Tempeh to brat tofu. Dobrze smakuje marynowany

Tempeh to brat tofu. Wytwarzany także z ziaren soi, które są poddawane procesowi fermentacji. Tym różni się od  tofu, że ma charakterystyczną teksturę (całe ziarna soi) oraz lekko orzechowy smak.

 

Stosowany często w kuchni indonezyjskiej, trafił do Polski jako ciekawy zamiennik mięsa dla wegan. Dzięki swojej  strukturze łatwo chłonie smak i aromat przypraw.

 

Składniki:

1 opakowanie tempehu (ok. 300 g)

 

Marynata:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki wędzonej

Wymieszaj składniki marynaty. Potnij tempeh na plastry grubości 1 cm i obtocz dokładnie w marynacie. Zostaw na 1-2 godziny.

 

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż plastry na złoty kolor (ok. 1 min). Usmażony tempeh śmiało zastąpi kotleta  w burgerze czy kurczaka w sałatce.

 

Smacznego!

 

Lunch idealny na wzmocnienie odporności

Początek jesieni jest najlepszym momentem, by wrócić do regularności posiłków i wzmocnić organizm przed sezonem na infekcje. Śniadanie to podstawa, ale do pracy lub szkoły, na uczelnię czy w podróż można też...
Glastonbury

Glastonbury to serce świata i… duszy

Renchie odbiera nas z lotniska. Ma na głowie peruwiańską czapkę i ciągle się uśmiecha. Kiedy ruszamy jego niewielkim autem w drogę, wybiera trasę wiodącą przez soczystą zieleń pastwisk i wzgórz. Dużo opowiada...

Targi NATURA FOOD i beECO już w przyszły weekend

Targi NATURA FOOD i beECO już w przyszły weekend! To najważniejsze i największe wydarzenie branżowe w Polsce. Nie może Was tam zabraknąć.   Targi odbędą się w dniach 18-20 października....

Dziecięce zabawy, gry i zabawki są nieśmiertelne

Dziecięce zabawy oraz gry należą do najtrwalszych i najbardziej archaicznych form zachowań ludzkich, powtarzających się w często podobnej formie od tysiącleci. Z drugiej strony historycy zabawy zwracają uwagę na głębokie zmiany zachodzące...

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x