21.12 2018
Świąteczne kruche babeczki z masą kajmakową
Świąteczne kruche babeczki z masą kajmakową. Przepis kuchni z 1001 nocy.
Składniki na ciasto:
- 150 g zimnego masła
- 250 g przesianej mąki
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- pokruszone orzechy włoskie, ziemne lub laskowe jako posypka
Składniki na masę:
UWAGA: można użyć gotowej masy kajmakowej o sprawdzonym składzie albo wykonać masę prostym domowym sposobem z jednej puszki skondensowanego słodzonego mleka.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier puder i pokrojone na kawałki zimne masło. Całość delikatnie siekamy nożem, po czym wbijamy żółtka i ostrożnie zagniatamy ciasto, uważając przy tym, żeby nie za bardzo ogrzać je ciepłymi dłońmi. Zagniecione ciasto zawijamy w folię (używam aluminiowej) i wkładamy do lodówki na 45 min (wybieram najchłodniejsze miejsce, ale nie zamrażalnik – ciasto nie może zamarznąć). Po 45 min wykładamy ciastem foremki – używam silikonowych lub nieprzywierających, jeżeli jednak masz zwykłe foremki, należy je przedtem natłuścić. Babeczki pieczemy ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Domowe przygotowanie kajmaku jest proste, jednak zajmuje sporo czasu, dlatego warto przyrządzić masę dzień wcześniej, żeby zdążyła stężeć i przestygnąć. Zamkniętą puszkę z mlekiem umieszczamy w wysokim garnku i zalewamy wodą do przykrycia puszki. Puszkę z mlekiem gotujemy pod przykryciem przez 2,5 godz., pamiętając, by była przez cały czas zanurzona w wodzie (jeśli woda się wygotuje, należy ją uzupełniać). Po zdjęciu z ognia puszka powinna przestygnąć, dopiero potem możemy ją otworzyć.
Masę wyciskamy szprycą do przestudzonych babeczek, wierzch posypujemy wybranym rodzajem orzechów, można użyć również posypki czekoladowej.
Tekst i zdjęcia: Shirin Kader
[recent_posts category=”all”]