, w drugiej ma kształt amfory stawianej na ziemi lub podłodze o wysokości 1 – 1,5 m. Co ciekawe, niektóre stoją pionowo, a niektóre – jak w przypadku pieca rosyjskiego – w poziomie, bez komina, co pozwala umieścić ciasto, samosy i inne potrawy na ścianie pieca.

Mimo rozwoju techniki i nowatorskich technologii z użyciem energii elektrycznej, nie udało się stworzyć urządzenia, z którego potrawy miałyby tak niepowtarzalny smak jak te, pieczone w tandyrze.  A na dodatek zdrowe, bo przygotowywane bez użycia oleju lub innego tłuszczu (co sprzyja sercu i układowi krążenia), przy zachowaniu wszystkich minerałów i witamin.

Od niedawna, na naszym rynku dostępne są przenośne piece, które z powodzenie możemy postawić nawet w niewielkim ogródku i cieszyć się pysznymi potrawami przez cały rok!

Tandyr można też zabrać na ryby i plenerową imprezę, wszędzie tam, gdzie chcemy raczyć się wspaniałym smakiem soczystego mięsa i chrupiących warzyw.

W restauracjach może być też atrakcyjnym uzupełnieniem nie tylko orientalnego menu, a przy tym, że względu na piękną formę ma niepowtarzalne walory zdobnicze, tworzące wspaniały klimat.

Tandyr możesz już kupić w Polsce!  szukaj informacji na Facebooku: Gliniany piec ogrodowy -Tandyr

Przepisy na potrawy z tandyra w nr 2 Mojej Harmonii Życia. Dostępny w salonach Empik i w prenumeracie.

 

Kliknij w obrazek i pobierz nowy numer za darmo!

Dodaj komentarz