Tempeh to brat tofu. Dobrze smakuje marynowany

Tempeh to brat tofu. Wytwarzany także z ziaren soi, które są poddawane procesowi fermentacji. Tym różni się od  tofu, że ma charakterystyczną teksturę (całe ziarna soi) oraz lekko orzechowy smak.

 

Stosowany często w kuchni indonezyjskiej, trafił do Polski jako ciekawy zamiennik mięsa dla wegan. Dzięki swojej  strukturze łatwo chłonie smak i aromat przypraw.

 

Składniki:

1 opakowanie tempehu (ok. 300 g)

 

Marynata:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki wędzonej

Wymieszaj składniki marynaty. Potnij tempeh na plastry grubości 1 cm i obtocz dokładnie w marynacie. Zostaw na 1-2 godziny.

 

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż plastry na złoty kolor (ok. 1 min). Usmażony tempeh śmiało zastąpi kotleta  w burgerze czy kurczaka w sałatce.

 

Smacznego!

 

Medycyna informacyjna i energetyczna – medycyna przyszłości

Na odkryciach fizyki kwantowej oraz wiedzy o częstotliwościach opiera się dzisiaj 1/3 gospodarki światowej. Kilkanaście lat temu wkroczyliśmy w XXI w., zachłystując się ogromem nowych technologii i zewsząd napływających bodźców.   Tekst: Dobrosława...

Żyj po swojemu. Jak zwolnić w szybkim świecie

„Wszyscy pragniemy dobrego życia. Chcielibyśmy mieć mało trosk i dużo miłości. Chcielibyśmy kalendarzy z ograniczoną liczbą poniedziałków, zadowolenia z siebie, wielu chwil pełnych entuzjazmu . I żeby jeszcze czas był...

Gdzie w Tokio jest centrum?

Walizki spakowane, paszporty i bilety sprawdzone, wystarczy tylko wsiąść do samolotu i po kilkunastu godzinach zacząć zwiedzać centrum Tokio. Brzmi jak dobry plan? Nie do końca. Nie dlatego, że Tokio jest miejscem,...

Co trzeba zrobić, żeby odmłodnieć o 10 lat?

Żyjemy coraz dłużej – tak przynajmniej wynika ze statystyk. Ale o tym, czy faktycznie dożyjemy przysłowiowej setki decyduje wiele czynników. Na część z nich mamy spory wpływ. Dzięki odpowiedniemu stylowi życia można...

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x