Masala chai – przepis na aromatyczną herbatę indyjską

MASALA CHAI

Masala chai – przepis na aromatyczną herbatę indyjską.

 

Przepisy i zdjęcie: Shirin Kader

 

MASALA CHAI – przepis

Składniki:

  • 300 ml tłustszego mleka (minimum 3,2%),
  • 150 ml wody,
  • 3 łyżki czarnej herbaty (najlepsza jest Assam),
  • 4 lub 5 łyżeczek brązowego cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu + 4-5 ziarenek do dekoracji,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 8 goździków,
  • 2 pokruszone ziarenka anyżu.

Przygotowanie:

Mleko i wodę razem ze wszystkimi przyprawami umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na malutkim ogniu, pilnując, żeby nic nam nie wykipiało. Kiedy wywar już się zagotuje, zdejmujemy go z ognia i dodajemy herbatę wraz z cukrem. Czekamy kilka minut, żeby herbata zdążyła dobrze naciągnąć. Następnie całość raz jeszcze mieszamy i rozlewamy do szklanek, przecedzając przez sitko.

 

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Sahleb – przepis na ten wyjątkowy napój. Sprawdź!

Sahleb – przepis na ten wyjątkowy napój. Sprawdź koniecznie, a nie pożałujesz!   Przepis i zdjęcie: Shirin Kader   Sahleb – przepis: Składniki: 4 szklanki mleka minimum 3,2 %, 3/4 szklanki...

Mudry jako sposób na zdrową tarczycę

Nie mogę wyjść z podziwu, że starożytne nauki medyczne, takie jak Ajurweda czy Tradycyjna Medycyna Chińska TMC nie dysponując specjalistycznymi aparaturami diagnostycznymi i nie znając terminów, takich jak bakterie, wirusy, hormony, bardzo dokładnie...

Naturalne metody na starzenie skóry. Sprawdź je!

Z biegiem lat przybywa zmarszczek. Te, które pojawiają się w kącikach oczu, na czole, wokół ust można nieco zamaskować makijażem. Tego samego nie możemy już zrobić z szyją. Znajduje się na niej niewiele gruczołów...
MASALA CHAI

Masala chai – przepis na aromatyczną herbatę indyjską

Masala chai – przepis na aromatyczną herbatę indyjską.   Przepisy i zdjęcie: Shirin Kader   MASALA CHAI – przepis Składniki: 300 ml tłustszego mleka (minimum 3,2%), 150 ml wody, 3...

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x