11.01 2024
Polifenole to strażnicy zarówno zdrowia, jak i odporności
Polifenole mają moc? Stres oksydacyjny to już choroba cywilizacyjna. Negatywny wpływ wolnych rodników jest coraz bardziej zauważalny. Na szczęście zdrowy tryb życia oraz dieta oparta na naturalnych produktach dają szansę na powrót do równowagi. I chociaż zwykle trudno jest wdrożyć prawidłowe nawyki, to jednak, by zapobiec rozprzestrzenianiu się wolnych rodników w organizmie, warto podjąć wysiłek i zadbać o profilaktykę.
Wiele czynników prowadzić może do sytuacji, w której stężenie wolnych rodników znacząco się zwiększa. Jest to zaburzenie równowagi antyoksydacyjnej i doprowadza do licznych powikłań zdrowotnych. Atomy i cząsteczki, które znajdują się w organizmie człowieka zawsze powinny mieć parzystą liczbę elektronów. Istnieją procesy, takie jak przemiana tlenowa zachodząca w mitochondriach, w których dochodzi do zgubienia jednego z elektronów.
Przez to atomy tlenowe tracą swoją parę i zaburzona zostaje ich pierwotna równowaga. Atom niesparowany szuka w takiej sytuacji komórki, od której odbierze jeden elektron. To sprawia, że w organizmie powstają kolejne niekompletne tlenowo komórki, a więc wolne rodniki.
W ustroju powinna zostać zachowana równowaga między wolnymi rodnikami a antyoksydantami, zwanymi też przeciwutleniaczami. Zaburzenie równowagi oksydacyjnej może działać toksycznie, powodując uszkodzenia wszystkich składników komórki. Szczególnie dotkliwe są uszkodzenia białek, lipidów i DNA. Długotrwałe zaburzenie równowagi oksydacyjnej prowadzi do rozwoju chorób przewlekłych.
Polifenole mają moc! Wpływ przeciwutleniaczy na zdrowie
Nadmiar wolnych rodników w czasie stresu oksydacyjnego przyczynia się do uszkodzenia naczyń, a także do utleniania złego cholesterolu LDL w śródbłonku naczyń krwionośnych, doprowadzając do rozwoju miażdżycy i związanych z nią chorób układu krwionośnego (zawał serca, udar mózgu czy choroba wieńcowa). Stres oksydacyjny, poprzez uszkodzenia materiału genetycznego, może być również jedną z przyczyn chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera, gdyż neurony są bardziej narażone na uszkodzenie oksydacyjne niż inne komórki.
Podczas stresu oksydacyjnego utleniają się również kwasy tłuszczowe błon komórkowych i białka strukturalne, zwłaszcza kolagen. Powoduje to przedwczesne starzenie się skóry, a także może być przyczyną chorób skóry, w tym groźnego czerniaka. Zbyt duża ilość wolnych rodników wpływa także na ogólne, szybsze starzenie się organizmu. Niestety, stres oksydacyjny powoli nabiera rangi choroby cywilizacyjnej, gdyż prowadzi do niego szereg warunków środowiskowych: m.in. dieta bogata w utlenione tłuszcze, cukry oraz związki chemiczne, spożywanie wysoko przetworzonej żywności, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, brak snu czy długotrwały stres.
Czynniki sprzyjające to także zbyt intensywny wysiłek fizyczny, zanieczyszczenie powietrza oraz długa ekspozycja na promieniowanie słoneczne. Na zaburzenie równowagi oksydacyjnej może mieć również wpływ przyjmowanie niektórych leków.