Świąteczne kruche babeczki z masą kajmakową


Świąteczne kruche babeczki z masą kajmakową. Przepis kuchni z 1001 nocy.

 

Składniki na ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 250 g przesianej mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • pokruszone orzechy włoskie, ziemne lub laskowe jako posypka

Składniki na masę:

UWAGA: można użyć gotowej masy kajmakowej o sprawdzonym składzie albo wykonać masę prostym domowym  sposobem z jednej puszki skondensowanego słodzonego mleka.

 

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier puder i pokrojone na kawałki zimne masło. Całość delikatnie siekamy  nożem, po czym wbijamy żółtka i ostrożnie zagniatamy ciasto, uważając przy tym, żeby nie za bardzo ogrzać je  ciepłymi dłońmi. Zagniecione ciasto zawijamy w folię (używam aluminiowej) i wkładamy do lodówki na 45 min  (wybieram najchłodniejsze miejsce, ale nie zamrażalnik – ciasto nie może zamarznąć). Po 45 min wykładamy ciastem  foremki – używam silikonowych lub nieprzywierających, jeżeli jednak masz zwykłe foremki, należy je przedtem natłuścić. Babeczki pieczemy ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

 

Domowe przygotowanie kajmaku jest proste, jednak zajmuje sporo czasu, dlatego warto przyrządzić masę dzień  wcześniej, żeby zdążyła stężeć i przestygnąć. Zamkniętą puszkę z mlekiem umieszczamy w wysokim garnku i  zalewamy wodą do przykrycia puszki. Puszkę z mlekiem gotujemy pod przykryciem przez 2,5 godz., pamiętając, by była przez cały czas zanurzona w wodzie (jeśli woda się wygotuje, należy ją uzupełniać). Po zdjęciu z ognia puszka  powinna przestygnąć, dopiero potem możemy ją otworzyć.

 

Masę wyciskamy szprycą do przestudzonych babeczek, wierzch posypujemy wybranym rodzajem orzechów, można użyć również posypki czekoladowej.

 

Tekst i zdjęcia: Shirin Kader

 

[recent_posts category=”all”]

Dodaj komentarz