04.09 2018
Prosta domowa konfitura z czereśni. Przepis dla każdego
Prosta domowa konfitura z czereśni. Przepis dla każdego, prosto z Kuchni 1001 nocy Shirin Kader, pasjonatki Orientu, pisarki, autorki powieści „Zaklinacz słów”, a także recenzji i tekstów literackich związanych z Orientem.
Tekst i zdjęcia: Shirin Kader
Składniki:
- 1 kg czerwonych dojrzałych czereśni
- 0,5 kg brązowego cukru
- odrobina przegotowanej wody
Czereśnie umyć, każdą przekroić na pół i pozbyć się pestki. Można je również wydrylować przy pomocy drylownicy, ale wtedy owoce w konfiturze nie będą miały tak ładnego kształtu jak przepołowione. Następnie przekładamy czereśnie do większego rondla lub patelni i podgrzewamy na niewielkim ogniu.
W trakcie podgrzewania czereśnie powinny puścić dużo soku i się w nim wolno dusić.
Kiedy zobaczymy, że soku jest już dużo, a owoce stały się miękkie, wsypujemy cukier, ostrożnie mieszamy wszystko do pełnego połączenia składników. Czereśnie z cukrem podgrzewamy ok. 15 – 25 min. Gdyby się przypalały, można dolać odrobinę wody. Gotową konfiturę przekładamy do słoików.
___________________________________
Shirin Kader (pseud.) – pasjonatka Orientu, pisarka, autorka powieści „Zaklinacz słów”, a także recenzji i tekstów literackich związanych z Orientem. Absolwentka filozofii i europeistyki, od dzieciństwa zafascynowana tradycją literacką i sztuką kulinarną świata arabskiego. Do niedawna właścicielka lubelskiej Cafe Aladdin, orientalnej kawiarni i palarni fajek wodnych.
O Kuchni z tysiąca i jednej nocy: „Szukam utraconej baśni (…) i choć poszukiwania te przypominają czasem ściganie uciekającego pociągu, nie mam wątpliwości, że wciąż warto biec, nawet w nieskończoność.”
To tylko fragment artykułu…
Cały przeczytasz w najnowszej „Mojej Harmonię Życia” (do pobrania tutaj).
Znajdziesz nas również w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay.
Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj.