Zioła wspomagające trawienie. Jak wesprzeć układ pokarmowy?

Zioła wspomagające trawienie? Jednym z podstawowych elementów profilaktyki zdrowia jest prawidłowa dieta. Zdarza się jednak, że  ulegamy pokusie wspaniałych, lecz niekoniecznie zdrowych potraw – szczególnie w okresie świąt lub urlopu, co istotnie wpływa na pracę  układu pokarmowego. Na szczęście są zioła, „by zachować żołądek, gdy zawiedzie rozsądek”.

 

Tekst: Joanna Nestorowicz-Kiegiel, Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych s.c.
Zdjęcie: pixabay.com

 

Zdrowy układ trawienny człowieka jest niczym precyzyjny mechanizm, złożony ze współpracujących ze sobą organów. Patrząc z fizjologicznego punktu widzenia, trawieniem steruje system nerwowy i hormony wydzielane w układzie pokarmowym.

 

Dzięki specjalnym ośrodkom w mózgu, widok i zapach smakowitych potraw pobudza gruczoły ślinowe do produkcji śliny, a żołądek do wydzielania soku żołądkowego.

 

Podobnie, specjalne ośrodki w mózgu odpowiadają za uczucie głodu lub sytości.  Warto zaznaczyć, że zwykle organizm potrzebuje ok. 20 minut, zanim do mózgu z  żołądka trafi informacja o jego wypełnieniu, co niestety sprzyja przejedzeniu. Stąd  wielu dietetyków upomina, by wstać od stołu z uczuciem niedosytu, co skutecznie  zapobiega uczuciu pełności i ciężkości.

 

Pod wpływem rozciągania się ścian żołądka w miarę jedzenia, produkowana jest  gastryna – hormon uaktywniający pracę gruczołów żołądkowych wytwarzających  enzym trawienny – pepsynogen.

 

Natomiast w procesie trawienia tłuszczów wydziela się cholecystokinina, odpowiadająca za produkcję żółci.  Analogicznie, podczas każdego z etapów trawienia włącza się aktywność pozostałych organów, takich jak m.in.  wątroba, trzustka, woreczek żółciowy czy jelita, gwarantując prawidłowy przebieg wszystkich procesów związanych z  trawieniem, przyswajaniem i wydalaniem pokarmów.

 

O roli wymienionych tu narządów napisano wiele książek, przyjmując zatem do wiadomości fakt o ich niezwykle  ważnych zadaniach, naszą rolą jest utrzymanie ich w jak najlepszej formie, by przez długie lata cieszyć się wspaniale  działającym układem pokarmowym.

Zioła wspomagające trawienie:

  • bazylia,
  • cząber,
  • estragon,
  • kolendra,
  • lubczyk,
  • majeranek,
  • oregano,
  • rozmaryn,
  • kminek.

 

 

To tylko fragment artykułu…

 

Cały przeczytasz w najnowszej „Mojej Harmonię Życia” (do pobrania tutaj).

Znajdziesz nas również w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay.

Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj.

 

 

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x