02.05 2020
Masala chai – przepis na aromatyczną herbatę indyjską
Masala chai – przepis na aromatyczną herbatę indyjską.
Przepisy i zdjęcie: Shirin Kader
MASALA CHAI – przepis
Składniki:
- 300 ml tłustszego mleka (minimum 3,2%),
- 150 ml wody,
- 3 łyżki czarnej herbaty (najlepsza jest Assam),
- 4 lub 5 łyżeczek brązowego cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki kardamonu + 4-5 ziarenek do dekoracji,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 8 goździków,
- 2 pokruszone ziarenka anyżu.
Przygotowanie:
Mleko i wodę razem ze wszystkimi przyprawami umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na malutkim ogniu, pilnując, żeby nic nam nie wykipiało. Kiedy wywar już się zagotuje, zdejmujemy go z ognia i dodajemy herbatę wraz z cukrem. Czekamy kilka minut, żeby herbata zdążyła dobrze naciągnąć. Następnie całość raz jeszcze mieszamy i rozlewamy do szklanek, przecedzając przez sitko.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
[recent_posts category=”all”]
Komentarze
Jedna reakcja na “Masala chai – przepis na aromatyczną herbatę indyjską”
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Mało kto zna ten napój w Polsce, jednak ja go uwielbiam :O