Naturalny antybiotyk! Doskonały sposób na infekcje

Naturalny antybiotyk to doskonały sposób, by zwalczyć drobną infekcję. Mało kto zdaje sobie sprawę, że po kuracji antybiotykowej, może minąć nawet dwa lata, zanim flora bakteryjna jelit całkowicie się zregeneruje i odbuduje. Antybiotyki powinny być stosowane jedynie w uzasadnionych przypadkach, ale niestety są przez nasze społeczeństwo nadużywane. Coś, co kiedyś ratowało życie (dosłownie), teraz rujnuje zdrowie ludzi, którzy nierozsądnie korzystają z antybiotyków.

 

Na szczęście istnieją równie silne naturalne „antybiotyki”, dzięki którym można pozbyć się większości drobnych infekcji i uniknąć niepotrzebnych wizyt u lekarza.

 

Po pierwsze: czosnek

Czosnek – jest stosowany w medycynie od tysięcy lat. Wykazuje bardzo silne działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Dodawaj surowy czosnek do kanapek, jogurtu, sosów, past. Pamiętaj, aby stosować surowy czosnek, ponieważ poddany obróbce cieplnej traci sporo ze swoich leczniczych właściwości.

 

Możesz też zrobić syrop z czosnku: Zgnieć kilka ząbków czosnku i wymieszaj je z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Odstaw na kilka godzin. Dodaj pół szklanki przegotowanej, chłodnej wody. Następnie przecedź przez sitko. W przypadku przeziębienia pij po łyżeczce co 1-2 godziny. Profilaktycznie pij 1 lub 2 łyżeczki dziennie. Przechowuj w lodówce.

 

Po drugie: srebro koloidalne

Srebro koloidalne – było znane od dawna, a w powszechnym użyciu stosowano je do 1938 r. (wprowadzenie antybiotyków znacznie ograniczyło jego wykorzystanie).

 

Bakteriobójcze właściwości srebra znano już w starożytności. Żywność i napoje przechowywano w srebrnych naczyniach, co zapobiegało rozwojowi szkodliwych drobnoustrojów. Srebro koloidalne zabija ponad 650 rodzajów bakterii (w tym gronkowce, grzybów, wirusów). Drobnoustroje chorobotwórcze nie uodporniają się na cząsteczki srebra, jak to dzieje się w przypadku antybiotyków.

 

Srebro koloidalne ma również działanie przeciwzapalne i regenerujące oraz zwiększa odporność organizmu. Kiedyś żywa była tradycja dawania dziecku na chrzest srebrnej łyżeczki, jako symbolu bogactwa i szczęścia. I dziecko, jak to dziecko, brało ją do buzi i bawiło się nią.

 

Srebro koloidalne to roztwór wodny, w którym cząsteczki srebra rozmieszczone są równomiernie w całej jego objętości (ma postać dodatnich jonów zawieszonych w wodzie).

 

Po trzecie: jeżówka

Jeżówka (echinacea) – roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej – Indianie stosowali jeżówkę jako zioło na ból zębów i gardła, na ukąszenia węży i owadów oraz na różnego rodzaju stany zapalne. Do Europy dotarła razem z osadnikami na początku XX w. i początkowo traktowana była jako roślina ozdobna.

 

Obecnie tę roślinę stosuje się głównie w leczeniu przeziębień i grypy, ze względu na jej zdolność do niszczenia najbardziej niebezpiecznych bakterii. W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się nalewkę, macerat, sok, maść, napar z ziela lub korzenia jeżówki.

 

Naturalny antybiotyk: olej z oregano

Olej z oregano – niszczy bakterie chorobotwórcze, nie czyniąc szkody pożytecznym bakteriom. Ma również właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, rozkurczowe i przeciwutleniające. Kluczem do działania oleju z oregano są fenole: tymol, karwakrol oraz terpeny (najbardziej skuteczny powinien zawierać co najmniej 70 proc. karwakrolu).

 

Jak stosować: zmieszaj olej z oregano z oliwą z oliwek (jego silne działanie może podrażnić błony śluzowe) i dodawaj do potraw. Jeśli nie masz takiego oleju, dodawaj do potraw świeże lub suszone liście oregano. Możesz też przygotować olej z oregano domowymi sposobami: Świeże liście, łodyżki i kwiatki oregano umieść w słoiku, następnie zalej je olejem słonecznikowym (lub jakimś innym olejem – najlepiej tłoczonym na zimno). Umieść słoik w kąpieli wodnej i powoli doprowadź do wrzenia wody. Pozostaw słoik z oregano i olejem w gorącej wodzie na kolejne 10-15 min. Następnie wyjmij go z kąpieli, szczelnie zakręć i postaw w nasłonecznionym miejscu na ok. 2 tygodnie (wstrząsając raz na kilka dni). Po 2 tygodniach możesz już olej odcedzić. Tak przygotowany przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

 

Kolejny: olej manuka

Miód manuka – powstaje z nektaru krzewów manuka (łac. Leptospermum scoparium) porastających tereny Nowej Zelandii i Australii. Miód ten wyróżnia się spośród innych miodów wysoką zawartością naturalnej substancji antybakteryjnej – methyloglyoxalu (substancja ta występuje także w innych miodach, ale w mniejszych ilościach).

 

Każdy prawdziwy miód (nie tylko manuka) pochodzący z ekologicznej produkcji jest bardzo zdrowy i posiada niezwykłe właściwości lecznicze. Przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbiegunkowo, leczy wrzody żołądka, pomaga na przeziębienia i kłopoty z gardłem, leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych. Zalecany jest w stanach wyczerpania, osłabienia po operacjach, kuracjach antybiotykowych, przyspiesza rekonwalescencję, usuwa zmęczenie.

 

Najmocniejszy Naturalny Antybiotyk (Master Tonic)

To połączenie kurkumy, czosnku, cebuli, chrzanu, papryczki chili, imbiru w occie jabłkowym. Jest naturalnym lekarstwem, które warto sobie przygotować w domu. Można go stosować zarówno profilaktyczne, jak i w leczeniu drobnych infekcji oraz przeziębień. Wszystkie

 

składniki same w sobie mają działanie lecznicze i przeciwzapalne, a w połączeniu tworzą naprawdę silną i skuteczną mieszankę.

 

Składniki:

  • 700 ml octu jabłkowego (koniecznie naturalnego organicznego!),
  • 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku,
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli,
  • 2 świeże papryczki chili,
  • 1/4 szklanki startego imbiru,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki kurkumy w proszku lub 2 kawałki korzenia kurkumy.

Tak przygotowaną i pokrojoną mieszankę wrzucamy do słoika i zalewamy octem jabłkowym. Odstawiamy w suche i chłodne miejsce na 2 tygodnie. Trzeba pamiętać, aby kilka razy dziennie wstrząsać słoikiem, żeby składniki ciągle się ze sobą mieszały. Po dwóch tygodniach przecedzamy zawartość słoika i płyn przelewamy do butelki. Można go przechowywać przez długi czas bez obawy, że się popsuje. Do pozostałych składników można dodać oliwy i używać jak przyprawę w kuchni.

 

Stosowanie: W przypadku przeziębienia lub grypy pij 1 łyżeczkę co kilka godzin. Aby wzmocnić i uodpornić organizm, pij 1 łyżeczkę dziennie. Nie stosuj na pusty żołądek.

 

Tekst: NaturalnieNaturalni.pl

Zdjęcia: Pixabay.com

 

Więcej przeczytasz w nowym numerze „Mojej Harmonii Życia”. 

Znajdziesz nas w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay. Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj. Elektroniczna wersja magazynu do pobrania tutaj.

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x