Ogródek ziołowy w ogrodzie lub na balkonie


Nadszedł dobry czas na planowanie nowego sezonu ogrodniczego. Czy to wielkich rabat ogrodowych, czy małego ogródka balkonowego. Z roku na rok swoją popularność zwiększają ogródki ziołowe. Własne przyprawy cieszą nie tylko wzrok, ale także i zmysł smaku.

Zakładanie, a później pielęgnacja takiego ogródka to dobry pomysł na spędzenie wolnego czasu z całą rodziną. Uprawa ziół w doniczkach to wygoda, rośliny są szybko w zasięgu ręki. Uprawa polowa jest zdecydowanie bardziej pracochłonna, jednak daje nam większe plony i jeśli posiadamy własny ogród, będzie ciekawą kompozycją krajobrazową. Oczywiście wybór miejsca zależy od możliwości i indywidualnych preferencji.

Jak zacząć?

Na początku musimy określić, jaką powierzchnię mamy do zagospodarowania, czy jest to miejsce słoneczne, czy może zacienione, aby odpowiednio dobrać zioła, które będą dobrze się w tym miejscu czuły. Na wschodniej wystawie będziemy mieć zdecydowanie więcej promieni rano, a na tej zachodniej po południu. Zioła najlepiej czują się w miejscu ciepłym i słonecznym.

Obszar pod wysiew warto uporządkować, usunąć z niego niepotrzebne sprzęty, chwasty itp. Następnie trzeba przygotować podłoże pod wysiew nasion. Jeśli ogródek ziołowy będzie w gruncie, wtedy warto do ziemi, która się tam znajduje wprowadzić trochę podłoża tradycyjnego z domieszką próchnicy, aby gleba była żyźniejsza. Oczywiście warto również dokonać nawożenia. Jesienią obornikiem, a wiosną kompostem.

Czytaj również: DOMOWE SPA: MIÓD I MAŚLANKA DODADZĄ PIĘKNA

Następnie całość musimy dokładnie wymieszać, przekopać i wyrównać. Aby nasiona swobodnie wschodziły, wysiew bezpośrednio do ziemi najlepiej przeprowadzić w maju, po ostatnich przymrozkach. Coraz popularniejsze stają się tzw. rabaty podwyższone. Rośliny siejemy do dużych skrzyni (ok. 100 cm). Taki wysiew jest później zdecydowanie łatwiejszy w pielęgnacji, tworzy też ładną kompozycję dla oka. Gdy już mamy wyznaczone miejsce oraz przygotowane podłoże, musimy wybrać nasiona. Zioła polecane do wysiewu amatorskiego to te, które szybko wschodzą i nie są trudne w uprawie. Do tego można wykorzystać je nie tylko w kuchni, ale również w zwalczaniu wielu dolegliwości.

Przykładem takich roślin są: bazylia, rozmaryn, majeranek, lubczyk, pietruszka, tymianek, szczypiorek, lawenda, oregano, szałwia. Nasiona warto kupować w certyfikowanych centrach ogrodniczych albo w miejscach, które są sprawdzone i sprzedają zdrowe, prawidłowo zapakowane nasiona. W dobie pandemii, naprzeciw konsumentom wychodzą sklepy internetowe – można skorzystać właśnie z takiej opcji.

Jak siać?

Jeśli chodzi o siew nasion do doniczek lub innych pojemników – najczęściej dokonuje się siewu gniazdowego, czyli kilka nasion umieszcza się w dołku, aby zwiększyć możliwość ich przyjęcia się. Inną metodą jest siew rzutowy, jednak częściej wykorzystuje się go do siania nasion w gruncie. Siew rzędowy polega na wysiewie nasion w rzędach, można go zastosować zarówno w doniczkach, jak i w gruncie. Warto wspomnieć jeszcze o sianiu pasowym, który daje co kilka rzędów większy odstęp, aby ułatwić późniejszą pielęgnację w terenie.

To tylko fragment artykułu. Chcesz przeczytać cały?

Zamów najnowsze wydanie „Mojej Harmonii Życia”.
W wersji papierowej lub e-wydania!

Tekst: Martyna Cieślińska
Zdjęcie: pixabay.com

Dodaj komentarz