01.12 2017
Wegańska przekąska: Kuleczki figowe z ziarenkami chia
Ta wegańska przekąska doskonale sprawdza się w drodze, na placu zabaw czy basenie. Doskonale pomaga uzupełnić energię. Poznajcie przepis na kuleczki figowe z ziarenkami chia i kokosem.
Tekst: Izabela Turba
Składniki:
- 20 suszonych fig (jeżeli są bardzo twarde, należy je moczyć w wodzie przez ok. 30 min)
- ¼ szklanki wiórków kokosowych
- ¼ szklanki ziarenek chia
Przygotowanie:
Miksujemy figi w robocie kuchennym z nożem w kształcie litery S przez około dwie minuty aż zrobi się z nich jednolita pasta. Trzeba będzie kilka razy zatrzymać robot i zepchnąć figi ze ścianek.
Mieszamy w miseczce wiórki kokosowe i ziarenka chia. Rękami bierzemy trochę pasty figowej (jest bardzo klejąca), zanurzamy w wiórkach kokosowych i ziarenkach chia, po czym formujemy kuleczki. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce. Smacznego.
Izabela Turba – autorka strony www.vegancrazy.com. Entuzjastka zdrowego stylu życia i kuchni wegańskiej, zapalona ogrodniczka. Z wykształcenia pielęgniarka i anglistka. Matka trójki małych dzieci; mieszka z rodziną na przedmieściach Chicago.
Sprawdź również: Gorzka czekolada domowej roboty. Coś dla ciała i ducha!
Więcej przeczytasz w nowym numerze „Mojej Harmonii Życia”.
Znajdziesz nas w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay. Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj. Elektroniczna wersja magazynu do pobrania tutaj.