Gorzka czekolada domowej roboty. Coś dla ciała i ducha!

| Październik 15, 2017 | AKTUALNOŚCI, Harmonia ciała | Brak komentarzy

Gorzka czekolada domowej roboty smakuje naprawdę wyjątkowo. Poznajcie przepis Shirin Kader, pasjonatki Orientu, pisarki, autorki powieści „Zaklinacz słów” oraz bloga Orientalne opowieści Shirin Kader. 

 

Przepisy i zdjęcie: Shirin Kader

 

Gorzka czekolada domowej roboty (liczba czekoladek zależy od wielkości formy)

 

Składniki:

  • 1 szklanka nierafinowanego (ważne!) oleju kokosowego,
  • 1 szklanka surowego, ciemnego, niesłodzonego kakao
  •  3/4 szklanki cukru kokosowego (cukru można dodać więcej, zależnie od gustu i niekoniecznie musi to być cukier kokosowy – używam, bo najzdrowszy)
  • 2 łyżki karobu (mączka chleba świętojańskiego)
  • wybrane bakalie lub przyprawy (tu cynamon)

 

Przygotowanie:

Jeśli olej kokosowy ma stałą formę, rozpuszczamy go w kąpieli wodnej lub zostawiamy w temperaturze pokojowej, żeby się rozpuścił. Olej dokładnie miksujemy z cukrem, tak, by cukier się całkowicie roztarł. Dodajemy pozostałe składniki i raz jeszcze miksujemy, dopóki nie powstanie gęsta, lejąca się masa. Masę przelewamy do foremek i wstawiamy do lodówki.  Czekoladki powinny być gotowe mniej więcej po godzinie.

 

Uwaga: Domowa czekolada rozpuszcza się nieco szybciej niż kupna! Warto o tym pamiętać i nie wyjmować z lodówki zbyt wcześnie przed podaniem.

 

Shirin Kader (pseud.) – pasjonatka Orientu, pisarka, autorka powieści „Zaklinacz słów”, a także recenzji i tekstów literackich związanych z Orientem. Absolwentka filozofii i europeistyki, od dzieciństwa zafascynowana tradycją literacką i sztuką kulinarną świata arabskiego. Do niedawna właścicielka lubelskiej CafeAladdin, orientalnej kawiarni i palarni fajek wodnych. Autorka bloga Orientalne opowieści Shirin Kader.

 

Więcej przeczytasz w nowym numerze „Mojej Harmonii Życia”. 

Znajdziesz nas w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay. Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj. Elektroniczna wersja magazynu do pobrania tutaj.

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x