Niezwykły miód z nektaru krzewu manuka

| Marzec 02, 2017 | Harmonia, Harmonia ciała | 2 komentarze

Od pewnego czasu na rynku dostępny jest miód o egzotycznej nazwie manuka. Produkowany jest przez pszczoły żywiące się nektarem z krzewu manuka, który występuje tylko w Nowej Zelandii – jednym z najczystszych miejsc na świecie. Główny aktywny składnik miodu manuka to methylglyoxal. Badania niemieckiego naukowca, profesora Thomasa Henle’a udowadniają, że methylglyoxal w istotnych dla zdrowia ilościach występuje wyłącznie w miodzie manuka i odpowiada za trwałą dobroczynną  jego aktywność. Wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie jest źródłem wielu unikatowych właściwości leczniczych. Jednak nie wszystkie produkty, które występują pod nazwą miód manuka i mają wysoką cenę są równie wartościowe. Methylglyoxal występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych miodach. Profesor T. Henle stał się twórcą i pionierem w określeniu jakości miodu manuka wyrażanych w ilościowej zawartości methylglyoxalu (MGO). Zastosowanie skali MGO stało się początkiem nowych standardów. Wartości liczbowe przy symbolu MGO informują konsumenta o koncentracji methylglyoxalu w konkretnym opakowaniu w przeliczeniu na kilogram miodu (np. MGO™ 400+ oznacza, że zawartość methylglyoxalu w tym konkretnym miodzie manuka wynosi minimum 400 mg/kg).

Co ważne, należy wybierać stężenia methylglyoxalu z bezpiecznego zakresu do ok. 550 mg/kg. Wyższa zawartość methylglyoxalu w produkcie rynkowym może być związana z nie spełnieniem wymogów handlowych stawianych miodom jako produktowi przeznaczonemu do spożycia.

Spożywanie miodu manuka wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a także reguluje florę bakteryjną jelit i pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, zespołu jelita nadwrażliwego i refluksu.

Podobnie jak pozostałe miody wzmacnia naturalną odporność organizmu i zapewnia dobrą kondycję skóry. Ponadto pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego oraz w walce z chorobotwórczymi bakteriami – jak gronkowce i paciorkowce – wywołującymi schorzenia jak: zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa, oraz infekcje przewodu pokarmowego (biegunka, wymioty, bóle brzucha). Pomaga też w dolegliwościach związanych z egzemą.

Na szczególną uwagę zasługuje działanie miodu manuka na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Spożywanie miodu manuka przyspiesza namnażanie się dobroczynnych bakterii jelitowych i jednocześnie zwalcza bakterie chorobotwórcze kolonizujące przewód pokarmowy, np. Helicobacter pylori. Potencjał leczniczy nowozelandzkiego miodu wynika z jego trwałych właściwości antybakteryjnych. Miód manuka jest szczególnie przydatny w leczeniu wspomagającym różnych problemów gastrycznych, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, kolki jelitowe, nudności, zgaga, wrzody żołądka itp. W przypadku wrzodów żołądka oraz przy nadkwasocie miód manuka obniża stężenie kwasu solnego i wspomaga regenerację uszkodzonej błony śluzowej żołądka. Miód może być z powodzeniem stosowany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci.
O miodach manuka: miodymanuka.pl

Więcej na temat cudownych właściwości miodu w Mojej Harmonii Życia nr 2 

2 komentarze

  • Anonim napisał(a):

    Dzień dobry, MGO jest także w polskich miodach, ale nie w tym stężeniu jak w miodach manuka. Pozdrawawiamy

  • Asia napisał(a):

    A czy w Polskich miodach nie ma tej substancji?

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x