Laktoferyna – pierwsza naturalna szczepionka

Jesień to czas, w którym zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe potrzebują wsparcia w walce z wirusami i bakteriami. Jednym z elementów, który buduje i chroni nasz układ odpornościowy jest laktoferyna, białko występujące naturalnie w wydzielinach śluzowych i płynach ustrojowych człowieka. Największa jego ilość znajduje się w mleku matki, a zwłaszcza w siarze, pierwszym pokarmie noworodka.

 

Tekst: Beata Woźniak

Zdjęcie: pixabay.com

 

Karmiąca matka wraz z pierwszym, bardzo bogatym w cenne składniki mlekiem (siara, colostrum) przekazuje nowo narodzonemu dziecku także substancje korzystnie wpływające na odporność. Jedną z nich jest laktoferyna, istotna dla kształtowania układu immunologicznego u wszystkich noworodków, także tych o małej wadze urodzeniowej lub wcześniaków. Chroni ich bardzo niedojrzały układ odpornościowy m.in. poprzez osłonę przewodu pokarmowego przed czynnikami chorobotwórczymi. Laktoferyna działa hamująco na wiele wirusów już na wstępnym etapie zakażenia, a także bierze udział w zwalczaniu istniejącej infekcji. Co bardzo istotne, wspomaga gospodarkę żelazem w organizmie noworodka. Dzięki zdolności wiązania, transportu i uwalniania tego pierwiastka w komórkach ludzkich, poprawia jego wchłanianie i zapobiega niedoborom. Dzięki temu też wolne jony żelaza są niedostępne dla patogenów.

 

Oprócz zdolności bakteriostatycznych i powstrzymujących wnikanie wirusów do komórek, laktoferyna stymuluje komórki układu odpornościowego do szybszego namnażania, podnosząc odporność organizmu na zachorowania. Laktoferyna to białko nie tylko wytwarzane przez ludzki organizm – w warunkach fizjologicznych znajduje się m.in. w siarze i mleku ssaków, a więc krów, owiec, kóz i to właśnie siara bydlęca (colostrum bovinum) jest obiektem zainteresowania naukowców. Z badań wynika, że białka tej siary można wykorzystać u ludzi – mogą po nie sięgać osoby, które często zmagają się z infekcjami, czują się osłabione, zmęczone, zestresowane. Colostrum bovinum wykazuje silne właściwości zdrowotne i znacznie różni się składem od późniejszego mleka krowiego, dlatego wykorzystuje się je do suplementacji diety. Laktoferynę można przyjmować w postaci kapsułek, kropli, (jako dietetyczny środek specjalnego przeznaczenia medycznego) lub w proszku (jako suplement diety). Laktoferyna przeznaczona jest do stosowania nie tylko dla niemowląt i dzieci, ale również dla osób dorosłych (jedynie w przypadku osób z silną alergią na białka mleka krowiego może to być przeciwwskazanie), szczególnie w przypadku problemów z odpornością lub profilaktycznie w skłonności do anemii z niedoboru żelaza.

 

Jej działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe wynika z faktu, że laktoferyna łączy się ze strukturami powierzchniowymi wirusów, grzybów oraz bakterii. Hamuje receptory komórkowe patogenów, blokuje miejsce łączenia i wnikania drobnoustrojow do komórki organizmu. Dzięki stosowaniu laktoferyny, możliwa jest nie tylko ochrona przed grypą i przeziębieniem, lecz także przed wirusami odpowiedzialnymi za problemy żołądkowo-jelitowe. Białko to wykazuje m.in. pozytywny wpływ na uszczelnianie nabłonka jelit, a także zmniejsza dolegliwości związane z nietolerancją pokarmową, poprzez stymulowanie wydzielania laktazy, enzymu rozkładającego laktozę.

 

 

Żeń-szeń syberyjski

Żeń-szeń syberyjski, czyli bogactwo z tajgi

Przede wszystkim wyjaśnijmy pewne wątpliwości związane z nazewnictwem. Eleuterokok kolczasty (łac. Eleutherococcus senticosus), zwany żeń-szeniem syberyjskim, chociaż należy do tej samej rodziny araliowatych co Panax ginseng, czyli żeń-szeń właściwy, jest zupełnie inną rośliną....

Liofilizacja i fermentacja, czyli jak zatrzymać zdrowie

Soki otrzymywane z warzyw i owoców stanowią cenne źródło składników bioaktywnych, witamin, minerałów oraz błonnika, koniecznych dla zdrowia człowieka. Pod wpływem obróbki termicznej i enzymatycznej występujące w warzywach i owocach składniki bioaktywne (przeciwutleniacze)...

Jak wyglądały asceza i obżarstwo w przeszłości?

Oto i nasz odwieczny dylemat – korzystać z przyjemności stołu, czy może odliczać każdą kalorię i myśleć o jedzeniu w kategoriach grzechu albo diety i zdrowia, a nie przyjemności.   Tekst: Dariusz...

Dzień Rozwodów: Kiedy przypada i jaki ma związek ze świętami?

Od świąt Bożego Narodzenia minęło już trochę czasu. Z tego dystansu można stwierdzić, dla kogo były przepełnione radością i szczęściem w gronie rodzinnym, dla kogo momentem zadumy, powodem do sprzeczek, konfliktów małżeńskich,...

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x