Miód manuka, czyli miód z drzewa herbacianego

| Październik 01, 2018 | AKTUALNOŚCI, Harmonia, Harmonia ciała | Brak komentarzy

Miód manuka to naturalny miód, którego lecznicze właściwości są cenione na całym świecie. Powstaje z nektaru  krzewu manuka – rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa miodu  wywodzi się z języka maori i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”. W procesie jego dojrzewania wytwarza się unikalny składnik – methylglyoxal. Im wyższe jego stężenie w miodzie, tym korzystniejsze działanie  lecznicze. Zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg, miód manuka – aż od 30 do 800 mg  methylglyoxalu w 1 kg pszczelego przysmaku.

 

Właściwości miodu manuka

Dlaczego więc warto sięgać po miód manuka i czym właściwie różni się on od zwykłego miodu? Badania  niemieckiego naukowca, prof. Thomasa Henle’a udowadniają, że methylglyoxal w istotnych dla zdrowia ilościach  występuje wyłącznie w miodzie manuka i odpowiada za trwałą dobroczynną aktywność produktu. Dzięki swoim  unikatowym właściwościom nowozelandzki miód ma większe działanie prozdrowotne niż jakiekolwiek inne  naturalne produkty pszczelarskie.

 

Jakie działanie ma miód manuka?

  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego;
  • Reguluje florę bakteryjną jelit;
  • Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, zespołu jelita nadwrażliwego i refluksu;
  • Wzmacnia naturalną odporność organizmu;
  • Zapewnia dobrą kondycję skóry;
  • Pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego;
  • Pomaga w walce z chorobotwórczymi bakteriami (gronkowce, paciorkowce) wywołującymi schorzenia takie jak: zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa, oraz infekcje przewodu pokarmowego (biegunka, wymioty, bóle  brzucha);
  • Przyspiesza proces gojenia zmian skórnych w przypadku półpaśca;
  • Zwiększa efektywność leczenia anginy i innych chorób gardła;
  • Przyspiesza proces gojenia się ran, odleżyn;
  • Pomaga w dolegliwościach związanych z egzemą.

Wymienione powyżej właściwości stanowią jedynie część możliwych dobroczynnych działań miodu manuka. Zanim  trafi on do konsumentów, poddawany jest wielokrotnym badaniom: w laboratorium producenta, w laboratorium zewnętrznym w Nowej Zelandii oraz w laboratoriach w Polsce.

 

Na każdym etapie produkcji temperatura  miodu nie przekracza temperatury panującej w ulu. Miód manuka jest  więc w 100 proc. produktem naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek dodatków chemicznych czy konserwantów.

 

Miód manuka w leczeniu schorzeń układu pokarmowego

Potencjał leczniczy nowozelandzkiego miodu wynika z jego trwałych właściwości antybakteryjnych – czyli  nieulegających degradacji pod wpływem braku tlenu i kwasowego środowiska. Miód manuka jest szczególnie  przydatny w leczeniu wspomagającym różnych problemów gastrycznych.

 

W przypadku wrzodów żołądka oraz przy nadkwasocie miód manuka obniża stężenie kwasu solnego i wspomaga  regenerację uszkodzonej błony śluzowej.

 

Jak spożywać miód manuka, by zoptymalizować jego lecznicze działanie?

Należy pamiętać, że miód manuka jest produktem spożywczym, a nie lekiem czy suplementem diety, nie ma więc  jasno sprecyzowanych reguł dotyczących dawkowania. Należy go spożywać tak, jak każdy inny miód – najlepiej 2–3  łyżeczki rano, ok. 20 min przed posiłkiem.

 

Jeśli masz uczulenie na produkty pszczelego pochodzenia, przed zastosowaniem miodu manuka skonsultuj się z lekarzem. Produkt ten może być z powodzeniem stosowany zarówno  przez osoby dorosłe, jak i dzieci, ale zgodnie z zaleceniami WHO miodu nie powinno się podawać dzieciom do 1. roku życia.

 

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x