Bento zamiast kanapki? To fajny pomysł…


Bento to nieodłączny element życia Japończyków. Czym jest bento? To nic innego, jak posiłek zapakowany do pudełka. Słowo bento odnosi się zarówno do samego posiłku, jak i pojemnika, do którego wkłada się jedzenie.

Tekst i zdjęcie: Malwina Bareła
fot. Pixabay.com
fot. Pixabay.com

Bento towarzyszy Japończykom w wielu sytuacjach społecznych. Obecne jest w szkołach, parkach, restauracjach, sklepach, na lotniskach, dworcach itd. W Japonii istnieje wiele rodzajów bento, w zależności od typu pudełka, tego co się w nim znajduje, a także okoliczności spożywania posiłku.

 

Najprostszym rodzajem bento jest hinomaru bento. Składa się ono z pojemnika wypełnionego ryżem, pośrodku którego umieszcza się umeboshi (marynowaną morelę). Mamy tu jedynie dwie barwy – biel i czerwień. Hinomaru bento nawiązuje do japońskiej flagi i symbolu wschodzącego słońca.

 

Można je przygotować samodzielnie w domu lub kupić na mieście. Przed odjazdem pociągu Japończycy kupują na stacji gotowy zestaw bento (ekiben), którym mogą się posilić w trakcie podróży. Tradycja ekiben sięga 1885 r., kiedy to sprzedano pierwsze bento na stacji w Utsunomiya. Pierwsze ekiben były dość proste i odpowiadały wymaganiom większości pasażerów. Z czasem zaczęły pojawiać się bardziej różnorodne i  rozbudowane zestawy. Podróże pociągiem stały się okazją do zapoznania się z  nowymi potrawami i  smakami charakterystycznymi dla kuchni danego regionu.

 

Początkowo sprzedawano ekiben, podając je głodnym pasażerom przez okno w pociągu. Rozwój japońskiej kolei i pojawienie się szybkich pociągów dalekobieżnych sprawiły, że sprzedawanie bento w ten sposób stało się niepraktyczne. Po pierwsze, skrócenie czasu podróży pociągnęło za sobą skrócenie czasu postoju na stacjach, po drugie – okna w  pociągach na linii Shinkansen musiały pozostać zamknięte. Obecnie na stacjach znajdują się sklepy specjalizujące się w sprzedaży bento. Są to zarówno małe kioski, jak i duże punkty, w których można nabyć gotowy zestaw ekiben. Na dworcach w  dużych miastach liczba stoisk z bento jest ogromna. Nawet jeśli pasażer nie zdąży zakupić bento przed odjazdem, może to w większości przypadków zrobić w trakcie podróży, kupując zestaw sprzedawany w pociągu.

fot. Pixabay.com

Bento to nie tylko ryż

Sprzedawane w europejskich pociągach posiłki nijak mają się do japońskiego bento, które jest niezwykle różnorodne. Zazwyczaj jego podstawą jest ryż, choć można zakupić także bento z dodatkiem makaronu. Zestawy są mniej lub bardziej rozbudowane. Mogą to być proste pudełka składające się np. z ryżu, ryby i porcji warzyw lub bardzo różnorodne, w których znajdziemy dodatkowo porcję mięsa, makaron, jajka itp. Obecnie na stacjach można nabyć także zestawy dostosowane do diety klientów, np. wegetariańskie. Wybór uzależniony jest od preferencji smakowych oraz zasobu portfela podróżującego.

 

Jedzenie w ekiben jest pożywne, ma bowiem zaspokoić głód w trakcie dłuższej podroży pociągiem. Cieszy nie tylko podniebienie podróżnych, ale i ich oczy. Precyzyjnie ułożone składniki wyglądają zawsze niezwykle estetycznie. Ekiben można zakwalifikować do posiłku typu fast food. Trzeba mieć jednak na względzie to, że japoński fast food nie przypomina fast foodu znanego w krajach zachodnich. O ile np. amerykańskie dania typu fast food mają podobny smak, kształt, opakowanie, to już japońskie są niezwykle różnorodne, mają odmienne faktury, smaki i kształty. Ta różnorodność w połączeniu z wysokim poziomem estetyki sprawia, że ekiben to najbardziej wyrafinowany fast food na świecie.

 

Podobne lunchboxy z jedzeniem można zakupić na lotnisku przed odlotem samolotu. Taki posiłek nosi nazwę soraben. Zarówno ekiben, jak i soraben, mają na celu wprowadzenie przyjemnego elementu do podróży.

 

Więcej na temat bento, a także sprawdzone przepisy na smaczne i zdrowe bento, znajdziecie w najnowszym numerze „Mojej Harmonii Życia”!

 

Przeczytaj nową „Moją Harmonię Życia” (do pobrania tutaj).

Znajdziesz nas również w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay.

Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj.

Dodaj komentarz