Wegańska przekąska: Kuleczki figowe z ziarenkami chia


Ta wegańska przekąska doskonale sprawdza się w drodze, na placu zabaw czy basenie. Doskonale pomaga uzupełnić energię. Poznajcie przepis na kuleczki figowe z ziarenkami chia i kokosem.

 

Tekst: Izabela Turba 

 

Składniki:

  • 20 suszonych fig (jeżeli są bardzo twarde, należy je moczyć w wodzie przez ok. 30 min)
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki ziarenek chia

 

Przygotowanie:

Miksujemy figi w robocie kuchennym z nożem w kształcie litery S przez około dwie minuty aż zrobi się z nich jednolita pasta. Trzeba będzie kilka razy zatrzymać robot i zepchnąć figi ze ścianek.

 

Mieszamy w miseczce wiórki kokosowe i ziarenka chia. Rękami bierzemy trochę pasty figowej (jest bardzo klejąca), zanurzamy w wiórkach kokosowych i ziarenkach chia, po czym formujemy kuleczki. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce. Smacznego.

 

Izabela Turba – autorka strony www.vegancrazy.com. Entuzjastka zdrowego stylu życia i kuchni wegańskiej, zapalona ogrodniczka. Z wykształcenia pielęgniarka i anglistka. Matka trójki małych dzieci; mieszka z rodziną na przedmieściach Chicago.

 

Sprawdź również: Gorzka czekolada domowej roboty. Coś dla ciała i ducha!

 

Więcej przeczytasz w nowym numerze „Mojej Harmonii Życia”. 

Znajdziesz nas w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay. Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj. Elektroniczna wersja magazynu do pobrania tutaj.

 

 

Dodaj komentarz