Najnowszy numer Mojej Harmonii Życia już dostępny!


Drodzy Czytelnicy, niedawno usłyszałam bardzo mądre stwierdzenie buddyjskiego mnicha: „Gdy jesteś zdrowy, masz wiele problemów, lecz gdy zachorujesz, okazuje się, że masz tylko jeden”. To jedno zdanie doskonale ukazuje, jak cenne jest zdrowie w naszym życiu. Jest po prostu bezcenne! Dlatego warto o nie świadomie dbać. W każdym wydaniu „Mojej Harmonii Życia” piszemy o tym, jak zdrowo się odżywiać i holistycznie podchodzić do naszego organizmu, ponieważ ważny jest nie tylko sprawny mechanizm naszych organów, lecz także – a może nawet ważniejszy, jak przekonuje w rozmowie Tatiana Kożuszna – stan naszej psychiki i stosunek do świata oraz ludzi.

Pisze Anna Dolska, redaktor naczelna

Nie bez powodu mówi się, że choroba zaczyna się w głowie. Udowodniono już naukowo, że stres (ten negatywny) przyczynia się nie tylko do osłabienia naszego systemu nerwowego i chorób układu krążenia, ale także do utraty odporności, której brak z kolei aktywuje wiele chorób, włącznie z nowotworami.

W najnowszym wydaniu przyglądamy się powszechnie obowiązującym mitom dotyczącym jedzenia. W ich demaskowaniu pomaga nam znakomity kardiolog, prof. Przemysław Guzik.

Okazuje się bowiem, że śniadanie wcale nie jest najważniejszym posiłkiem dnia, a jedynie wymyślonym chwytem marketingowym producentów płatków śniadaniowych. Wracamy do wszystkiego, co naturalne, a historycznie człowiek musiał się najpierw natrudzić (uzbierać lub upolować), by zjeść posiłek, więc zanim do niego usiadł, minęła spora część dnia.

_______________________________________________________

Moja Harmonia Życia – pobierz bezpłatnie najnowszy numer!

_______________________________________________________

Słyszeliście na przykład o niezwykle pożytecznej „skrobi opornej”? Jeśli nie, to zapamiętajcie, że zimne gotowane ziemniaki i zimny makaron to produkty działające bardzo korzystnie na nasze jelita. Ziemniaki i makaron zawierają skrobię, która jest łatwo trawiona do glukozy, gdy jest gorąca. Jednak po ugotowaniu, a następnie schłodzeniu, część skrobi przekształca się w „skrobię oporną”, która działa jak błonnik i jest korzystna dla bakterii jelitowych. Sałatki ziemniaczana i makaronowa nie są więc pustymi kaloriami. Także pożyteczne dla naszego organizmu są tłuszcze, ale te naturalne. Natomiast częste posiłki – popularny plan pięciu posiłków dziennie – utrzymują podwyższony poziom insuliny, a wysoki poziom insuliny zapobiega spalaniu zmagazynowanego tłuszczu przez organizm.

W najnowszym wydaniu – oprócz innych interesujących artykułów – znajdziecie także specjalny dodatek z kalendarzem letnich wydarzeń rozwojowych, zgodnie z naszym hasłem: spędź wakacje z sensem, a nie leżąc na plaży. Wybierając festiwal rozwojowy, nie tylko wzbogacicie się duchowo i intelektualnie, ale wydarzenia te często odbywają się w cudownych przyrodniczo miejscach, więc można połączyć wypoczynek z samorozwojem.

Zapraszamy do lektury!

O czym piszemy w najnowszym numerze?

  • Demaskujemy mity z twojego talerza! Sprawdź, co naprawdę kryje się w jedzeniu
  • Zdrowie krok po kroku: jak woda i odporność decydują o twoim samopoczuciu
  • Produkt Miesiąca
  • Zadbaj o harmonię ciała, umysłu i duszy
  • KICZERI I SZPARAGI
  • Mudry – Wybierz miłość
  • Ajurweda jako remedium na kryzys
  • Wsparcie dla serca i układu krążenia. Oryginalne Zioła Szwedzkie Cardio
  • Miesiączka nie musi boleć. Wsparcie suplementacyjne przy bolesnej menstruacji
  • Zioła o działaniu wspomagającym pracę przewodu pokarmowego
  • Skuteczny sposób na niedobory witaminy B12
  • Stres – wróg, czy przyjaciel?
  • Zrobiłem coś i to był mój pierwszy błąd: action bias
  • Mozart dla kur, obiad dla Rudolfa
  • Festiwalowy rozkład jazdy

Dodaj komentarz