Tempeh to brat tofu. Dobrze smakuje marynowany

Tempeh to brat tofu. Wytwarzany także z ziaren soi, które są poddawane procesowi fermentacji. Tym różni się od  tofu, że ma charakterystyczną teksturę (całe ziarna soi) oraz lekko orzechowy smak.

 

Stosowany często w kuchni indonezyjskiej, trafił do Polski jako ciekawy zamiennik mięsa dla wegan. Dzięki swojej  strukturze łatwo chłonie smak i aromat przypraw.

 

Składniki:

1 opakowanie tempehu (ok. 300 g)

 

Marynata:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki wędzonej

Wymieszaj składniki marynaty. Potnij tempeh na plastry grubości 1 cm i obtocz dokładnie w marynacie. Zostaw na 1-2 godziny.

 

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż plastry na złoty kolor (ok. 1 min). Usmażony tempeh śmiało zastąpi kotleta  w burgerze czy kurczaka w sałatce.

 

Smacznego!

 

Skład kosmetyków? Badź świadomym konsumentem!

W ostatnim czasie bardzo popularne stało się wnikliwe czytanie etykiet i opisów wyrobów kosmetycznych. Coraz  częściej mamy do czynienia z bardzo świadomymi klientami, którzy dokładnie wiedzą, czego potrzebuje ich skóra. ...

Viva rowery! Rozpoczynamy ogólnopolską kampanię

Czy rower może być panaceum na współczesne zagrożenia cywilizacyjne? Korzyści z używania roweru zamiast  samochodu są nie do przecenienia. Rower nie emituje szkodliwych substancji, jest więc niezastąpiony w walce ze ...

Relaks przed snem znacznie poprawia jakość snu

Relaks przed snem znacznie poprawia jakość snu. Zdolność wyciszenia się i ukojenia nerwów to jedna z zasad higieny  nu, której przestrzeganie umożliwia sprawniejszą i efektywniejszą regenerację sił. Co robić, by...

„T.I.A.” – This is Africa. To jest Afryka

Jestem faranji. Tak woła się w Etiopii na białych. Ściśnięty w tuk tuku, kilkadziesiąt kilometrów od Harar, zagubiony  w Rogu Afryki, na łasce kierowcy szczerzącego białe zęby. Częstuję się liśćmi...

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x