6 zaskakujących składników do koktajli


Często miksujesz koktajle? Smoothie ze świeżych owoców i warzyw to dobra propozycja na śniadanie, przekąskę czy  posiłek po treningu. Wystarczą ulubione składniki i kilka sekund, by błyskawicznie przygotować smaczny i pożywny  posiłek. Na pewno znasz już wiele dodatków, które sprawiają, że koktajl zyskuje większą wartość odżywczą. Hitem  były nasiona chia oraz olej kokosowy. Poznaj zupełnie nowe składniki, dzięki którym koktajle staną się smaczniejsze i  zdrowsze.

 

Tekst: Sylwia Stachura
Zdjęcie: pixabay.com

 

1. Nasiona konopi

To jeden z niewielu produktów pochodzenia roślinnego, który dostarcza kompletnego białka.

 

Właśnie dlatego małe ziarenka stały się ulubionym produktem wegetarian i wegan. Nasiona konopi są nie tylko  bogate w białko, ale również w kwasy omega-3 i omega-6, minerały (wapń, cynk, żelazo, magnez), witaminy z grupy  B oraz witaminę młodości, czyli witaminę E. Pijąc koktajl z dodatkiem 2 łyżeczek tych nasion, dostarczysz sobie  porcji energii i zdrowia.

 

2. Kombucza

To nowy hit wśród entuzjastów zdrowego stylu życia. Kombucza, czyli inaczej grzybek japoński, to kultura bakterii i  drożdży, którą dodaje się do herbaty, aby uzyskać orzeźwiający napój. Chociaż brzmi to dziwnie, napój z kombuczy  ma wiele właściwości prozdrowotnych.

 

Sfermentowana herbata działa jak probiotyk, wspomaga florę bakteryjną jelit  i działa detoksykująco.

 

Jeśli chcesz przygotować koktajl oczyszczający, to zamień wodę, mleko czy sok owocowy w  swoim smoothie na kombuczę.

 

3. Ziele mniszka

Lubisz zielone koktajle? Dodając szpinak, jarmuż, natkę pietruszki czy kapustę do smoothie, serwujemy sobie porcję  zdrowia i energii. Jeśli znudziły ci się popularne liście, to wypróbuj ziele mniszka lekarskiego.

 

Liście mleczy są bogate   witaminy A i K, błonnik pokarmowy oraz polifenole, które naturalnie oczyszczają organizm z toksyn. Mlecze są bardzo popularne i znajdziesz je praktycznie wszędzie, ale zbieraj liście mniszka tylko z miejsc oddalonych od  głównych dróg.

 

4. Miechunka peruwiańska

Inkowie nazwali ją „złotą jagodą”, ponieważ w małych owocach miechunki kryje się bogactwo witamin i minerałów.  Jeśli chcesz dostarczyć organizmowi cennych składników o właściwościach przeciwzapalnych, to dorzuć egzotyczną  miechunkę peruwiańską do swojego koktajlu.

 

Te żółte jagody nie tylko są bardzo zdrowe, ale również apetyczne –  smakują jak połączenie mango, kiwi i pomarańczy. Taki tropikalny miks smaków świetnie pobudza i dodaje energii,  dlatego warto wykorzystać miechunkę przy miksowaniu smoothie na śniadanie.

 

5. Teff

Miłka abisyńska, czyli teff, to zboże o wielu wartościach odżywczych pochodzące z Afryki. Zawiera dużo żelaza,  wapnia, magnezu i cynku, witamin z grupy B oraz błonnika. Miłka abisyńska jest zbożem bezglutenowym, co na  pewno ucieszy osoby z celiakią. Ziarna teffu mogą mieć różne kolory (biały, czerwony, czarny). Na pewno przypadnie  ci do gustu ich lekko orzechowy smak i zapach. Świetnie nadają się do blendowania z owocami i mlekiem.

 

6. Zielona herbata

Jasne, zielona herbata to nic odkrywczego, bo pewnie pijesz ją każdego dnia. Ale czy próbowałaś kiedyś użyć jej do  koktajlu? Zamiast mleka, wody kokosowej czy zwykłej wody mineralnej, możesz dodać napar z liści zielonej herbaty  albo trochę zielonego proszku, czyli herbaty Matchy.

 

Dzięki temu twój zielony koktajl stanie się prawdziwą  bombą antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, zapobiegają starzeniu i chronią przed groźnymi chorobami.

 

Chcesz wiedzieć więcej? Czytaj „Moją Harmonię Życia” (do pobrania tutaj).

Znajdziesz nas również w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay.

Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj.

 

Dodaj komentarz