Hydrolat, prawdziwy hit naturalnej pielęgnacji skóry

Hydrolat to woda powstała podczas procesu destylacji parą wodną danego materiału roślinnego. Podczas produkcji w pierwszej kolejności wydobywany jest olejek eteryczny. W przypadku roślin zawierających dużą ilość olejków  eterycznych, woda która pozostaje po produkcji olejku nazywana jest hydrolatem i zawiera śladowe ilości olejku (0,02% – 0,5%). Przy destylacji roślin mniej bogatych w olejek eteryczny możemy osiągnąć tylko hydrolaty.

 

Tekst i zdjęcie: Barbara Byrka-Lewandowska

 

Większość hydrolatów ma barwę przezroczystą, a ich zapach jest zdecydowanie słabszy od olejku eterycznego. Zdarza się, że spotkamy się z hydrolatem o delikatnym lub intensywnym zabarwieniu. Nie świadczy to o zepsuciu się  produktu, lecz zależne jest od rośliny, z jakiej został zrobiony.

 

Nazewnictwo

Hydrolaty, wody kwiatowe, wody aromatyczne, hydrosole, toniki naturalne. Te wszystkie nazwy znaczą to samo. Tyle  nazw jest dziełem wielu producentów hydrolatów, którzy na potrzeby marketingu wprowadzali te określenia,  żeby wyróżnić swój produkt. Za granicą używana jest głównie nazwa flower water (woda kwiatowa), a w lecznictwie  hydrosol. W Polsce nazwa woda kwiatowa nie jest często stosowana przez producentów, a to dlatego, że może kojarzyć się z wodą perfumowaną z czasów PRL.

 

Różnice pomiędzy hydrolatem a olejkiem

Hydrolat nie ma tych samych właściwości co olejek eteryczny, mimo że powstaje w tym samym cyklu produkcyjnym.  Właściwości hydrolatu są słabsze w porównaniu do olejku i dzięki temu możemy stosować go bezpośrednio na skórę  bez rozcieńczania. Kolejną różnicą jest to, że związki hydrofilowe występujące w roślinie są rozpuszczalne częściowo  lub całkowicie w wodzie, czyli nie będą występować w olejku, lecz w hydrolacie.

 

Skład

Idealnym składem jest woda powstała w wyniku destylacji parą wodną z danej rośliny. Mimo to większość  producentów konserwuje konserwanty. Jeśli chodzi o ich zastosowanie w kosmetologii, nie ma w tym nic złego,  szczególnie jeśli są to ekokonserwanty akceptowane przez Ecocert lub np. wyciąg z rzodkiewki.

 

Termin ważności oraz rodzaj butelki

Trzeba też pamiętać, że hydrolat bez konserwantów ma określony termin przydatności. O długości okresu ważności  decyduje fakt, czy występują śladowe ilości olejku eterycznego oraz czy dana roślina ma właściwości antyseptyczne.  Taki hydrolat dobrze przechowywany może mieć trwałość od 6 miesięcy do nawet dwóch lat. Rośliny o bardzo silnych właściwościach antyseptycznych to rozmaryn lekarski, oregano, tymianiek lub lawenda. Hydrolaty z roślin o  mniejszych właściwościach antyseptycznych mają termin ważności 3-4 miesiące.

 

Z moich obserwacji wynika, że ważne są też warunki przechowywania hydrolatów. Jeśli przechowujemy butelkę w  stałej temperaturze, nie zmieni właściwości przez o wiele dłuższy czas niż jest to zapisane na etykiecie. Ważne jest w  jakiej butelce jest hydrolat – ciemna, szklana butelka chroni produkt przed szkodliwymi promieniami słonecznymi.

 

Eko

Na rynku znajdziemy również ekologiczne hydrolaty bez dodatków konserwantów i chemii. Określenie ekologiczne  oznacza również, że rośliny z których są produkowane uprawiane są bez chemii, nawozów sztucznych. Idealnym  rozwiązaniem jest gdy producent nie tylko wytwarza hydrolaty, ale uprawia rośliny ekologicznie. Wtedy mamy 100% pewności jakości hydrolatu.

 

Najpopularniejsze hydrolaty

Hydrolat z róży damasceńskiej jest najbardziej pożądany przez kobiety. To naturalny sposób na uciekający czas, czyli  zmarszczki. Hydrolat lawendowy ukoi, wprowadzi w stan relaksu. Dodatkowo usuwa oznaki zmęczenia i jest idealny  do cery dojrzałej oraz jako tonik wzmacniający do włosów, Hydrolat rumiankowy ma mnóstwo ciekawych zastosowań. Jako tonik do cery mieszanej, z problemami, z egzemami, stanami zapalnymi. Jako płyn do demakijażu  oczu (nie podrażnia, daje ulgę po całym dniu). Dodatkowo może pełnić funkcję płynu do pielęgnacji skóry dziecka.

 

Hydrolat z nagietka lekarskiego to najlepszy środek do walki z trądzikiem młodzieńczym lub kosmetycznym. Ważne  jest, by nie posiadał konserwantów, które mogą wysuszać skórę. Ponadto działa przeciwbakteryjnie i  przeciwgrzybiczo.

 

2 komentarze

  • mojaharmonsm pisze:

    Oczywiście potwierdzamy, że autorka tekstu nie jest związana z firmą KEJ. Reklama jest oddzielona od tekstu napisem ,,Reklama”, a znajduje się w tym miejscu, ponieważ została dobrana tematycznie. Serdecznie pozdrawamy Panią Barbarę 🙂

  • Barbara pisze:

    Dodam iż nie znam firmy KEJ i ich produktów.
    Nastąpiła lekka manipulacja czytelnikiem.
    Pozdrawiam serdecznie!

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x