Kwercetyna – pomoc w stanach zapalnych


Choroby cywilizacyjne swoje początki mają w przewlekłych stanach zapalnych. Cukrzyca, otyłość, jelito drażliwe, nowotwory, choroby układu krążenia, choroby tarczycy, a także choroby umysłowe swoją przyczynę mają właśnie w stanach zapalnych, które trwają od lat. Z jednej strony stan zapalny okazuje się niezbędny w procesie zdrowienia, ponieważ dzięki niemu układ odpornościowy kieruje strumień wolnych rodników do miejsca zaatakowanego przez chorobę. Z drugiej zaś, jeśli ten stan jest permanentny, dochodzi do rozwoju pełnoobjawowej choroby, która może obejmować wszystkie aspekty funkcjonowania ludzkiego organizmu.

 

Tekst: Magdalena Dorko-Wojciechowska
Zdjęcie: pixabay.com

 

Najskuteczniejszą bronią przeciwko stanom zapalnym jest zmiana sposobu odżywiania i wprowadzenie do codziennego żywienia produktów bogatych w kwercetynę. Czym zatem jest ta magiczna substancja i w jaki sposób można dostarczyć ją organizmowi?

 

Kwercetyna jest jednym z najliczniej występujących flawonoidów. To substancje powszechnie występujące w roślinach, w liściach, łodygach i kwiatach. Mają silne właściwości przeciwzapalne. W pożywieniu występuje głównie w postaci β-glikozydów, w najczęstszym połączeniu z węglowodanami – glukozą, rutynozą i ramnozą. Kwercetyna wykazuje szeroki zakres właściwości, m.in. antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i immunomodulacyjnych, dlatego okazuje się być niezbędną substancją w procesie zdrowienia i regeneracji organizmu.

 

Najlepsze źródła kwercetyny to: borówki, jabłka, pomarańcze, czarna porzeczka, żurawina, wiśnia, brokuły, szpinak, gryka, cebula, kapusta, ruta, skrzyp polny, rumianek, dziurawiec, kasztanowiec, czarny bez, pyłek kwiatowy, propolis, herbata i głóg. Jeśli jesteś smakoszem czerwonego wina, lampka dziennie tego trunku także dostarczy Twojemu organizmowi pewną dawkę tego flawonoidu.

 

Na zawartość kwercetyny w pożywieniu wpływa rodzaj spożywanego pokarmu oraz sposób przygotowania posiłku. Stężenie flawonoidów, w tym kwercetyny, w pożywieniu spada po obróbce termicznej, dlatego jeśli chcesz zadbać o wysoki jej poziom, stosuj produkty surowe. W sokach natomiast ilość kwercetyny jest niższa niż w surowych, całych warzywach i owocach, stąd pamiętaj, abyś zapewnił sobie codziennie porcję świeżych warzyw i owoców. Jeśli przyjmujesz leki pochodzenia roślinnego pamiętaj, że wówczas ilość wchłanianej kwercetyny istotnie się zwiększa.

 

Takimi lekami mogą być wyciągi z ziół, ekstrakty, estry i odżywki powstałe z owoców cytrusowych. Zawartość kwercetyny w danej roślinie jest zależna od wielu czynników. Do najważniejszych należy dojrzałość rośliny – im bardziej owoc jest dojrzały, tym zawiera więcej tego składnika. Istotne są także czynniki środowiskowe występujące podczas rozwoju oraz wzrostu rośliny, takie jak opady, temperatura powietrza czy nasłonecznienie.

 

Rośliny, które mają stały dostęp do słońca i wody produkują najwięcej kwercetyny. Nie da się ukryć, że metody prawy roślin i sposób ich przechowywania są tak samo istotne, o ile nie bardziej. Wraz z rozwojem przemysłowego rolnictwa coraz częściej produkty dostępne na rynku tylko z wyglądu przypominają dany owoc lub warzywo. Środki ochrony roślin, które stosowane są na masową skalę pozbawiają roślin ich naturalnych składników. Jeśli zależy Ci na  pozyskaniu jak największej ilości kwercetyny w postaci najbardziej naturalnej, wybieraj produkty z certyfikatem eko, bio lub organic, wolne od masowej produkcji.

 

Kwercetyna bierze udział w regulacji wielu procesów komórkowych, dzięki czemu może być wykorzystywana w terapiach antynowotworowych. Powszechnie obowiązująca wiedza pokazuje, że flawonoidy zapobiegają chorobom nowotworowym, dlatego też często są wykorzystywane w terapii samodzielnie lub wraz z chemioterapeutykami. Kwercetyna z owoców cytrusowych np. pomarańczy czy grejpfruta indukuje programową śmierć komórki rakowej, jak również może hamować proliferację tkanki raka. Z badań przeprowadzonych w Cornell University w Nowym Jorku wynika, że silne przeciwutleniacze, w tym kwercetyna, znajdujące się m.in. w jabłkach wydają się chronić komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym, który niszczy tkanki w procesie związanym z chorobą Alzheimera i innymi zaburzeniami neurodegeneracyjnymi.

 

Najważniejszą rolę, jaką przyszło odgrywać kwercetynie w dobie uprzemysłowienia świata to jej zapobieganie utlenianiu istotnych substancji antyoksadycyjnych, jakimi są witamina C i E. Wraz z tymi witaminami kwercetyna fenomenalnie sprawdza się w zdrowieniu z chorób układu krążenia, hemoroidów, żylaków, a także zmian miażdżycowych.

 

Jeśli zmagasz się z jakąkolwiek chorobą przewlekłą, której głównym czynnikiem sprawczym jest stan zapalny, rozważ zwiększenie podaży kwercetyny, najlepiej w towarzystwie innych flawonoidów i antyoksydantów. Dzienna konsumpcja flawonoidów, w tym kwercetyny oscyluje w granicach od 3 mg do 70 mg na dobę. Natomiast spożycie wszystkich flawonoidów w ciągu dnia powinno liczyć około 2 g. Jeśli wybierzesz produkty naturalne, w postaci owoców i warzyw, z pewnością dostarczysz organizmowi większość niezbędnych substancji. Jeśli zaś zdecydujesz się na wzbogacenie żywienia suplementacją diety pamiętaj, aby włączyć ją do codziennego żywienia wraz z witaminą C, kwasem alfa-liponowym oraz selenem. Wzmocnisz wówczas procesy detoksykacji organizmu i poprawisz wchłanianie.

 

[recent_posts category=”all”]

Dodaj komentarz