Miód manuka wzmocni organizm na zimę

Mówiąc o jesieni, wyobrażamy sobie piękną, słoneczną pogodę, malownicze krajobrazy pełne kolorów. Jednak  dobrze sami wiemy, że nasze wyobrażenia mijają się z rzeczywistością, która przynosi nam pluchę, ochłodzenie i  częste wahania temperatur. Jesienią chorujemy nawet częściej niż zimą. Ale jest rada na jesienne przeziębienia –  miód manuka.

 

Zdjęcie: pixabay.com

 

Najprostszym sposobem jest stałe dbanie o odporność i dlatego należy ją wzmacniać. Zbyt niska odporność sprawia  bowiem, że choroby mogą trwać tygodniami i zdarzać się wyjątkowo często. Aby uniknąć takich problemów, najlepiej wzmocnić układ immunologiczny najszybciej jak to jest możliwe. Niestety, dopóki nie mamy pierwszych objawów  przeziębienia, nie pamiętamy o przyjmowaniu wzmacniających suplementów.

 

Sprawdź też: Miód manuka, czyli miód z drzewa herbacianego

 

Dopiero dający się we znaki ból gardła i uciążliwy katar przypominają nam o wszystkich znanych sposobach na  podniesienie odporności organizmu. Nigdy jednak nie jest za późno na to, aby zacząć stosować dietę i preparaty,  które pomogą nam bronić się przed infekcjami. Rozwiązaniem może być miód Manuka.

 

Wytwarzany w Nowej Zelandii słodki przysmak pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Ten w 100 proc.  naturalny produkt pełen jest wartości odżywczych, a swoje wyjątkowe właściwości miód Manuka zawdzięcza  zawartości methylglyoxalu.

 

Im wyższe jest jego stężenie, tym właściwości miodu są silniejsze. O stężeniu methylglyoxalu informuje oznaczenie  na opakowaniu. Miody oznaczone MGO™ 250+ zawierają co najmniej 250 mg methylglyoxalu na kilogram miodu. Produkty oznaczone MGO™400+ zawierają go natomiast co najmniej 450 mg/kg. Na rynku Manuka wzmocni organizm jesienią dostępne są też produkty o zawartości co najmniej 30, 100 i 550 mg methylglyoxalu na każdy kilogram. Aby skutecznie walczyć z przeziębieniami, wystarczy już miód o stężeniu MGO™ 250+, który można  podawać także kilkuletnim dzieciom.

 

Niezależnie od zawartości tej substancji miód Manuka można stosować na kanapki lub jako dodatek do herbaty. Na  rynku dostępne są też cukierki i lizaki z miodem Manuka. Regularne spożywanie miodu Manuka MGO™ wzmacnia  organizm oraz sprawia, że skutecznie broni się on przed przeziębieniami. Miód Manuka można spożywać przez cały  rok, a nie tylko w okresie jesiennym, gdy pogoda bywa zmienna. Równie ważne jest jedzenie miodu zimą, gdy  organizm musi opierać się pierwszym mrozom i śniegom. Minusowe temperatury na zewnątrz i przegrzane  pomieszczenia w domu również zwiększają szansę zachorowania na drobne infekcje i przeziębienia.

 

Wege Festiwal w Łodzi

Już w ostatni weekend stycznia, pod naszym patronatem w Łodzi odbędzie się pierwszy w tym roku Wege Festiwal! Będzie to miejsce, w którym zestawionych zostaje tak wiele rozmaitych dań i...

Targi WorldFood, czyli przez żołądek do serca!

Marcowe targi WorldFood to wystawcy z różnych stron świata: Polski, Włoch, Białorusi, Belgii, Egiptu, Niemiec, Węgier, Indii, Indonezji, Rumunii, Rosji, Hiszpanii, Sri Lanki, Turcji, Wielkiej Brytanii, Wietnamu, kuchnie i alkohole...

Jak podnieść sobie nastrój, gdy brakuje słońca?

Ziąb, plucha, szarówka i smog – to znaki rozpoznawcze polskiej zimy. W tych warunkach trudno o dobry nastrój. Spada również poziom energii i motywacja niezbędna do stawiania czoła codziennym wyzwaniom....

Produkty mleczne jako żywność funkcjonalna

Rynek produktów mlecznych w Polsce jest już dojrzały – po latach dynamicznego wzrostu wolumeny sprzedażowe ustabilizowały się, jednak rośnie wartość sprzedaży, którą napędzają nowe trendy konsumenckie. Wysokie zapotrzebowanie na tego...

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x