
13.05 2025
Najnowszy numer Mojej Harmonii Życia już dostępny!
Drodzy Czytelnicy, niedawno usłyszałam bardzo mądre stwierdzenie buddyjskiego mnicha: „Gdy jesteś zdrowy, masz wiele problemów, lecz gdy zachorujesz, okazuje się, że masz tylko jeden”. To jedno zdanie doskonale ukazuje, jak cenne jest zdrowie w naszym życiu. Jest po prostu bezcenne! Dlatego warto o nie świadomie dbać. W każdym wydaniu „Mojej Harmonii Życia” piszemy o tym, jak zdrowo się odżywiać i holistycznie podchodzić do naszego organizmu, ponieważ ważny jest nie tylko sprawny mechanizm naszych organów, lecz także – a może nawet ważniejszy, jak przekonuje w rozmowie Tatiana Kożuszna – stan naszej psychiki i stosunek do świata oraz ludzi.
Pisze Anna Dolska, redaktor naczelna
Nie bez powodu mówi się, że choroba zaczyna się w głowie. Udowodniono już naukowo, że stres (ten negatywny) przyczynia się nie tylko do osłabienia naszego systemu nerwowego i chorób układu krążenia, ale także do utraty odporności, której brak z kolei aktywuje wiele chorób, włącznie z nowotworami.
W najnowszym wydaniu przyglądamy się powszechnie obowiązującym mitom dotyczącym jedzenia. W ich demaskowaniu pomaga nam znakomity kardiolog, prof. Przemysław Guzik.
Okazuje się bowiem, że śniadanie wcale nie jest najważniejszym posiłkiem dnia, a jedynie wymyślonym chwytem marketingowym producentów płatków śniadaniowych. Wracamy do wszystkiego, co naturalne, a historycznie człowiek musiał się najpierw natrudzić (uzbierać lub upolować), by zjeść posiłek, więc zanim do niego usiadł, minęła spora część dnia.
_______________________________________________________
Moja Harmonia Życia – pobierz bezpłatnie najnowszy numer!
_______________________________________________________
Słyszeliście na przykład o niezwykle pożytecznej „skrobi opornej”? Jeśli nie, to zapamiętajcie, że zimne gotowane ziemniaki i zimny makaron to produkty działające bardzo korzystnie na nasze jelita. Ziemniaki i makaron zawierają skrobię, która jest łatwo trawiona do glukozy, gdy jest gorąca. Jednak po ugotowaniu, a następnie schłodzeniu, część skrobi przekształca się w „skrobię oporną”, która działa jak błonnik i jest korzystna dla bakterii jelitowych. Sałatki ziemniaczana i makaronowa nie są więc pustymi kaloriami. Także pożyteczne dla naszego organizmu są tłuszcze, ale te naturalne. Natomiast częste posiłki – popularny plan pięciu posiłków dziennie – utrzymują podwyższony poziom insuliny, a wysoki poziom insuliny zapobiega spalaniu zmagazynowanego tłuszczu przez organizm.
W najnowszym wydaniu – oprócz innych interesujących artykułów – znajdziecie także specjalny dodatek z kalendarzem letnich wydarzeń rozwojowych, zgodnie z naszym hasłem: spędź wakacje z sensem, a nie leżąc na plaży. Wybierając festiwal rozwojowy, nie tylko wzbogacicie się duchowo i intelektualnie, ale wydarzenia te często odbywają się w cudownych przyrodniczo miejscach, więc można połączyć wypoczynek z samorozwojem.
Zapraszamy do lektury!
O czym piszemy w najnowszym numerze?
- Demaskujemy mity z twojego talerza! Sprawdź, co naprawdę kryje się w jedzeniu
- Zdrowie krok po kroku: jak woda i odporność decydują o twoim samopoczuciu
- Produkt Miesiąca
- Zadbaj o harmonię ciała, umysłu i duszy
- KICZERI I SZPARAGI
- Mudry – Wybierz miłość
- Ajurweda jako remedium na kryzys
- Wsparcie dla serca i układu krążenia. Oryginalne Zioła Szwedzkie Cardio
- Miesiączka nie musi boleć. Wsparcie suplementacyjne przy bolesnej menstruacji
- Zioła o działaniu wspomagającym pracę przewodu pokarmowego
- Skuteczny sposób na niedobory witaminy B12
- Stres – wróg, czy przyjaciel?
- Zrobiłem coś i to był mój pierwszy błąd: action bias
- Mozart dla kur, obiad dla Rudolfa
- Festiwalowy rozkład jazdy