Pora na octy i kiszonki z lasów i łąk


Kiedy kwitnie wiele pachnących, miododajnych krzewów i drzew, słodki zapach przynosi ludziom poczucie zadowolenia i błogostanu. Czy można wykorzystać skarby wiosny i lata inaczej aniżeli do przyrządzenia herbatek i syropów lub dekoracji ciast? A może… do kiszonek?

W ostatnich latach kiszonki (produkty fermentowane) oraz marynowane zyskują coraz większą popularność. Powstają restauracje na całym świecie specjalizujące się w serwowaniu tego typu żywności. Poznajcie tajniki leśno-ziołowej kuchni pachnącej pełnią wiosny. Eksperymentujcie kulinarnie z dziką kuchnią, bo z przyrodą nigdy nie jest nudno!

Swoją przygodę z kiszeniem warto rozpocząć od sprawdzonych owoców, jak jabłka czy gruszki. Do kiszenia bardzo dobrze nadaje się też melon, arbuz i ananas. Pamiętajmy, że w kuchni warto eksperymentować, łącząc ze sobą różne owoce, warzywa z kwiatami i ziołami z polskich łąk oraz popularnymi przyprawami. Bardzo ciekawie prezentują się np. kiszone cytryny z kwiatami wiśni albo owoce wiśni lub czereśni z pikantną papryczką.

Sprawdź też: Warzywa i owoce, czyli jedzenie na dobre myślenie

Świetnie w kiszonkach wypadają suszone owoce, np.: morwy, winogron, moreli, żurawiny, śliwek, a nawet fig. Wspaniale smakuje również kiszona lub marynowana czerwona cebula z anyżem i kolendrą. A co powiecie na kiszone kwiaty z warzyw z domowego ogródka, czyli z ogórka, cebuli, czosnku, cukinii lub pomidorów, które odkwaszają organizm?

Kiszonki z kwiatów i liści drzew? Tak, to możliwe!

Przede wszystkim warto postawić na kwiaty drzew. Są zdrowotne, aromatyczne i wyglądają przepięknie w kiszonych kompozycjach. Kwiaty są surowcami leczniczymi wykorzystywanymi szeroko w medycynie i kosmetyce, dlatego prócz walorów ozdobnych wpływają pozytywnie na naszą kondycję zdrowotną. Spróbujcie użyć kwiatów jabłoni, wiśni lub czereśni, kwiatostanów kasztanowca (na zastoje żylne i hemoroidy), głogu lub jarzębiny (przy problemach krążeniowych).

Popularne kwiaty fiołka trójlistnego, nazywanego potocznie bratkiem, lub stokrotek wspomogą kuracje odtruwające wątrobę oraz wpływające na dobre krążenie i funkcje nerek. Forsycja jest natomiast skarbnicą witaminy C, podobnie jak kwiaty czarnego bzu (najlepiej blanszowane lub krótko obgotowane podobnie jak jarzębina) działające silnie antyoksydacyjnie oraz przeciwzapalnie i lekko przeciwbólowo.

To tylko fragment artykułu. Chcesz przeczytać cały?

Zamów najnowsze wydanie „Mojej Harmonii Życia”.
W wersji papierowej lub e-wydania!

Tekst: Karolina Julia Smoderek
Zdjęcie: pixabay.com

Dodaj komentarz