Prosta domowa konfitura z czereśni. Przepis dla każdego


Prosta domowa konfitura z czereśni. Przepis dla każdego, prosto z Kuchni 1001 nocy Shirin Kader, pasjonatki Orientu, pisarki, autorki powieści „Zaklinacz słów”, a także recenzji i tekstów literackich związanych z Orientem.

 

Tekst i zdjęcia: Shirin Kader

 

 

Składniki:

  • 1 kg czerwonych dojrzałych czereśni
  • 0,5 kg brązowego cukru
  • odrobina przegotowanej wody

 

Czereśnie umyć, każdą przekroić na pół i pozbyć się pestki. Można je również wydrylować przy pomocy drylownicy, ale wtedy owoce w konfiturze nie będą miały tak ładnego kształtu jak przepołowione. Następnie przekładamy czereśnie do większego rondla lub patelni i podgrzewamy na niewielkim ogniu.

 

W trakcie podgrzewania czereśnie powinny puścić dużo soku i się w nim wolno dusić.

 

Kiedy zobaczymy, że soku jest już dużo, a owoce stały się miękkie, wsypujemy cukier, ostrożnie mieszamy wszystko do pełnego połączenia składników. Czereśnie z cukrem podgrzewamy ok. 15 – 25 min. Gdyby się przypalały, można dolać odrobinę wody. Gotową konfiturę przekładamy do słoików.

 

___________________________________

 

Shirin Kader (pseud.) – pasjonatka Orientu, pisarka, autorka powieści „Zaklinacz słów”, a także recenzji i tekstów literackich związanych z Orientem. Absolwentka filozofii i europeistyki, od dzieciństwa zafascynowana tradycją literacką i sztuką kulinarną świata arabskiego. Do niedawna właścicielka lubelskiej Cafe Aladdin, orientalnej kawiarni i palarni fajek wodnych.

 

O Kuchni z tysiąca i jednej nocy: „Szukam utraconej baśni (…) i choć poszukiwania te przypominają czasem ściganie uciekającego pociągu, nie mam wątpliwości, że wciąż warto biec, nawet w nieskończoność.”

 

 

To tylko fragment artykułu…

 

Cały przeczytasz w najnowszej „Mojej Harmonię Życia” (do pobrania tutaj).

Znajdziesz nas również w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay.

Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj.

 

Dodaj komentarz