Tajemnicza narośl na brzozie… Co może nam dać?


Była znana i stosowana wśród ludów zamieszkujących północną półkulę o chłodniejszym klimacie od niepamiętnych  czasów, ale została opisana w opracowaniu naukowym dopiero w 1801 r. przez C. Persoona. Badania nad tą  tajemniczą rośliną trwały nieprzerwanie aż do 1942 r., kiedy to Albert Pilàt ostatecznie usystematyzował nazwę jako  Inonotus obliquus.

 

Tekst: Mirosław Angielczyk
Zdjęcie: pixabay.com

 

Czym właściwie jest Inonotus obliquus?

Okazuje się, że to grzyb pojawiający się głównie na pniu brzozy o bardzo charakterystycznym wyglądzie niepodobnym do typowego borowika. Ciemnobrązowy z zewnątrz, o nieregularnych kształtach, ze średnicą 10-20 cm  (chociaż może osiągnąć rozmiary nawet do 50 cm i wagę do 2 kg) rosnący najczęściej kilka metrów nad ziemią.

 

Znany przede wszystkim jako chaga, bo pod tą nazwą najczęściej jest rozpoznawany na terenach dawnej Rosji, Korei, Japonii, krajów nadbałtyckich czy Kanady i używany nawet od XII w. Pojawienie się tego grzyba na pniu oznacza  przyspieszone obumieranie drzewa.

 

Ludzie zbierający chagę używali jej do leczenia wszelkich chorób i problemów ze zdrowiem, wierząc, że spożywanie  naparu nie tylko ich uzdrowi, ale także oczyści organizm, zniesie ból i poprawi samopoczucie. Według kronik  historycznych Wielki Kniaź Kijowski Włodzimierz II Monomach używał chagi do wyleczenia się z raka.

 

Mieszkańcy  Syberii stosowali (i do tej pory stosują) ów grzyb w leczeniu chorób gastrologicznych i w celu ogólnego usprawnienia  układu pokarmowego wraz z poprawieniem perystaltyki. Współczesne badania prowadzone przez sowieckich, a  następnie rosyjskich naukowców potwierdzają niesamowite właściwości lecznicze tej rośliny w leczeniu nowotworów, a w krajach Dalekiego Wschodu jest to bardzo ważny element farmakoterapii w onkologii, także w profilaktyce.

 

Eksperymentalne badania udowadniają ponadto, że z pomocą chagi możliwe jest zatrzymanie rozwoju niektórych  przepuklin. W krajach swojego występowania chaga była także stosowana ze względu na pozytywne oddziaływanie na etabolizm, układ krążenia, ale także ze względu na właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i  rzede wszystkim przeciwnowotworowe.

 

Wywar z chagi skutecznie obniża poziom cukru we krwi, nawet do 30 proc. od 1,5 do 3 godzin po spożyciu, co w  połączeniu z kłączem topinamburu bądź korzeniem mniszka może być cudownym lekiem dla diabetyków, a w  stomatologii znajduje zastosowanie w leczeniu paradontozy.

 

Co sprawia, że chaga, zwana inaczej także guzem brzozy, ma niesamowite właściwości? Według bardzo  zaawansowanych badań guz  brzozy zawiera takie substancje, jak betulinai kwas betulinowy, które wykazują  działanie antynowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwcukrzycowe i przeciwartretyczne. Jednym ze składników jest także inotodiol, który dodatkowo  sprawdza się w zwalczaniu wirusa grypy.

 

To tylko fragment artykułu…

 

Cały przeczytasz w najnowszej „Mojej Harmonię Życia” (do pobrania tutaj).

Znajdziesz nas również w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay.

Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj.

 

Dodaj komentarz