Tempeh to brat tofu. Dobrze smakuje marynowany

Tempeh to brat tofu. Wytwarzany także z ziaren soi, które są poddawane procesowi fermentacji. Tym różni się od  tofu, że ma charakterystyczną teksturę (całe ziarna soi) oraz lekko orzechowy smak.

 

Stosowany często w kuchni indonezyjskiej, trafił do Polski jako ciekawy zamiennik mięsa dla wegan. Dzięki swojej  strukturze łatwo chłonie smak i aromat przypraw.

 

Składniki:

1 opakowanie tempehu (ok. 300 g)

 

Marynata:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki wędzonej

Wymieszaj składniki marynaty. Potnij tempeh na plastry grubości 1 cm i obtocz dokładnie w marynacie. Zostaw na 1-2 godziny.

 

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż plastry na złoty kolor (ok. 1 min). Usmażony tempeh śmiało zastąpi kotleta  w burgerze czy kurczaka w sałatce.

 

Smacznego!

 

Jak wyglądały asceza i obżarstwo w przeszłości?

Oto i nasz odwieczny dylemat – korzystać z przyjemności stołu, czy może odliczać każdą kalorię i myśleć o jedzeniu w kategoriach grzechu albo diety i zdrowia, a nie przyjemności.   Tekst: Dariusz...

Dzień Rozwodów: Kiedy przypada i jaki ma związek ze świętami?

Od świąt Bożego Narodzenia minęło już trochę czasu. Z tego dystansu można stwierdzić, dla kogo były przepełnione radością i szczęściem w gronie rodzinnym, dla kogo momentem zadumy, powodem do sprzeczek, konfliktów małżeńskich,...

Czy istnieje uniwersalny probiotyk?

Probiotykoterapia to aktualnie bardzo popularny i chętnie poruszany przez specjalistów temat. Probiotyki dotychczas znalazły zastosowanie zarówno w aspekcie profilaktyki, jak i wspomagania leczenia wielu chorób. Na rynku dostępne są preparaty...
dieta sattwiczna

Dieta sattwiczna przywracająca równowagę i zdrowie

Czym jest dieta sattwiczna? Sattwa to słowo pochodzące z sanskrytu, oznaczające harmonię i równowagę; oznacza ono również czystość i dobroć. Ajurweda od stuleci opisuje praktyki służące nasileniu sattwy w naszym życiu, a tym...

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x