Miłorząb japoński – by wspomnienia nie straciły ostrości…

Ginkgo biloba jako roślina jest piękne, dostojne i niezwykle istotne ze względu na właściwości lecznicze. Właściwości terapeutyczne znane i doceniane były w Chinach i Japonii od kilkuset lat, następnie zachwyt nad zastosowaniem w przywracaniu zdrowia wykazała medycyna Zachodu, a w ostatnich latach produkty na bazie miłorzębu stały się także dostępne w Polsce. Popularność zyskuje on dzięki zdolności do utrzymywania pamięci w świetnym stanie. Ale to nie jedyne jego zalety!

 

Tekst: Joanna Nestorowicz-Kiegiel, www.instytutzielarstwa.pl
Zdjęcie: pixabay.com

 

Niezwykła, wręcz mityczna roślina, o fantastycznej historii. Ginkgo biloba należy do rodziny miłorzębowatych.  Miłorząb dwuklapowy, zwany także miłorzębem japońskim, faktycznie pochodzi z Chin, gdzie nadal rośnie dziko. Z punktu widzenia systematyki to wysokie nagonasienne drzewo jest endemicznym reliktem, jednym z najstarszych gatunków na ziemi. Przetrwał do naszych czasów od dawnych epok geologicznych i prawdopodobnie pamięta jeszcze erę dinozaurów. Uprawia się je obecnie niemal w całej wschodniej Azji, Ameryce Północnej oraz Nowej Zelandii. Do Europy dotarł dopiero w XVIII w. Występuje też w Polsce, gdzie stanowi ozdobę parków lub ogrodów botanicznych. Wytrzymuje całkiem dobrze w naszym klimacie, choć nie osiąga tu swoich maksymalnych rozmiarów. Uprawiany jest jako drzewko dekoracyjne zarówno w przydomowych ogrodach, jak i element aranżacji przestrzeni przy dużych kompleksach zielonych, rewelacyjnie podkreślając urok ciekawych budowli.

 

Ginkgo biloba odcisnęło swój ślad w historii ludzkości. Odgrywało też ważną rolę w życiu duchowym i religijnym – uznawane było za kultowe w buddyzmie. W Chinach, Japonii i Korei jest drzewem świętym. Według wielu wierzeń było to ulubione ziele smoków oraz innych mitycznych postaci obdarzonych mądrością.

 

Miłorząb japoński zachwyca swoim wyglądem. Liście ma szerokowachlarzowate, w górnej części wcinane. Według niektórych przypomina nieco symbol serca. Jest rośliną dwupienną, co oznacza, że na jednych egzemplarzach wydaje wyłącznie kwiaty męskie, na innych natomiast żeńskie. Owocem jest pestkowiec, o jadalnej naowocni.

 

Surowcem wykorzystywanym w terapiach są liście. Zawierają one liczne związki z grupy laktonów diterpenowych (ginkgolidy) i seskwiterpenowych (bilobalid), a także fitosterole, flawonoidy, glikozydy oraz specyficzne biflawonoidy. Na uwagę zasługuje fakt, że zarówno bilobalidy i gingkolidy nie były wcześniej znane i wyodrębniono je jedynie z liści miłorzębu. Wymienione wyżej substancje odpowiadają m.in. za rozszerzanie naczyń krwionośnych w tkankach narządów, poprawiają zaopatrzenie w tlen, mają szczególnie pozytywny wpływ na ukrwienie mózgu. Często stosowane są także jako środek polepszający krążenie obwodowe i mózgowe, zapobiegające zwapnieniu naczyń. Wykazują działanie przeciwzakrzepowe, zwiększają przepływ krwi i obniżają jej lepkość. Mogą także przyczyniać się do utrzymania prawidłowej wydolności psychicznej i fizycznej.

 

Tak wyjątkowy skład i szereg substancji niewystępujących nigdzie indziej sprawiają, że miłorząb japoński wspomaga utrzymanie dobrej sprawności umysłowej, jasności myślenia i funkcji poznawczych na co dzień. Ponadto wspomaga krążenie, a dzięki temu przyczynia się do utrzymania dobrego słuchu i wzroku. Korzystnie wpływa na sprawne myślenie w chwilach wymagających wzmożonego wysiłku umysłowego oraz w sytuacjach zwiększonego napięcia. Uznawany jest za roślinę adaptogenną, czyli pomagającą organizmowi przygotować się, a następnie radzić sobie ze stresem. Wielu zielarzy i farmaceutów poleca miłorząb szczególnie dla osób w starszym wieku, gdyż pomaga zachować słabnącą z wiekiem pamięć.

 

Natomiast młodsze osoby chętnie sięgają po produkty na bazie tej rośliny, bo wspiera ona mikrokrążenie w naczyniach mózgowych, przez co przyczynia się do zachowania prawidłowej pracy mózgu – wspomaga koncentrację, ułatwia naukę i zapamiętywanie. Zawiera też naturalnie występujące antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu opóźniają procesy jego starzenia.

 

Liść miłorzębu jest składnikiem wielu gotowych preparatów ziołowych, szeroko stosowanych w terapiach schorzeń geriatrycznych, do utrzymania prawidłowego słuchu i widzenia, w zaburzeniach naczyniowych oraz dla zachowania sprawności fizycznej i intelektualnej. Po ginkgo sięgają także osoby młode, których funkcjonowanie związane jest z koniecznością długotrwałej koncentracji oraz szybkiego kojarzenia. W połączeniu z różeńcem górskim zwanym korzeniem arktycznym, stanowi świetne wsparcie dla osób reprezentujących kadrę kierowniczą lub nauczycielską, gdzie podejmowanie decyzji wiąże się z precyzyjnym myśleniem, szybką reakcją na sytuację czy sprawnym działaniem w warunkach silnego stresu. Głównym zadaniem tej rośliny jest bowiem utrzymanie dobrej pamięci, słuchu oraz zachowanie prawidłowej sprawności umysłowej – a zatem odpowiada w części za jakość i komfort życia przez długie lata.

 

Wśród sposobów podania preparatów z miłorzębu znajdziemy napary (herbatki z czystego liścia lub w postaci mieszanek ziołowych), kapsułki i tabletki z ekstraktem miłorzębu oraz wyciągi alkoholowe. Trzeba pamiętać, by wybierając produkty zwrócić uwagę na jakość i czystość tego surowca, gdyż preparaty na bazie miłorzębu należy stosować przez dłuższy okres. Istotne jest również zapoznanie się z możliwymi interakcjami – szczególnie jeśli stosujemy jednocześnie inne leki.

 

Miłorząb japoński – roślina, którą trudno byłoby przecenić. Dzięki niej wspomnienia wciąż będą wyraźne, a codzienne zadania okażą się prostsze do wykonania! Po długim, ciepłym okresie wakacyjnego rozleniwienia może stać się niebywałą pomocą w przywróceniu wartkiego toku myśli i koncentracji.

 

dieta roślinna

Dieta roślinna jest odpowiednia dla każdego?

W ciągu ostatnich kilku lat wzrosła liczba osób zainteresowanych dietą roślinną. Powody są różne: niektórzy chcą poprawić swoje samopoczucie i zdrowie, niektórzy zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko oraz klimat, a jeszcze inni...

Lunch idealny na wzmocnienie odporności

Początek jesieni jest najlepszym momentem, by wrócić do regularności posiłków i wzmocnić organizm przed sezonem na infekcje. Śniadanie to podstawa, ale do pracy lub szkoły, na uczelnię czy w podróż można też...
Glastonbury

Glastonbury to serce świata i… duszy

Renchie odbiera nas z lotniska. Ma na głowie peruwiańską czapkę i ciągle się uśmiecha. Kiedy ruszamy jego niewielkim autem w drogę, wybiera trasę wiodącą przez soczystą zieleń pastwisk i wzgórz. Dużo opowiada...

Targi NATURA FOOD i beECO już w przyszły weekend

Targi NATURA FOOD i beECO już w przyszły weekend! To najważniejsze i największe wydarzenie branżowe w Polsce. Nie może Was tam zabraknąć.   Targi odbędą się w dniach 18-20 października....

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x