22.09 2018
Targi Smaki Regionów już wkrótce w Poznaniu!
Wakacyjne podróże już za nami, ale to nie koniec przygód, zwłaszcza tych kulinarnych. W dniach 29 września–1 października będzie można zasmakować w kuchni z niemal całej Polski. Wówczas odbędą się targi Smaki Regionów.
Targi Smaki Regionów to kulinarne El Dorado pełne oryginalnej i smacznej żywności. Produkty przygotowywane w oparciu o dawne receptury, ekologiczne, zgodne z trendem slow food – tego właśnie mogą spodziewać się goście targowi. Warto również pamiętać, że jest to także wydarzenie dla współczesnych, bardzo świadomych konsumentów, przykładających dużą wagę do spożywanych produktów i poszukujących tych, które mają ekologiczne pochodzenie czy też ich produkcja jest potwierdzona certyfikatem.
Polska – kraj wielu smaków
A czym będą kusić wystawcy tegorocznej edycji? Na pewno nie zabraknie tradycyjnego pieczywa, serów, wędlin, miodów, powideł i wielu innych przysmaków. Smakosze słodkości również znajdą coś dla siebie. Na stoisku województwa dolnośląskiego będzie można m.in. zakupić pierniczki wypiekane na miodzie lipowym – symbol Szlaku Cystersów – nagrodzone w konkursie „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016” podczas festiwalu „Europa na widelcu”, a także ręcznie wypiekane pierniki, które wyróżnia nietypowy, trójwymiarowy kształt oraz misterny, koronkowy styl zdobienia.
Warmia i Mazury zapraszają natomiast na węgorza wędzonego w skórce oraz węgorza smażonego w marynacie – kultowe przysmaki z Kaborna. Mazowieckie z kolei zaoferuje między innymi przepyszne przetwory owocowe i warzywne jak np. paprykowa salsa z Papryki Przytyckiej znajdującej się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także fantastyczne do deserów wiśnie z rumem czy maliny w syropie.
Szefowie kuchni gotują dla Wielkopolan
Tegoroczna edycja targów Smaki Regionów będzie kusić zapachem i smakiem również dzięki scenie kulinarnej. Gościem specjalnym wydarzenia będzie Mateusz Gessler – kucharz, restaurator, miłośnik dobrego jedzenia, znany szerokiej publiczności również jako juror programu telewizyjnego TVN MasterChef Junior, który wystąpi jako ambasador produktów certyfikowanych Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie.
Z idolem młodych kucharzy będzie można spotkać się również na stoisku województwa wielkopolskiego. Nie zabraknie także szefów kuchni z lokalnych restauracji, którzy będą przygotowywać dania w oparciu o produkty regionalne i tradycyjne. Tematem przewodnim będzie m.in. przygotowywanie kiełbasy wielkopolskiej białej parzonej, wpisanej w ubiegłym roku na Listę Nazw Produktów Chronionych na terenie Unii Europejskiej oraz dań, dla których ta kiełbasa właśnie będzie bazowym produktem.
Targi Smaki Regionów odbędą się w dn. 29 września-1października na Międzynarodowych Targach Poznańskich (pawilon 3A). Wstęp na wydarzenie jest wolny!