DNA i jego wpływ na naszą odporność

| Kwiecień 03, 2018 | AKTUALNOŚCI, Harmonia ciała | Brak komentarzy

Dla wielu z nas nukleotydy to podstawowe składniki strukturalne kwasów nukleinowych, bardziej rozpoznawanych jako DNA i RNA. Dla niektórych to tylko biologiczna bądź chemiczna nazwa bez większego znaczenia. Nie musimy zgłębiać definicji nukleotydów, warto jednak zapoznać się z ich znaczeniem dla naszego zdrowia.

 

Tekst opracowała: Beata Woźniak
Zdjęcie: pixabay.com

 

Nukleotydy to związki powszechnie występujące w komórkach wszystkich żywych organizmów, gdzie pełnią  decydującą rolę w wielu procesach biologicznych. Szczególnie istotna jest ich zdolność do regeneracji i tworzenia się nowych komórek. Są one niezbędne w okresie dziecięcym, starości, stanach wyczerpania lub choroby.

 

Nukleotydy znajdują się m.in. w mleku matki, odpowiadając za budowę systemu odpornościowego dziecka. To jeden z powodów,  dla którego dzieci karmione piersią wykazują większą odporność i rzadziej chorują niż ich rówieśnicy wychowani na mleku krowim.

 

– Liczne badania wykazują ogromne korzyści u osób przyjmujących suplementację kwasów nukleinowych. Efekty te są tak silne, że przeżywalność w zagrażających życiu sytuacjach, począwszy od promieniowania, przez zakażenie, po  porażenie znacznie się poprawiło. Z punktu widzenia badań długowieczności żadna pojedyncza metoda nie wydłużała żywotności bardziej niż suplementacja elementami DNA i RNA. Uzupełnianie nukleotydów jest więc jedną z  najbardziej odmładzających oraz wzmacniających układ odpornościowy i tkankowy metod, która kiedykolwiek  została odkryta (…) – prof. RNDr. B. Říhová, Instytut Mikrobiologii Akademia Nauk Republiki Czeskiej, v.v.i. IMUREGEN, Wartość suplementacji nukleotydem DNA / RNA.

 

Zdrowy człowiek pozyskuje nukleotydy bezpośrednio z pożywienia. Ich bogatym źródłem są m.in. kawior, soja, fasola, owoce morza czy wołowina. Składniki odżywcze, konieczne do prawidłowej pracy organizmu, produkowane są w wyniku skomplikowanego procesu przetwarzania skonsumowanej żywności.

 

W przypadku zdrowej, dobrze  odżywiającej się osoby, przebiega on harmonijnie i zaspokaja bieżące potrzeby. Problemy pojawiają się w okresach wzmożonej aktywności oraz zwiększonego zapotrzebowania. Dotyczy to szczególnie wzrostu w dzieciństwie oraz potrzeb regeneracyjnych w starości.

 

Zwiększone zapotrzebowanie występuje również w stanach chorobowych, pochorobowych, powypadkowych, po ciężkich kuracjach farmakologicznych oraz w okresach wzmożonego wysiłku  intelektualnego i fizycznego. Osłabiony organizm potrzebuje kompleksu składników odżywczych, może jednak nie  być w stanie pozyskać ich w wystarczającej ilości, w odpowiednim czasie.

 

Wpływa to na skuteczność odbudowy,  szybkość regeneracji, poziom odporności oraz zdolność efektywnego przeciwdziałania infekcjom.

 

To tylko fragment artykułu…

 

Cały przeczytasz w najnowszej „Mojej Harmonię Życia” (do pobrania tutaj).

Znajdziesz nas również w Salonach Empik, punktach Ruch, Inmedio, Relay.

Możesz też zamówić prenumeratę. Sprawdź tutaj.

 

 

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x