Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe na polskie półki trafiło z Ameryki i bardzo szybko zostało przyjęte jako zdrowy zamiennik wszelkich  słodkich przekąsek. Należy do produktów stosunkowo mało przetworzonych, a w jego składzie znajduje się zazwyczaj ok. 90 proc. prażonych orzechów, oleje, w niektórych również sól i cukier. Wytwarzane jest w procesie prażenia (nawet do 200 stopni) głównie orzechów ziemnych. Coraz częściej jednak w sklepach można zauważyć  masło z orzechów nerkowca, a nawet włoskich. Abc zdrowie WP przekonuje, że w łatwy sposób można wykonać  domowe masło orzechowe. Wystarczy wziąć dowolną ilość orzechów i zblendować je na gładką masę. Można dodać  niewielką ilość oleju kokosowego i ksylitolu lub stewii do osłodzenia.

 

Tekst: Anna Krzpiet
Zdjęcie: pixabay.com

 

Na diecie

Wiele osób martwi się, że jedzenie masła orzechowego to kolejny krok do otyłości. Strach ten jednak jest  bezpodstawny. Tak naprawdę ludzie, którzy jedzą orzechy lub masło orzechowe przynajmniej dwa razy na tydzień  mają dużo mniejsze szanse przybrać na wadze, niż ci, którzy nie jadają tych produktów.

 

Masło orzechowe jest bogate  w białko, przez co często polecane jest na diecie. Białko powoduje wrażenie uczucia pełności, a dzięki zdrowej  przekąsce połączonej z masłem orzechowym mamy mniejszą ochotę na podjadanie. Białko to element każdej  komórki ciała ludzkiego, dlatego jest bardzo ważne w budowie tkanki mięśniowej i neutralizowaniu wolnych  rodników, które przyczyniają się m.in. do osłabienia odporności.

 

Pozytywny wpływ na serce

Jeżeli masło orzechowe wysokiej jakości jest spożywane w umiarkowanych ilościach, może pozytywnie wpłynąć na  zdrowie twojego serca, główne dzięki dużej ilości tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo może wspomóc ochronę serca  przed zawałem.

 

Duża część społeczeństwa boryka się również z nadmiarem sodu w organizmie, który przyczynia się do nadciśnienia tętniczego. Masło orzechowe jest źródłem potasu, który pomaga zwalczać ten problem i obniża ciśnienie krwi.

 

Zdrowe tłuszcze

Wiele osób martwi się, że masło orzechowe posiada dużą zawartość tłuszczu. Jednak ma ono w sobie więcej  nienasyconych kwasów tłuszczowych niż tłuszczów nasyconych. Oznacza to, że jest świetnym źródłem „zdrowego  tłuszczu”, podobnie jak oliwa z oliwek i awokado. Tłuszcze te pomagają w przyswajaniu witamin A, D, E i K, a w  połączeniu z białkiem dają organizmowi dużą dawkę energii na cały dzień.

 

Masło pełne witamin

Jedna porcja masła orzechowego zawiera: ok. 49 mg magnezu, który jest doskonały do budowy kości i regeneracji  mięśni, a także 17 mg witaminy B6, która pomaga zwiększyć odporność. Można w nim również znaleźć niewielką  ilość cynku, który wspomaga odporność.

 

Masło orzechowe posiada nie tylko mnóstwo białka – w dwóch łyżeczkach  masła znajdują się 2 g błonnika. Odpowiednie spożycie tego składnika wspomaga trawienie i oczyszcza organizm.

 

Antyrakowe masło

Szereg badań, które przytacza abczdrowie.wp.pl, wykazuje, że masło orzechowe może działać przeciwrakowo. To  wszystko za sprawą zawartego w nim kwasu foliowego, filosterolu, kwasu fitynowego, który jest uważany za jeden z  bardziej skutecznych środków naturalnych wpływających na zdrowie komórek całego organizmu, oraz resweratrolu,  który jest przeciwutleniaczem i ma działanie przeciwgrzybicze.

 

Jak kupić odpowiednie masło orzechowe?

Trzeba pamiętać, że nie każde masło orzechowe jest zdrowe. Zawsze warto spojrzeć na skład i sprawdzić, czy  głównym składnikiem są orzechy (często produkt może zawierać sztuczne składniki wzmacniające smak). Na rynku  możemy także znaleźć masło z zawartością soli i cukru, jednak produkty naturalne są lepszym rozwiązaniem.

 

Pańća karma – ajurwedyjska terapia oczyszczająca

Panća karma oznacza dosłownie „pięć działań oczyszczających”. To jedna z bardziej skutecznych ajurwedyjskich terapii oczyszczających, zwiększających zdolność organizmu do przyswajania substancji leczniczych oraz składników odżywczych, dzięki czemu poprawia się stan zdrowia, ciało nabiera...

Polifenole mają moc! Przeciwutleniacze i ich wpływ na zdrowie

O związkach polifenolowych wspomina się najczęściej w kontekście diety bogatej w substancje przeciwzapalne i antyoksydanty, która ma być odpowiedzią na zagrażające nam choroby cywilizacyjne. Wyniki wielu badań wskazują, że polifenole z owoców i...

Tarotowa prognoza na wakacje. Co mówią karty?

Rozkład kart tarota na wakacje. Co nas czeka? Oto dwie prognozy na lipiec i sierpień 2019. Sprawdź!   Tekst: Wróżka Melissa Zdjęcie: pixabay.com   Tarotowa prognoza na lipiec 2019 Rydwan...

Cholesterol i jego dwa zupełnie różne oblicza

Cholesterol. Przez lata byliśmy przekonywani, że jego wysoki poziom mają ci, którzy jedzą tłusto. Badania wykazały: to mit. Tłuszcze zwierzęce w codziennym menu nie mają większego wpływu na hipercholesterolemię, ale batoniki już tak....

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x