Miód manuka wzmocni organizm na zimę


Mówiąc o jesieni, wyobrażamy sobie piękną, słoneczną pogodę, malownicze krajobrazy pełne kolorów. Jednak  dobrze sami wiemy, że nasze wyobrażenia mijają się z rzeczywistością, która przynosi nam pluchę, ochłodzenie i  częste wahania temperatur. Jesienią chorujemy nawet częściej niż zimą. Ale jest rada na jesienne przeziębienia –  miód manuka.

 

Zdjęcie: pixabay.com

 

Najprostszym sposobem jest stałe dbanie o odporność i dlatego należy ją wzmacniać. Zbyt niska odporność sprawia  bowiem, że choroby mogą trwać tygodniami i zdarzać się wyjątkowo często. Aby uniknąć takich problemów, najlepiej wzmocnić układ immunologiczny najszybciej jak to jest możliwe. Niestety, dopóki nie mamy pierwszych objawów  przeziębienia, nie pamiętamy o przyjmowaniu wzmacniających suplementów.

 

Sprawdź też: Miód manuka, czyli miód z drzewa herbacianego

 

Dopiero dający się we znaki ból gardła i uciążliwy katar przypominają nam o wszystkich znanych sposobach na  podniesienie odporności organizmu. Nigdy jednak nie jest za późno na to, aby zacząć stosować dietę i preparaty,  które pomogą nam bronić się przed infekcjami. Rozwiązaniem może być miód Manuka.

 

Wytwarzany w Nowej Zelandii słodki przysmak pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Ten w 100 proc.  naturalny produkt pełen jest wartości odżywczych, a swoje wyjątkowe właściwości miód Manuka zawdzięcza  zawartości methylglyoxalu.

 

Im wyższe jest jego stężenie, tym właściwości miodu są silniejsze. O stężeniu methylglyoxalu informuje oznaczenie  na opakowaniu. Miody oznaczone MGO™ 250+ zawierają co najmniej 250 mg methylglyoxalu na kilogram miodu. Produkty oznaczone MGO™400+ zawierają go natomiast co najmniej 450 mg/kg. Na rynku Manuka wzmocni organizm jesienią dostępne są też produkty o zawartości co najmniej 30, 100 i 550 mg methylglyoxalu na każdy kilogram. Aby skutecznie walczyć z przeziębieniami, wystarczy już miód o stężeniu MGO™ 250+, który można  podawać także kilkuletnim dzieciom.

 

Niezależnie od zawartości tej substancji miód Manuka można stosować na kanapki lub jako dodatek do herbaty. Na  rynku dostępne są też cukierki i lizaki z miodem Manuka. Regularne spożywanie miodu Manuka MGO™ wzmacnia  organizm oraz sprawia, że skutecznie broni się on przed przeziębieniami. Miód Manuka można spożywać przez cały  rok, a nie tylko w okresie jesiennym, gdy pogoda bywa zmienna. Równie ważne jest jedzenie miodu zimą, gdy  organizm musi opierać się pierwszym mrozom i śniegom. Minusowe temperatury na zewnątrz i przegrzane  pomieszczenia w domu również zwiększają szansę zachorowania na drobne infekcje i przeziębienia.

 

[recent_posts category=”all”]

Dodaj komentarz