Cukier i ocet z bzu. Jak to zrobić samodzielnie?

Cukier i ocet z bzu. Jak to zrobić samodzielnie?

 

Tekst i zdjęcia: Shirin Kader

 

CUKIER Z BZU*

Składniki:

  • 2 szklanki kwiatów bzu (zebrane w możliwie czystym miejscu, daleko od spalin)
  • 2,5 szklanki białego cukru

 

W słoiku lub innym naczyniu warstwami układamy cukier oraz kwiaty bzu, w układzie warstwa kwiatów/ warstwa cukru. Taką mozaikę zostawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, potrząsając od czasu do czasu. Cukier zrobi się wilgotny i zacznie się zbrylać. Następnie wysypujemy cukier z kwiatami na blaszkę lub tacę i suszymy w piekarniku ustawionym na ok. 40°C. Można lekko uchylić drzwiczki piekarnika.

 

Podsuszony cukier blendujemy razem z kwiatami, można też użyć większego ręcznego młynka, o ile jest czysty i cukier nie przejdzie smakiem lub zapachem poprzednio używanych przypraw. W razie potrzeby powtarzamy miksowanie. Cukier aromatyzowany bzem nie popsuje się, więc można go długo przechowywać. Gdyby zbił się w grudki, wystarczy go poddać ponownemu mieleniu.

 

OCET Z BZU

Składniki:

  • Kwiatostany bzu – ok. 300 g
  • Ocet jabłkowy, ryżowy lub z białego wina – 1 szklanka (użyłam octu ryżowego z uwagi na neutralny kolor)

 

Oczyszczone i przebrane z owadów, gałązek czy resztek listków kwiaty bzu zalewamy octem w słoiku lub w szklanej butelce. Można dodać odrobinę cukru – ja dodałam cukru aromatyzowanego bzem dla wzmocnienia smaku. W miarę upływu czasu kwiaty bzu zaczną tracić kolor i brązowieć – to naturalny proces i nie ma się czym niepokoić. Ocet powinien stać ok. 2-3 tygodni. Następnie należy go przecedzić przez gazę i można już używać do sałatek lub innych potraw z dodatkiem octu.

 

* W przepisie kwiatostany bzu można zastąpić np. płatkami róży czy bzu czarnego.

 

Miłorząb japoński – by wspomnienia nie straciły ostrości…

Ginkgo biloba jako roślina jest piękne, dostojne i niezwykle istotne ze względu na właściwości lecznicze. Właściwości terapeutyczne znane i doceniane były w Chinach i Japonii od kilkuset lat, następnie zachwyt nad zastosowaniem...

Adaptogeny – wsparcie organizmu w trudnych czasach

Każdego dnia narażeni jesteśmy na czynniki wywołujące stres w naszym organizmie – biologiczne, emocjonalne, środowiskowe i fizyczne. Czasy w jakich żyjemy dają nam nieograniczone możliwości rozwoju. Jednak korzystanie z dobrodziejstw cywilizacji dla wielu...

Jak zregenerować skórę po lecie? Podpowiadamy!

Letnie wakacje się skończyły i choć wewnętrznie czujesz się zregenerowana i wypoczęta, niestety wygląd twojej skóry nie odzwierciedla tego stanu. Pierwsza opalenizna zniknęła, a liczne kąpiele słoneczne, chlor, wiatr i suche powietrze...

Orkisz: prozdrowotna siła zaklęta w ich nasionach

Na fali mody na bezglutenową żywność i diety typu paleo, do łask wracają dawno zapomniane zboża, które choć nie były przez dziesięciolecia produkowane na masową skalę, na szczęście przetrwały. Dziś możemy cieszyć...

Skomentuj

Twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez moderatora zanim zobaczysz go na stronie.



x