Dieta sattwiczna przywracająca równowagę i zdrowie

dieta sattwiczna

Czym jest dieta sattwiczna? Sattwa to słowo pochodzące z sanskrytu, oznaczające harmonię i równowagę; oznacza ono również czystość i dobroć. Ajurweda od stuleci opisuje praktyki służące nasileniu sattwy w naszym życiu, a tym samym uzyskaniu stanu równowagi i zdrowia. Praktyki sattwiczne wzmacniają umysłowe, emocjonalne i duchowe podstawy naszego życia, dzięki czemu stajemy się bardziej zrównoważeni, spełnieni i szczęśliwi.

 

Tekst: Anetta Konstantowska
Zdjęcie: pixabay.com

 

Dieta sattwiczna – pokarm sattwiczny

Pokarm sattwiczny to taki, który zawiera dużo prany – uniwersalnej energii życiowej, bez której nie może istnieć żadna istota żywa. W starożytności kryteria pozwalające uznać pożywienie za sattwiczne były dość proste: produkty musiały być uprawiane na żyznej glebie, z dala od zanieczyszczonych miejsc. Należało je także zbierać o odpowiedniej porze roku. Obecnie trzeba dodać jeszcze kilka innych warunków do tej listy. Pokarm sattwiczny to pożywienie najwyższej jakości, świeże, lekkie, pełne prany, o naturalnym kolorze. To pokarm jak najmniej przetworzony, bez pestycydów, herbicydów, sztucznych nawozów, hormonów, enzymów.

 



 

Im prostszy posiłek, tym lepszy. Dieta sattwiczna to dieta laktowegetariańska, w której kładzie się nacisk na węglowodany złożone wysokiej jakości. Obejmuje ona takie grupy produktów, jak zboża, warzywa, owoce, orzechy, nasiona, nabiał (choć w bardzo ograniczonym zakresie), warzywa strączkowe i przyprawy. Wszystkie potrawy pożywa się natychmiast po ich przygotowaniu. Przyprawy dodaje się na ogół zgodnie z zaleceniami dla danej konstytucji.

 

Taka dieta sprzyja odzyskaniu równowagi osobom o różnej konstytucji. Istotnym jest, aby dostosować listę  pożywanych produktów do własnych potrzeb.

 

Dziesięć cech zdrowego pokarmu

Klasyczny traktat ajurwedyjski Ćaraka Samhita opisuje 10 kryteriów określających, czy dany pokarm jest zdrowy. Zważywszy na to, że wskazówki te zostały zapisane mniej więcej 2000 lat temu, zdumiewa fakt, iż są nadal tak aktualne.

 

Należy zwracać uwagę na: naturę produktu, metody przetworzenia i przygotowania, sposób gotowania, z czym i jak łączymy produkty, właściwą ilość, klimat i miejsce zamieszkania, porę roku oraz porę dnia, konstytucję danej osoby, stan umysłu danej osoby, zasady właściwego przyjmowania pokarmów.

 

To tylko fragment artykułu. Cały przeczytasz w najnowszym numerze Mojej Harmonii Życia.

Kliknij i sprawdź!

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Skład kosmetyków? Badź świadomym konsumentem!

W ostatnim czasie bardzo popularne stało się wnikliwe czytanie etykiet i opisów wyrobów kosmetycznych. Coraz  częściej mamy do czynienia z bardzo świadomymi klientami, którzy dokładnie wiedzą, czego potrzebuje ich skóra. ...

Sahleb – przepis na ten wyjątkowy napój. Sprawdź!

Sahleb – przepis na ten wyjątkowy napój. Sprawdź koniecznie, a nie pożałujesz!   Przepis i zdjęcie: Shirin Kader   Sahleb – przepis: Składniki: 4 szklanki mleka minimum 3,2 %, 3/4 szklanki...

Mudry jako sposób na zdrową tarczycę

Nie mogę wyjść z podziwu, że starożytne nauki medyczne, takie jak Ajurweda czy Tradycyjna Medycyna Chińska TMC nie dysponując specjalistycznymi aparaturami diagnostycznymi i nie znając terminów, takich jak bakterie, wirusy, hormony, bardzo dokładnie...

Naturalne metody na starzenie skóry. Sprawdź je!

Z biegiem lat przybywa zmarszczek. Te, które pojawiają się w kącikach oczu, na czole, wokół ust można nieco zamaskować makijażem. Tego samego nie możemy już zrobić z szyją. Znajduje się na niej niewiele gruczołów...

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x