Siarka to pierwiastek mający ogromne znaczenie biologiczne

Siarka. Pierwsze skojarzenie? Smok wawelski, któremu podano wypchaną siarką owieczkę. Na myśl przychodzą też zapałki albo składnik prochu. A przecież to pierwiastek mający ogromne znaczenie biologiczne. Człowiek składa się w 0,25 proc. siarki, bo jest to makroelement zawierający się w każdej komórce organizmu.

 

Tekst: Olga Tylińska
Zdjęcie: pixabay.com

 

Gdzie ta siarka w człowieku?

Pierwiastek ten jest przede wszystkim składnikiem białek. Wchodzi w skład dwóch ważnych aminokwasów – metioniny i cysteiny, a także wielu związków: hormonów (np. insuliny), witamin (z grupy B), kwasów (tauryny), a także heparyny i glutationu. Niedobór tego pierwiastka może powodować sporą dezorganizację organizmu.

 

Przede wszystkim siarka jest budulcem tkanki łącznej, zapewniając stawom elastyczność. Brak odpowiedniego stężenia w organizmie utrudnia regenerację i uzupełnienie ubytków w obrębie chrząstek stawowych. Ogromne znaczenie ma też siarka dla naszej skóry, paznokci i włosów. To między innymi dzięki jej obecności włosy błyszczą, są silne, zdrowe, a paznokcie mocne. Obecność siarki jest nieodzowna w procesie odnowy naskórka.

 

Siarka zapobiega wczesnemu starzeniu się skóry i wspomaga leczenie wielu chorób skóry, takich jak egzema, łuszczyca czy trądzik.

 

Nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak ważnym organem w naszym organizmie jest wątroba. A właśnie siarka ma bardzo duży wpływ na ten narząd. Nie tylko wspomaga wydzielanie żółci, ale ułatwia oczyszczanie z toksyn. Niemałą rolę odgrywa też siarka w zwalczaniu wolnych rodników. Zwiększa produkcję przeciwciał w organizmie i wzmacnia cały układu odpornościowy. Wspomaga też przyswajanie innych pierwiastków, takich jak krzem, magnez, sód, mangan, chlor, jod, żelazo, potas.

 

Jeżeli zatem weźmiemy pod uwagę rolę siarki w tworzeniu wielu biologicznie niezbędnych substancji w naszym organizmie, a także to, że jej deficyt może spowodować niedobory innych pierwiastków – to już nie ma wątpliwości, że warto się przyjrzeć, czy dostarczamy wystarczającą ilość tego pierwiastka w naszej codziennej diecie.

 

 

Szukamy siarki

Zazwyczaj człowiek powinien znaleźć odpowiednią ilość siarki w pożywieniu, a szczególnie w produktach wysokobiałkowych, czyli mięsie, podrobach, jajkach i mleku. Pewną ilość znajdziemy w takich warzywach, jak groch, kapusta, kalafior, brokuły, rzodkiewka, rzepa, rzeżucha. Występuje też w owocach: truskawkach, morelach czy awokado.

 

Niestety, w pewnych przypadkach może okazać się, że w diecie (np. u wegan i wegetarian) jest za mało tego składnika, lub też może być ograniczona jego przyswajalność wraz z pożywieniem (np. podczas restrykcyjnych diet). Podobna sytuacja może wystąpić u osób odżywiających się nieregularnie lub w sposób niezbilansowany. Mało zróżnicowana dieta oznacza bowiem mniej składników odżywczych.

 

Bywa też, że zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest większe. Może tak się stać u osób, których organizm musi sobie radzić z większą ilością toksyn niż zazwyczaj, na przykład u palaczy.

 

Dodatkowo siarka wiąże nikotynę w nierozpuszczalny związek – siarczan nikotyny, który w tej postaci jest wydalany z organizmu. Osoby żyjące w bardzo zanieczyszczonym środowisku mogą też potrzebować więcej tego pierwiastka. Przypomnijmy, że siarka wiąże metale ciężkie i wspomaga wątrobę w funkcjach odtruwania. Ponadto osoby narażone na silny stres oksydacyjny skorzystają z większej podaży tego pierwiastka, będącego silnym antyoksydantem. Stres tlenowy to stan zakłóconej równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami w organizmie, do którego dochodzi wskutek wieku, napięcia nerwowego, intensywnego wysiłku fizycznego, nadmiernej ekspozycji na słońce, zażywania niektórych leków – antykoncepcyjnych, antydepresyjnych, sterydów oraz antykoagulantów, a także wspomnianych wyżej; zanieczyszczenia środowiska (w tym kontaktu z metalami ciężkimi: ołowiem, kadmem i rtęcią oraz z tlenkami azotu poprzez żywność czy spaliny samochodowe) i palenia papierosów.

 

W tych przypadkach warto rozważyć dodatkową suplementację tego pierwiastka. Ponadto wprowadzenie większej ilości siarki może wspomóc leczenie w przypadku reumatyzmu, schorzeń dermatologicznych, a także u osób ze zwyrodnieniami i chorobami stawów.

 

Z pewnością świadome zadbanie o odpowiedni poziom tego pierwiastka zapewni nam lepsze samopoczucie i zagwarantuje większą ilość energii na co dzień. Wszakże dawniej używano określenia, że ktoś jest jak siarka, że ma siarkę we krwi, co znaczyło, że jest pełen temperamentu i wigoru. Dziś to pierwotne określenie pobrzmiewa jedynie w „siarczystym mrozie”. Co prawda nasi przodkowie zapewne mieli na myśli łatwopalne właściwości siarki, cóż nam jednak szkodzi, by mieć więcej tego pierwiastka we krwi? Bądźmy zatem bardziej siarczyści.

 

 

Jak wyglądały asceza i obżarstwo w przeszłości?

Oto i nasz odwieczny dylemat – korzystać z przyjemności stołu, czy może odliczać każdą kalorię i myśleć o jedzeniu w kategoriach grzechu albo diety i zdrowia, a nie przyjemności.   Tekst: Dariusz...

Dzień Rozwodów: Kiedy przypada i jaki ma związek ze świętami?

Od świąt Bożego Narodzenia minęło już trochę czasu. Z tego dystansu można stwierdzić, dla kogo były przepełnione radością i szczęściem w gronie rodzinnym, dla kogo momentem zadumy, powodem do sprzeczek, konfliktów małżeńskich,...

Czy istnieje uniwersalny probiotyk?

Probiotykoterapia to aktualnie bardzo popularny i chętnie poruszany przez specjalistów temat. Probiotyki dotychczas znalazły zastosowanie zarówno w aspekcie profilaktyki, jak i wspomagania leczenia wielu chorób. Na rynku dostępne są preparaty...
dieta sattwiczna

Dieta sattwiczna przywracająca równowagę i zdrowie

Czym jest dieta sattwiczna? Sattwa to słowo pochodzące z sanskrytu, oznaczające harmonię i równowagę; oznacza ono również czystość i dobroć. Ajurweda od stuleci opisuje praktyki służące nasileniu sattwy w naszym życiu, a tym...

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x