Świąteczne kruche babeczki z masą kajmakową

Świąteczne kruche babeczki z masą kajmakową. Przepis kuchni z 1001 nocy.

 

Składniki na ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 250 g przesianej mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • pokruszone orzechy włoskie, ziemne lub laskowe jako posypka

Składniki na masę:

UWAGA: można użyć gotowej masy kajmakowej o sprawdzonym składzie albo wykonać masę prostym domowym  sposobem z jednej puszki skondensowanego słodzonego mleka.

 

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier puder i pokrojone na kawałki zimne masło. Całość delikatnie siekamy  nożem, po czym wbijamy żółtka i ostrożnie zagniatamy ciasto, uważając przy tym, żeby nie za bardzo ogrzać je  ciepłymi dłońmi. Zagniecione ciasto zawijamy w folię (używam aluminiowej) i wkładamy do lodówki na 45 min  (wybieram najchłodniejsze miejsce, ale nie zamrażalnik – ciasto nie może zamarznąć). Po 45 min wykładamy ciastem  foremki – używam silikonowych lub nieprzywierających, jeżeli jednak masz zwykłe foremki, należy je przedtem natłuścić. Babeczki pieczemy ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

 

Domowe przygotowanie kajmaku jest proste, jednak zajmuje sporo czasu, dlatego warto przyrządzić masę dzień  wcześniej, żeby zdążyła stężeć i przestygnąć. Zamkniętą puszkę z mlekiem umieszczamy w wysokim garnku i  zalewamy wodą do przykrycia puszki. Puszkę z mlekiem gotujemy pod przykryciem przez 2,5 godz., pamiętając, by była przez cały czas zanurzona w wodzie (jeśli woda się wygotuje, należy ją uzupełniać). Po zdjęciu z ognia puszka  powinna przestygnąć, dopiero potem możemy ją otworzyć.

 

Masę wyciskamy szprycą do przestudzonych babeczek, wierzch posypujemy wybranym rodzajem orzechów, można użyć również posypki czekoladowej.

 

Tekst i zdjęcia: Shirin Kader

 

Wege Festiwal w Łodzi

Już w ostatni weekend stycznia, pod naszym patronatem w Łodzi odbędzie się pierwszy w tym roku Wege Festiwal! Będzie to miejsce, w którym zestawionych zostaje tak wiele rozmaitych dań i...

Targi WorldFood, czyli przez żołądek do serca!

Marcowe targi WorldFood to wystawcy z różnych stron świata: Polski, Włoch, Białorusi, Belgii, Egiptu, Niemiec, Węgier, Indii, Indonezji, Rumunii, Rosji, Hiszpanii, Sri Lanki, Turcji, Wielkiej Brytanii, Wietnamu, kuchnie i alkohole...

Jak podnieść sobie nastrój, gdy brakuje słońca?

Ziąb, plucha, szarówka i smog – to znaki rozpoznawcze polskiej zimy. W tych warunkach trudno o dobry nastrój. Spada również poziom energii i motywacja niezbędna do stawiania czoła codziennym wyzwaniom....

Produkty mleczne jako żywność funkcjonalna

Rynek produktów mlecznych w Polsce jest już dojrzały – po latach dynamicznego wzrostu wolumeny sprzedażowe ustabilizowały się, jednak rośnie wartość sprzedaży, którą napędzają nowe trendy konsumenckie. Wysokie zapotrzebowanie na tego...

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x