Kuchnia z 1001 nocy: Bezglutenowy chleb z owocami i harissa

Oto kolejne przepisy z cyklu Kuchnia z 1001 nocy. Tym razem spróbujcie przygotować z nami bezglutenowy chleb z owocami i harissę.

 

Przepisy i zdjęcia: Shirin Kader 

 

HARISSA

Składniki (na 1 słoik 200-250 ml):

  • 30 sztuk świeżych lub suszonych papryczek chilli (można zmieszać świeże i suszone)
  • 1,5 słodkiej czerwonej papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 czubate łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy

 

Przygotowanie:

  1. Papryczki chilli umieść w miseczce i zalej gorącą wodą (nie wrzątkiem, należy chwilę odczekać po przegotowaniu). Mocz przez 30 minut.
  2. Słodką paprykę pokrój na kawałki (nie wyrzucaj nasion!) i umieść w naczyniu przeznaczonym do pieczenia tak, by leżała skórą do góry. Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 200°C, najlepiej nastawionym na funkcję grillowania. Papryka powinna mieć mocno przypieczoną (nie spaloną!!!) skórkę.
  3. Wyjmij paprykę z piekarnika i odstaw do ostudzenia na kilkanaście minut. W miarę możliwości zdejmij skórę. Niektórzy owijają paprykę folią, żeby w ten sposób skórka łatwiej zeszła, ale biorąc pod uwagę substancje chemiczne zawarte w folii i plastiku, bezpieczniej z tego zrezygnować, a odrobina skórki nikomu nie zaszkodzi.
  4. Załóż rękawiczki (sok z ostrej papryki może dość mocno podrażniać, a nawet parzyć skórę rąk). Papryki chilli wyjmij z wody. Usuń z nich szypułki i nasiona. Czosnek obierz i umieść mikserze razem z pozostałymi składnikami harissy – upieczoną słodką papryką, przyprawami i oliwą.
  5. Zmiksuj wszystko na gładką pastę. Uważaj na oczy i nos – przy miksowaniu fragmenty papryczki mogą pryskać, a intensywny zapach – powodować dyskomfort przy oddychaniu. Przełóż harissę do czystego słoiczka (najlepiej wyparzonego). Z wierzchu można zalać ją cienką warstewką oliwy, co chroni przed pleśnieniem.
  6. Harissę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku nie dłużej niż 2 – 3 miesiące.

 

BEZGLUTENOWY CHLEBEK Z OWOCAMI

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej,
  • 200 g mąki ryżowej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki z mielonych migdałów (lub dowolnych orzechów)
  • 50 g mielonego siemienia lnianego (może być całe)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 10 łyżek syropu klonowego lub daktylowego
  • 150 g świeżych porzeczek lub żurawiny

 

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, zmielone siemię i rozkruszone drożdże. Dodaj składniki płynne – wodę i syrop, po czym dokładnie wymieszaj. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 min (zależy od temperatury, w jakiej ciasto będzie stało). Owoce umyj i bardzo dokładnie osusz. Gdy będą już suche, wymieszaj je z częścią mąki ziemniaczanej.

 

Kiedy ciasto wyrośnie, wymieszaj je ponownie, przełóż do dwóch mniejszych keksówek, układając warstwę ciasta, następnie warstwę owoców (jeśli ciasto wyszło gęste, można podzielić je na paski i rozwałkować). Ciasto w foremkach przykryj i zostaw do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na ok. 30-40 min.

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Jak uniknąć odwodnienia latem?

Lato to czas, w którym wzrasta temperatura, liczba słonecznych dni i aktywność fizyczna Polaków. W okresie upałów  chętnie opalamy się, uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Te wszystkie...

Agresja to coś naturalnego? Dlaczego się tak zachowujemy?

Agresja jest zjawiskiem naturalnym w świecie zwierząt. Oglądając film przyrodniczy czy też przyglądając się zachowaniom dzikich zwierząt na żywo, możemy dostrzec, iż agresja jest tam codziennością. To ona właśnie umożliwia...

Zacznij dzień od słów: dzień dobry, kocham cię!

Jak się dziś czujesz? Takie pytanie zwykle stawia się dopiero wtedy, gdy ktoś ma się kiepsko. Sami też zwracamy baczniejszą uwagę na swoje samopoczucie zazwyczaj wtedy, kiedy coś zaczyna wyraźnie...

Hashimoto a odżywianie. To musisz wiedzieć!

Sposób żywienia w każdej chorobie ma ogromne znaczenie w rekonwalescencji i wpływa na proces zdrowienia. Jeśli  twoja dieta uboga jest w substancje odżywcze i bardziej obfituje w żywność przetworzoną, będziesz...

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x