Rukiew wodna i jej wielki powrót nie tylko na salony


Rukiew wodna (Nasturtium officinale) znana była już w starożytności – ówcześni mieszkańcy Rzymu znali jej cudowne właściwości. To jedna z tych roślin, które były bardzo popularne dawniej, a dziś znów wracają na salony!


Tekst: Martyna Cieślińska
Zdjęcie: pixabay.com

Kolejny przykład superfood przed nami. Jest to okaz z rodziny kapustowatych, ale nie mylmy jej z pieprzycą siewną, potocznie nazywaną rzeżuchą gorzką. W Polsce można ją spotkać tylko w zachodniej części kraju. Porasta brzegi rzek, gdyż lubi wysoką wilgotność. Podlega częściowej ochronie, dlatego okazy w naturze lepiej podziwiać, a nie zrywać.

Roślinę można łatwo uprawiać z nasion lub sadzonek we własnym ogrodzie! Jest pełna cennych składników, bywa wykorzystywana w medycynie alternatywnej. Rukiew pod względem wartości odżywczych wyprzedziła nawet brokuł i jarmuż!

Rukiew wodna – wygląd

Ma wzniesiony, a zarazem delikatnie pokładający się pokrój. Łodyga jest drobna, pusta wewnątrz. Osiąga 50-90 cm wysokości, okazy ogrodowe są przeważnie niższe. System korzeniowy ma wiązkowy, a korzonki drobne i małe – roślinę bardzo łatwo wyciągnąć z podłoża. Jest to gatunek wieloletni, dlatego z powodzeniem można się nią cieszyć w następujących po sobie sezonach.

Liście są ciemnozielone, nieparzystopierzastozłożone, kształty lisków mogą być różne: owalne, jajowate, piłkowane, karbowane. Kwitnie od czerwca do września, wszystko zależy od warunków pogodowych. Kwiaty są drobne, w kolorze białym, dość typowe dla roślin z rodziny kapustowatych. Jesienią w miejscu kwiatów pojawiają się owoce – łuszczyna z wypukłymi klapami.

Uprawa i pielęgnacja

Rukiew wodna może być uprawiana zarówno bezpośrednio w gruncie, jak i w doniczce na balkonie czy tarasie. Najlepiej czuje się w miejscu słonecznym i półcienistym. Nie ma wysokich wymagań glebowych, dlatego sprawdzi się podłoże średnio żyzne.

Rukiew bardzo dobrze czuje się w miejscu podmokłym, a nawet okresowo zalewanym. Powinniśmy to wykorzystać, gdyż niewiele jest roślin, które lubią takie miejsca. Co więcej w uprawie pojemnikowej nie możemy zapominać o regularnym podlewaniu. Bardzo łatwo się rozmnaża z nasion, samoczynnie lub przez sadzonki pędowe, które ukorzeniamy np. w szklance z wodą. Pamiętajmy – nasiona do wysiewu pozyskujmy ze sprawdzonych, atestowanych źródeł, by unikać zawleczenia do ogrodu chorób i szkodników.

Co więcej, nasiona od renomowanych producentów wyróżniają się wysoką siłą kiełkowania. Ta jednak po latach przechowywania maleje, dlatego wiek nasion może być też przyczyną słabego kiełkowania. Przed wysiewem nasiona najlepiej jest namoczyć. Roślina kiełkuje po ok. 8-12 dniach, natomiast w pełni dojrzała jest po ok. 40-50 dniach.

To tylko fragment rozmowy… Całą znajdziesz w wydaniu:

Zamów najnowsze wydanie „Mojej Harmonii Życia”.
W wersji papierowej lub e-wydania!

Dodaj komentarz