Tempeh to brat tofu. Dobrze smakuje marynowany

Tempeh to brat tofu. Wytwarzany także z ziaren soi, które są poddawane procesowi fermentacji. Tym różni się od  tofu, że ma charakterystyczną teksturę (całe ziarna soi) oraz lekko orzechowy smak.

 

Stosowany często w kuchni indonezyjskiej, trafił do Polski jako ciekawy zamiennik mięsa dla wegan. Dzięki swojej  strukturze łatwo chłonie smak i aromat przypraw.

 

Składniki:

1 opakowanie tempehu (ok. 300 g)

 

Marynata:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki wędzonej

Wymieszaj składniki marynaty. Potnij tempeh na plastry grubości 1 cm i obtocz dokładnie w marynacie. Zostaw na 1-2 godziny.

 

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż plastry na złoty kolor (ok. 1 min). Usmażony tempeh śmiało zastąpi kotleta  w burgerze czy kurczaka w sałatce.

 

Smacznego!

 

Odblokuj chęć zmiany i uwolnij marzenia

Od kilku miesięcy, krok po kroku staram się pokazać, jak mogłam odmienić swoje życie. Dzisiaj postanowiłam zapoznać Was z kilkoma przykładami zmian w życiu innych osób.   Tekst: Zofia Nieścior Zdjęcie: pixabay.com...

Festiwal zdrowego stylu życia SLOW LIFE za nami

Blisko 5 tysięcy osób uczestniczyło w wydarzeniu SLOW LIFE w Targach Kielce. Przedsięwzięcie łączyło w sobie cztery imprezy branżowe i odbyło się od 30 listopada do 1 grudnia.   Podczas...

Sprawny mózg jak najdłużej? Odpowiedzią jest glutation

Żyjemy coraz dłużej, ale coraz szybciej. Coraz bardziej jesteśmy więc narażeni na stres, kryzysy psychiczne i choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Czy takie zmiany są nieuniknione? Nie! Bo jak...

Poruwa siritha czyli ślub w Kandy

Cieszę się, mój lankijski przyjaciel Manjula będzie zachwycony. To były udane zakupy. Przed chwilą wyszliśmy z ogromnego domu towarowego z sari w Ernakulam w indyjskiej Kerali. Czuję, jakbyśmy ostatnie dwie godziny spędzili...

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x