Masala chai – przepis na aromatyczną herbatę indyjską


Masala chai – przepis na aromatyczną herbatę indyjską.

 

Przepisy i zdjęcie: Shirin Kader

 

MASALA CHAI – przepis

Składniki:

  • 300 ml tłustszego mleka (minimum 3,2%),
  • 150 ml wody,
  • 3 łyżki czarnej herbaty (najlepsza jest Assam),
  • 4 lub 5 łyżeczek brązowego cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu + 4-5 ziarenek do dekoracji,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 8 goździków,
  • 2 pokruszone ziarenka anyżu.

Przygotowanie:

Mleko i wodę razem ze wszystkimi przyprawami umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na malutkim ogniu, pilnując, żeby nic nam nie wykipiało. Kiedy wywar już się zagotuje, zdejmujemy go z ognia i dodajemy herbatę wraz z cukrem. Czekamy kilka minut, żeby herbata zdążyła dobrze naciągnąć. Następnie całość raz jeszcze mieszamy i rozlewamy do szklanek, przecedzając przez sitko.

 

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

[recent_posts category=”all”]

Komentarze

Jedna reakcja na “Masala chai – przepis na aromatyczną herbatę indyjską

Dodaj komentarz