Dieta sattwiczna przywracająca równowagę i zdrowie

dieta sattwiczna

Czym jest dieta sattwiczna? Sattwa to słowo pochodzące z sanskrytu, oznaczające harmonię i równowagę; oznacza ono również czystość i dobroć. Ajurweda od stuleci opisuje praktyki służące nasileniu sattwy w naszym życiu, a tym samym uzyskaniu stanu równowagi i zdrowia. Praktyki sattwiczne wzmacniają umysłowe, emocjonalne i duchowe podstawy naszego życia, dzięki czemu stajemy się bardziej zrównoważeni, spełnieni i szczęśliwi.

 

Tekst: Anetta Konstantowska
Zdjęcie: pixabay.com

 

Dieta sattwiczna – pokarm sattwiczny

Pokarm sattwiczny to taki, który zawiera dużo prany – uniwersalnej energii życiowej, bez której nie może istnieć żadna istota żywa. W starożytności kryteria pozwalające uznać pożywienie za sattwiczne były dość proste: produkty musiały być uprawiane na żyznej glebie, z dala od zanieczyszczonych miejsc. Należało je także zbierać o odpowiedniej porze roku. Obecnie trzeba dodać jeszcze kilka innych warunków do tej listy. Pokarm sattwiczny to pożywienie najwyższej jakości, świeże, lekkie, pełne prany, o naturalnym kolorze. To pokarm jak najmniej przetworzony, bez pestycydów, herbicydów, sztucznych nawozów, hormonów, enzymów.

 



 

Im prostszy posiłek, tym lepszy. Dieta sattwiczna to dieta laktowegetariańska, w której kładzie się nacisk na węglowodany złożone wysokiej jakości. Obejmuje ona takie grupy produktów, jak zboża, warzywa, owoce, orzechy, nasiona, nabiał (choć w bardzo ograniczonym zakresie), warzywa strączkowe i przyprawy. Wszystkie potrawy pożywa się natychmiast po ich przygotowaniu. Przyprawy dodaje się na ogół zgodnie z zaleceniami dla danej konstytucji.

 

Taka dieta sprzyja odzyskaniu równowagi osobom o różnej konstytucji. Istotnym jest, aby dostosować listę  pożywanych produktów do własnych potrzeb.

 

Dziesięć cech zdrowego pokarmu

Klasyczny traktat ajurwedyjski Ćaraka Samhita opisuje 10 kryteriów określających, czy dany pokarm jest zdrowy. Zważywszy na to, że wskazówki te zostały zapisane mniej więcej 2000 lat temu, zdumiewa fakt, iż są nadal tak aktualne.

 

Należy zwracać uwagę na: naturę produktu, metody przetworzenia i przygotowania, sposób gotowania, z czym i jak łączymy produkty, właściwą ilość, klimat i miejsce zamieszkania, porę roku oraz porę dnia, konstytucję danej osoby, stan umysłu danej osoby, zasady właściwego przyjmowania pokarmów.

 

To tylko fragment artykułu. Cały przeczytasz w najnowszym numerze Mojej Harmonii Życia.

Kliknij i sprawdź!

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Jak uniknąć odwodnienia latem?

Lato to czas, w którym wzrasta temperatura, liczba słonecznych dni i aktywność fizyczna Polaków. W okresie upałów  chętnie opalamy się, uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Te wszystkie...

Agresja to coś naturalnego? Dlaczego się tak zachowujemy?

Agresja jest zjawiskiem naturalnym w świecie zwierząt. Oglądając film przyrodniczy czy też przyglądając się zachowaniom dzikich zwierząt na żywo, możemy dostrzec, iż agresja jest tam codziennością. To ona właśnie umożliwia...

Zacznij dzień od słów: dzień dobry, kocham cię!

Jak się dziś czujesz? Takie pytanie zwykle stawia się dopiero wtedy, gdy ktoś ma się kiepsko. Sami też zwracamy baczniejszą uwagę na swoje samopoczucie zazwyczaj wtedy, kiedy coś zaczyna wyraźnie...

Hashimoto a odżywianie. To musisz wiedzieć!

Sposób żywienia w każdej chorobie ma ogromne znaczenie w rekonwalescencji i wpływa na proces zdrowienia. Jeśli  twoja dieta uboga jest w substancje odżywcze i bardziej obfituje w żywność przetworzoną, będziesz...

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x