01.10 2018
Miód manuka, czyli miód z drzewa herbacianego
Miód manuka to naturalny miód, którego lecznicze właściwości są cenione na całym świecie. Powstaje z nektaru krzewu manuka – rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa miodu wywodzi się z języka maori i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”. W procesie jego dojrzewania wytwarza się unikalny składnik – methylglyoxal. Im wyższe jego stężenie w miodzie, tym korzystniejsze działanie lecznicze. Zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg, miód manuka – aż od 30 do 800 mg methylglyoxalu w 1 kg pszczelego przysmaku.
Właściwości miodu manuka
Dlaczego więc warto sięgać po miód manuka i czym właściwie różni się on od zwykłego miodu? Badania niemieckiego naukowca, prof. Thomasa Henle’a udowadniają, że methylglyoxal w istotnych dla zdrowia ilościach występuje wyłącznie w miodzie manuka i odpowiada za trwałą dobroczynną aktywność produktu. Dzięki swoim unikatowym właściwościom nowozelandzki miód ma większe działanie prozdrowotne niż jakiekolwiek inne naturalne produkty pszczelarskie.
Jakie działanie ma miód manuka?
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego;
- Reguluje florę bakteryjną jelit;
- Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, zespołu jelita nadwrażliwego i refluksu;
- Wzmacnia naturalną odporność organizmu;
- Zapewnia dobrą kondycję skóry;
- Pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego;
- Pomaga w walce z chorobotwórczymi bakteriami (gronkowce, paciorkowce) wywołującymi schorzenia takie jak: zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa, oraz infekcje przewodu pokarmowego (biegunka, wymioty, bóle brzucha);
- Przyspiesza proces gojenia zmian skórnych w przypadku półpaśca;
- Zwiększa efektywność leczenia anginy i innych chorób gardła;
- Przyspiesza proces gojenia się ran, odleżyn;
- Pomaga w dolegliwościach związanych z egzemą.
Wymienione powyżej właściwości stanowią jedynie część możliwych dobroczynnych działań miodu manuka. Zanim trafi on do konsumentów, poddawany jest wielokrotnym badaniom: w laboratorium producenta, w laboratorium zewnętrznym w Nowej Zelandii oraz w laboratoriach w Polsce.
Na każdym etapie produkcji temperatura miodu nie przekracza temperatury panującej w ulu. Miód manuka jest więc w 100 proc. produktem naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek dodatków chemicznych czy konserwantów.
Miód manuka w leczeniu schorzeń układu pokarmowego
Potencjał leczniczy nowozelandzkiego miodu wynika z jego trwałych właściwości antybakteryjnych – czyli nieulegających degradacji pod wpływem braku tlenu i kwasowego środowiska. Miód manuka jest szczególnie przydatny w leczeniu wspomagającym różnych problemów gastrycznych.
W przypadku wrzodów żołądka oraz przy nadkwasocie miód manuka obniża stężenie kwasu solnego i wspomaga regenerację uszkodzonej błony śluzowej.
Jak spożywać miód manuka, by zoptymalizować jego lecznicze działanie?
Należy pamiętać, że miód manuka jest produktem spożywczym, a nie lekiem czy suplementem diety, nie ma więc jasno sprecyzowanych reguł dotyczących dawkowania. Należy go spożywać tak, jak każdy inny miód – najlepiej 2–3 łyżeczki rano, ok. 20 min przed posiłkiem.
Jeśli masz uczulenie na produkty pszczelego pochodzenia, przed zastosowaniem miodu manuka skonsultuj się z lekarzem. Produkt ten może być z powodzeniem stosowany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci, ale zgodnie z zaleceniami WHO miodu nie powinno się podawać dzieciom do 1. roku życia.