Laktoferyna – pierwsza naturalna szczepionka


Jesień to czas, w którym zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe potrzebują wsparcia w walce z wirusami i bakteriami. Jednym z elementów, który buduje i chroni nasz układ odpornościowy jest laktoferyna, białko występujące naturalnie w wydzielinach śluzowych i płynach ustrojowych człowieka. Największa jego ilość znajduje się w mleku matki, a zwłaszcza w siarze, pierwszym pokarmie noworodka.

 

Tekst: Beata Woźniak

Zdjęcie: pixabay.com

 

Karmiąca matka wraz z pierwszym, bardzo bogatym w cenne składniki mlekiem (siara, colostrum) przekazuje nowo narodzonemu dziecku także substancje korzystnie wpływające na odporność. Jedną z nich jest laktoferyna, istotna dla kształtowania układu immunologicznego u wszystkich noworodków, także tych o małej wadze urodzeniowej lub wcześniaków. Chroni ich bardzo niedojrzały układ odpornościowy m.in. poprzez osłonę przewodu pokarmowego przed czynnikami chorobotwórczymi. Laktoferyna działa hamująco na wiele wirusów już na wstępnym etapie zakażenia, a także bierze udział w zwalczaniu istniejącej infekcji. Co bardzo istotne, wspomaga gospodarkę żelazem w organizmie noworodka. Dzięki zdolności wiązania, transportu i uwalniania tego pierwiastka w komórkach ludzkich, poprawia jego wchłanianie i zapobiega niedoborom. Dzięki temu też wolne jony żelaza są niedostępne dla patogenów.

 

Oprócz zdolności bakteriostatycznych i powstrzymujących wnikanie wirusów do komórek, laktoferyna stymuluje komórki układu odpornościowego do szybszego namnażania, podnosząc odporność organizmu na zachorowania. Laktoferyna to białko nie tylko wytwarzane przez ludzki organizm – w warunkach fizjologicznych znajduje się m.in. w siarze i mleku ssaków, a więc krów, owiec, kóz i to właśnie siara bydlęca (colostrum bovinum) jest obiektem zainteresowania naukowców. Z badań wynika, że białka tej siary można wykorzystać u ludzi – mogą po nie sięgać osoby, które często zmagają się z infekcjami, czują się osłabione, zmęczone, zestresowane. Colostrum bovinum wykazuje silne właściwości zdrowotne i znacznie różni się składem od późniejszego mleka krowiego, dlatego wykorzystuje się je do suplementacji diety. Laktoferynę można przyjmować w postaci kapsułek, kropli, (jako dietetyczny środek specjalnego przeznaczenia medycznego) lub w proszku (jako suplement diety). Laktoferyna przeznaczona jest do stosowania nie tylko dla niemowląt i dzieci, ale również dla osób dorosłych (jedynie w przypadku osób z silną alergią na białka mleka krowiego może to być przeciwwskazanie), szczególnie w przypadku problemów z odpornością lub profilaktycznie w skłonności do anemii z niedoboru żelaza.

 

Jej działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe wynika z faktu, że laktoferyna łączy się ze strukturami powierzchniowymi wirusów, grzybów oraz bakterii. Hamuje receptory komórkowe patogenów, blokuje miejsce łączenia i wnikania drobnoustrojow do komórki organizmu. Dzięki stosowaniu laktoferyny, możliwa jest nie tylko ochrona przed grypą i przeziębieniem, lecz także przed wirusami odpowiedzialnymi za problemy żołądkowo-jelitowe. Białko to wykazuje m.in. pozytywny wpływ na uszczelnianie nabłonka jelit, a także zmniejsza dolegliwości związane z nietolerancją pokarmową, poprzez stymulowanie wydzielania laktazy, enzymu rozkładającego laktozę.

 

 

[recent_posts category=”all”]

Dodaj komentarz