Wegańska przekąska: Kuleczki figowe z ziarenkami chia

| Grudzień 01, 2017 | AKTUALNOŚCI, Harmonia ciała | Brak komentarzy

Ta wegańska przekąska doskonale sprawdza się w drodze, na placu zabaw czy basenie. Doskonale pomaga uzupełnić energię. Poznajcie przepis na kuleczki figowe z ziarenkami chia i kokosem.

 

Tekst: Izabela Turba 

 

Składniki:

  • 20 suszonych fig (jeżeli są bardzo twarde, należy je moczyć w wodzie przez ok. 30 min)
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki ziarenek chia

 

Przygotowanie:

Miksujemy figi w robocie kuchennym z nożem w kształcie litery S przez około dwie minuty aż zrobi się z nich jednolita pasta. Trzeba będzie kilka razy zatrzymać robot i zepchnąć figi ze ścianek.

 

Mieszamy w miseczce wiórki kokosowe i ziarenka chia. Rękami bierzemy trochę pasty figowej (jest bardzo klejąca), zanurzamy w wiórkach kokosowych i ziarenkach chia, po czym formujemy kuleczki. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce. Smacznego.

 

Izabela Turba – autorka strony www.vegancrazy.com. Entuzjastka zdrowego stylu życia i kuchni wegańskiej, zapalona ogrodniczka. Z wykształcenia pielęgniarka i anglistka. Matka trójki małych dzieci; mieszka z rodziną na przedmieściach Chicago.

 

Sprawdź również: Gorzka czekolada domowej roboty. Coś dla ciała i ducha!

 

Więcej przeczytasz w nowym numerze „Mojej Harmonii Życia”. 

Znajdziesz nas w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay. Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj. Elektroniczna wersja magazynu do pobrania tutaj.

 

 

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x